Terug naar blog
Groendaken zijn in trek in Nederland

Groendaken zijn in trek in Nederland

17 jun. '21 Door MyGo redactie

Beetje bij beetje veroveren ze het Nederlandse straatbeeld: daken met daarop verschillende soorten beplanting, ook wel groendaken genoemd. De afgelopen jaren is de vraag ernaar behoorlijk gestegen. Daarbij spelen zowel subsidies als mond-tot-mondreclame een rol.

Onlangs werd bekend dat het dak van het congres- en concertgebouw De Doelen in Rotterdam wordt omgetoverd tot een groendak met waterberging. Steeds meer gemeenten zijn actief bezig met vergunningen en subsidies voor groendaken. Met succes: in de gemeente Utrecht was het aantal aanvragen voor groendaken in 2020 vier keer zo groot als in 2019, aldus Karlijn Klein in vakblad De Hovenier.

‘We merken er zeker wat van. Afgelopen jaren is de vraag geleidelijk gestegen’, aldus Liekel Boer van Grunndak. ‘Groendaken zorgen ervoor dat dakbedekking langer meegaat, ze hebben een ecologische functie en ze geven een mooier beeld dan een zwart dakvlak’.

Ook Arjan van Holst van Groendaktotaal doet goede zaken: ‘In het begin waren groendaken vooral iets voor overheidsinstanties, maar tegenwoordig is het ook populair bij particulieren. We merken dat mensen er enthousiast over zijn tegen hun vrienden, waardoor de vraag verder stijgt’.

Gezien het aantal voordelen dat een groendak biedt, is de populariteit ervan niet verrassend. Zo kunnen ze veel water opnemen bij hevige regenval, leveren ze meer zuurstof op en heeft de begroeiing een bewezen positief effect op onze gezondheid.

Van Holst: ‘Mensen willen een huis dat minder warm wordt in de zomer en ze willen een stukje natuur om zich heen met bloemen en bijen. Groendaken laten beide wensen uitkomen’.

Boer wil wel benadrukken dat niet elk dak zomaar tot groendak kan worden omgebouwd: ‘Laat altijd eerst door een expert controleren of de dakbedekking geschikt is en of het dak bestand is tegen het gewicht van de beplanting. Het verwijderen van groendak kost drie keer zoveel als het aanleggen ervan’.

Hij pleit ook voor een grotere verantwoordelijkheid voor gemeenten: ‘Zij moeten als schakel tussen de particulier en de leverancier fungeren en alleen aanvragen goedkeuren die aan de twee zojuist genoemde eisen voldoen. Daarmee wordt voorkomen dat de grote vraag naar groendaken in de toekomst problemen gaat opleveren’.

Voor meer informatie over groendaken kun je vrijblijvend contact opnemen met een van onze specialisten