Meerpuntssluiting: een garantie voor veiligheid

Meerpuntssluiting: een garantie voor veiligheid

29 apr. '22 • Door MyGo redactie

Een meerpuntssluiting zorgt ervoor dat de deur op meerdere punten tegelijk wordt afgesloten. Als je toe bent aan nieuwe sloten, dan is dit het moment om voor veiligheid te kiezen! Op het gebied van inbraakbeveiliging is er geen enkel slot zo goed als een meerpuntssluiting.

Meerpuntssluiting voor verbeterde inbraakbeveiliging

De meerpuntssluiting komen we vooral tegen bij nieuwbouw én in regio's, waar de kans op een inbraak groter is. Niet zonder reden, want dit type sloten resulteert daadwerkelijk in een sterk verbeterde beveiliging van je woning. Veel cilindersloten met een meerpuntssluiting beschikken over een SKG-keurmerk. SKG is een onafhankelijke instantie die sloten test op sterkte, duurzaamheid en de beveiligingsnorm. Een meerpuntsslot is de verbeterde versie van het cilindersteekslot. Het heeft minstens drie sluitpunten, maar vaak zijn dit er zelfs vier of vijf. Deze sluitpunten zijn verdeeld over de gehele lengte van de deurafsluiting. Tegenwoordig worden meerpuntssluitingen vaak uitgerust met haakschoten en een kerntrekbeveiling. Deze zorgen ervoor dat het nog lastiger is om het slot te forceren. 

Meerpuntssluiting: maak kennis met de mogelijkheden

Keurmerk SKG en de meerpuntssluiting

Het meerpuntsslot heeft meerdere voordelen. Een potentiële inbreker is absoluut niet blij met een meerpuntssluiting, want deze sluit een deur af op meerdere punten van het slot, waardoor inbreken veel meer tijd kost dan bij regulier hang- en sluitwerk. Dit hangt samen met het keurmerk SKG; afgegeven door de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. De aangegeven sterren staan voor het aantal minuten dat je een inbreker buiten kan houden met dit slot. Hoe langer een inbreker buiten de deur wordt gehouden, hoe groter de kans dat de inbraakpoging wordt gestaakt.

  • SKG* (1 ster): maximaal 3 minuten zonder aanvullende beveiliging als dievenklauwen of een anti-inbraakstrip.
  • SKG** (2 sterren): minimaal 3 minuten zonder aanvullende beveiliging
  • SKG*** (3 sterren): minimaal 5 minuten zonder aanvullende beveiliging

Vrijwel alle nieuw gefabriceerde meerpuntssluitingen beschikken tegenwoordig over de SKG*** norm.

Meerpuntssluiting met kerntrekbeveiliging

Wel wordt aangeraden om additioneel te kiezen voor kerntrekbeveiliging. Kerntrekken is tegenwoordig een veelvoorkomende methode om de volledige cilinder uit uw slot te trekken. Hierbij maakt men afwisselend gebruik van een geharde schroef of klauwhamer, terwijl de 'beroepsinbrekers' vaker kiezen voor een geavanceerde kerntrekker. Een geharde schroef wordt in de cilinderkern geboord en vervolgens wordt het geheel eruit getrokken. Hierdoor staan inbrekers binnen enkele minuten in de woning.

Meerpuntssluiting: maak kennis met de mogelijkheden

De norm voor een meerpuntssluiting

Kerntrekbeveiliging is een verplichte eis bij nieuwbouwwoningen sinds 2014, aangegeven binnen de voorschriften van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Hiermee bescherm je de cilinder van het slot tegen forceren of uittrekken. Dit biedt niet alleen een extra stuk veiligheid, maar diverse verzekeringsmaatschappijen nemen dit ook mee bij het bepalen van de premie. Hoewel de aanschaf van een nieuwe meerpuntssluiting met ingebouwde kerntrekbeveiliging nog wel prijzig is, levert het je dus ook iets op én geldt het niet meer als overbodige luxe.

Wat kost een slotenmaker doorgaans?

Een slot laten vervangen kost gemiddeld tussen de 70 en 130 euro per slot. De exacte prijs hangt echter af van het type slot en de haast die voor de klus geboden is. Voor het vervangen van een SKG slot betaal je meer dan voor een slot dat eenvoudiger te openen is, vooral als hiervoor extra sluitpunten in de deur moeten worden aangebracht. 's Avonds liggen de tarieven doorgaans tussen 100 en 150 euro, exclusief aanvullende werkzaamheden. Heb je met spoed een slotenmaker nodig? Dan kun je uitgaan van ongeveer 50 euro aan extra kosten. Meer informatie over de gemiddelde tarieven vind je op onze pagina Kosten slotenmaker en Slot vervangen kosten.

Via MyGo kun je van tevoren altijd een prijsindicatie opvragen aan de vakman. Indien gewenst kun je ook eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo weet je zeker dat je niet voor vervelende verassingen komt te staan. Om via MyGo een slotenmaker te vinden kun je op de Matchmaker klikken of bellen met 085 106 1600.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 8 februari 2019 en werd op 26 april 2022 geactualiseerd met o.a. nieuwe informatie over slotenmakers de tarieven.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!