Terug naar blog
Dakisolatie: Alles wat je moet weten

Dakisolatie: Alles wat je moet weten

10 feb. '21 Door MyGo redactie

Gemiddeld gaat zo’n 25 tot 30% van de warmte in een huis verloren via het dak. Het is dus belangrijk om het dak goed te isoleren. Zo kun je veel geld besparen op de energierekening. Welk materiaal ga je gebruiken voor jouw dakisolatie? Hieronder een overzicht van de verschillende isolatiematerialen. De materialen zijn allereerst te verdelen in drie verschillende categorieën, namelijk: 

  1. Minerale wol
  2. Milieuvriendelijk
  3. Kunststof

1.      Dakisolatie: Minerale wol

Minerale wol is een verzamelnaam voor isolatiemateriaal zoals glaswol en steenwol en heeft een wollige structuur. Minerale wol kun je kopen als deken, platen of losse vlokken.

Dakisolatie: Glaswol

Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand. Het heeft een open luchtstructuur. De lucht wordt tussen de vezels ingesloten, waardoor er een isolerende luchtlaag ontstaat. Glaswol is het meest gebruikte isolatie materiaal. Glaswol heeft een lage milieubelasting, omdat het voor een groot deel wordt gemaakt van gerecycled materiaal. Het is niet brandbaar en goed te gebruiken in vochtige ruimtes.

Het materiaal houdt namelijk geen vocht vast, zodat het geen voedingsbodem wordt voor schimmels. Pas wel op bij het zelf plaatsen van glaswol. Bij het zagen en snijden van het isolatie materiaal komen er vezels vrij. Deze vezels kunnen irritaties en ontstekingen van de huid, ogen en luchtwegen veroorzaken. Bij het zelf plaatsen van deze dakisolatie, moet je dus wel handschoenen en een stofmasker dragen.

Isolatiewaarde: 0.032 tot 0.040 W/MK

Dakisolatie: Steenwol

Steenwol (rotswol) wordt gemaakt van vulkanisch gesteente, die wordt gesmolten bij hoge temperatuur. Door de hoge temperatuur ontstaan er een soort draden die met harsen en oliën worden gebonden. De hars en de olie zorgen er ook voor dat de steenwol waterafstotend is. Steenwol is bij het plaatsen minder irriterend dan glaswol, maar wel is het nog steeds verstandig om beschermende kleding te dragen.

Het is belangrijk om altijd de mond te bedekken en handschoenen te dragen. Door te isoleren met steenwol houd je de warmte binnen, maar profiteer je ook van minder geluidsoverlast. Het verdraagt zeer hoge temperaturen, dat maakt het ook een erg veilig isolatiemateriaal. Steenwol heeft een lange levensduur en neemt geen vocht op. Zo voorkom je dat je dakisolatie gaat rotten door schimmels.

Isolatiewaarde: 0.032 – 0.040 W/MK

Dakisolatie: Alles wat je moet weten.

Afbeelding: Dakisolatie steenwol

Dakisolatie: Gespoten glaswol

Gespoten glaswol bestaat uit minerale wol die beschermd is met een laagje siliconen zodat het geen vocht kan absorberen. Ze kunnen dit rechtstreeks onder je dak spuiten, zodat ook moeilijk bereikbare plaatsen goed worden geïsoleerd. Gespoten glaswol heeft veel voordelen ten opzichte van gespoten PUR. Het is milieuvriendelijker, makkelijk te verwijderen, brandveilig en isoleert geluid.

Ook is het qua prijs ook nog voordeliger. Het nadeel van gespoten glaswol is, dat het niet zelf te plaatsen is. Voor het plaatsen van deze dakisolatie heb je een spuitmachine nodig.

Isolatiewaarde: 0,045 W/MK bij 12 kg/m³

2.       Dakisolatie: Milieuvriendelijk

Dakisolatie: Schapenwol

Schapenwol zoals de naam al zegt bestaat uit de vacht van de schaap. Hierdoor is deze vorm van dakisolatie 100% puur natuur. De schapenwol laat lucht door en heeft van nature een vochtregulerende werking. Je hoeft bij deze vorm van isolatie dus geen gebruik te maken van een damprem of folie tegen vocht. De schapenwol geeft namelijk heel geleidelijk het opgenomen vocht weer af en daarom wordt de luchtvochtigheid hiermee ook bijna niet beïnvloed.

Deze dakisolatie gaat wel 100 jaar mee en is daarom onderhoudsvrij. Schapenwol is moeilijk in brand te krijgen, maar verkoolt alleen bij brand. Zelf schapenwol aanbrengen doe je zonder beschermende kleding, handschoenen of stofmasker. Het materiaal irriteert namelijk niet en er komt geen stof vrij. Schapenwol is echter niet het goedkoopste materiaal om je huis mee te isoleren.

