Wanneer moet je  een cv vervangen?

Wanneer moet je een cv vervangen?

27 mei '19 • Door MyGo redactie

Op welk moment is een cv vervangen vereist? Dat is afhankelijk van de situatie. De reguliere levensduur van een centrale verwarming ligt zo rond de 15 tot 20 jaar. Dienen er zich problemen aan bij een cv die al ouder dan 15 jaar is, dan wordt het steeds complexer om losse onderdelen te vervangen, al was het alleen al om het gegeven dat veel onderdelen tegen die tijd niet meer verkrijgbaar zijn. Wanneer moet je daarom de cv vervangen?

Cv vervangen op welk moment?

De centrale verwarming zorgt ervoor dat alle ruimtes in ons huis verwarmd worden. De laatste decennia hebben een aantal innovaties ervoor gezorgd dat de mogelijkheden van een cv steeds beter zijn geworden. De hedendaagse Hoog Rendement ketel gaat tot zeker 15 jaar mee en dat zonder al te veel problemen. Wel is het gedurende deze periode belangrijk om periodiek onderhoud uit te laten voeren, want zo ben je verzekerd van het beste rendement en zorgt ervoor dat de diverse onderdelen van de cv-installatie in goede conditie blijven. Naarmate de cv ouder wordt, neemt echter ook de kans op complicaties toe.

Een cv vervangen is een ingrijpende maatregel waarover je goed moet nadenken. Echter, na een aantal jaren neemt de kans op complicaties rondom de cv ketel toe. Mocht je vaker dan eens te maken krijgen met een storing, dan wel onderdelen die vervangen dienen te worden, dan is het wellicht verstandig om te kijken naar een alternatief in de vorm van vervanging van de centrale verwarming. Door toedoen van diverse reparaties en vervangende onderdelen kan de prijs voor het onderhoud van de cv namelijk flink oplopen. De cv vervangen is daarmee een relatief voordelige oplossing om een functionele verwarming van de woning te garanderen.

Cv vervangen bij risicogevallen

Een cv ketel kan in bepaalde gevallen langer dan 15 of 20 jaar zonder grote problemen functioneren. Desondanks is het vervangen van de cv in uitzonderlijke gevallen aan te raden. Dit zagen we korte tijd geleden bij de ketels van het merk AGPO Ferroli. De oudere hr-ketels van dit merk bleken brandgevaarlijk, zeker bij een verstopping in de warmtewisselaar en het smelten van aluminium in de verbrandingskamer. Genoeg reden voor cv installateurs om deze ketel niet meer te ondersteunen bij mogelijke problemen. Heb je als particulier een AGO Ferroli van het oudere type, dan is het dus verstandig de cv ketel te vervangen.

Mogelijkheden cv vervangen

Kies je er in deze periode voor de cv te vervangen, denk dan goed na over de mogelijkheden. Met de duurzame innovaties in het huishouden is de cv ketel als centrale verwarming voor de woning al enigszins verouderd en de vraag is dan ook hoe lang deze oplossing nog ‘de standaard’ blijft. Zo kun je ook kiezen voor de warmtepomp óf wacht nog enkele jaren op toepassingen van een waterstof cv, waarbij je gebruik kan blijven maken van de gebruikelijke cv leidingen.     

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!