Isolatiewaarde: 0.035-0.039 W/MK

Dakisolatie: Papiervlokken

Papiervlokken (cellulose isolatie) wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier. Die worden versnipperd en daarna wordt er boorzout aan toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het isolatie materiaal brandwerend en schimmelwerend is. Door dit proces krijgt het een watten-achtige structuur. Deze vorm van dakisolatie is heel milieuvriendelijk, omdat er alleen maar gebruik wordt gemaakt van gerecycled materiaal.

Het inblazen van de papiervlokken kan nogal wat stof veroorzaken en daarom wordt er in sommige gevallen ook wel een kleine hoeveelheid olie aan de papiermassa toegevoegd. Dit om de stofvorming in te kunnen perken. Het dragen van een mondkapje tijdens het inblazen van de papiervlokken wordt dan ook aangeraden. Ook hebben de papiervlokken een lage prijs.

Isolatiewaarde: 0,040 W/MK

Dakisolatie: Houtwol

Houtwol wordt gemaakt van het hout van de spar. Dit hout wat gebruikt wordt bij de maak van het isolatie materiaal is afkomstig uit duurzame bossen. Hierdoor is het hout PEFC gecertificeerd. Vezels van dit hout worden vermengd met een natuurlijk bindmiddel en een waterafstotende stof. Vervolgens wordt dit samengeperst tot een zogenoemde houtplaat en worden de isolatieplaten gedroogd in een oven.

Het is een ecologisch verantwoorde manier van dakisolatie, omdat er alleen maar gebruik wordt gemaakt van natuurlijke producten. Het is zeer brandveilig, geluidswerend, hoge warmteopslag en heeft een vocht regulerende werking, waardoor schimmels en vochtvorming wordt tegen gegaan.

Isolatiewaarde: 0.038 – 0.045 W/MK

Dakisolatie: Kurk

Kurk isolatie wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Bij kurk wordt de schors in korrels gebroken en geëxpandeerd door verhitting met stoom. Tijdens de verhitting komen er natuurlijke harsen vrij die de korrels binden, maar ook stoffen die de kurk tegen rot beschermen. Je kunt kurk uitstekend gebruiken voor dakisolatie aan de binnenzijde.

Je kunt daarvoor het beste kurkplaten gebruiken die je op een lattenwerk timmert. De platen worden geleverd in verschillende diktes en maten. Voor dakisolatie wordt een plaatdikte van ongeveer 16 centimeter dikte geadviseerd. Kurk is wel een van de duurste milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Isolatiewaarde: 0.038 – 0.040 W/MK

Dakisolatie: Alles wat je moet weten.

Afbeelding: Dakisolatie Hennep

Dakisolatie: Hennep

Hennep isolatie wordt gemaakt van de houtachtige vezels van de hennepplant. Hierdoor is het een milieuvriendelijke vorm van isolatie. Het voordeel van hennep is dat het geen schadelijke stoffen bevat. Hennepvezel heeft een goede vochtopname en verdeelt het vocht goed, waardoor een uitstekende vochtregulatie ontstaat in dit isolatie materiaal. Ook is hennep brandvertragend en geluidsisolerende.

Isolatiewaarde: 0.040 W/MK

3.       Dakisolatie: Kunststof

Dakisolatie: Gespoten PUR

PUR wordt gemaakt door het mengen van  twee chemische componenten, namelijk isocyanaat en polyol. Deze twee materialen worden gemengd gespoten en dat vormt een schuim. PUR kan zowel bij de isolatie van platte als van hellende daken worden gebruikt. PUR is heel nauwkeurig isolatie materiaal. Het schuim vult alle hoeken en kanten, die wel eens kunnen gemist worden bij isolatie met platen.

Wel is PUR tijdens het spuiten schadelijk voor de gezondheid. Tijdens het aanbrengen van deze dakisolatie moet dan ook beschermende kleding worden gedragen en een mondmasker. Het materiaal is duurzaam, brandveilig en waterafstotend. Hierdoor krijgen vocht, schimmels en rot geen grip op dit isolatie materiaal.

Isolatiewaarde van 0,026 W/MK

Dakisolatie: PIR-isolatieplaten

Isolatieplaten van PIR zijn harde schuimstof platen die lijken op PUR qua structuur. PIR is tijdens brand veiliger omdat er bij verhitting minder schadelijke gassen vrijkomen. Dit isolatie materiaal wordt gebruikt voor het isoleren van platte en hellende daken. De meeste pir platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag.

Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen niet nodig. Het neemt geen vocht op en daardoor kunnen schimmels en rot zich niet voordoen. Het nadeel is echter dat er schadelijke stoffen worden gebruikt tijdens de productie van PIR en die zijn schadelijk voor het milieu.

Isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/MK

Meer informatie over dakisolatie?

Wil je meer weten over de kosten van dakisolatie of de mogelijkheden van dakisolatie? Ga dan direct op zoek naar een dakdekker in jouw regio via Mygo. Zo kom je gegarandeerd langs ervaren en gecertificeerde partners die je graag verder helpen.