Terug naar blog
Meerpuntssluiting: een garantie voor veiligheid

Meerpuntssluiting: een garantie voor veiligheid

8 feb. '19 Door MyGo redactie

Een meerpuntssluiting zorgt ervoor dat de deur op meerdere punten tegelijk wordt afgesloten. Als je toe bent aan nieuwe sloten, dan is dit het juiste moment om voor veiligheid te kiezen! Op het gebied van inbraakbeveiliging is er geen enkel slot zo goed als een meerpuntssluiting.

Meerpuntssluiting voor verbeterde inbraakbeveiliging

Het meerpuntssluiting komen we vooral tegen bij nieuwbouw én in regio's waar de kans op een inbraak groter is. Niet zonder reden, want dit type sloten resulteert daadwerkelijk in een sterk verbeterde beveiliging van de woning. Veel cilindersloten met een meerpuntssluiting beschikken over een SKG-keurmerk. SKG is een onafhankelijke instantie die sloten test op sterkte, duurzaamheid en de beveiligingsnorm. Een meerpuntsslot is de verbeterde versie van het cilindersteekslot. Het heeft minstens drie sluitpunten, maar vaak zijn dit er zelfs vier of vijf. Deze sluitpunten zijn verdeeld over de gehele lengte van de deurafsluiting. Tegenwoordig worden meerpuntssluitingen vaak uitgerust met haakschoten en een kerntrekbeveiling. Deze zorgen ervoor dat het nog lastiger is om het slot te forceren. 

Keurmerk SKG en de meerpuntssluiting

Het meerpuntsslot heeft meerdere voordelen. Een potentiële inbreker is absoluut niet blij met een meerpuntssluiting, want deze sluit een deur af op meerdere punten van het slot, waardoor inbreken veel meer tijd kost dan bij regulier hang- en sluitwerk. Dit hangt samen met het keurmerk SKG; afgegeven door de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. De aangegeven sterren staan voor het aantal minuten dat je een inbreker buiten kan houden met dit slot. Hoe langer een inbreker buiten de deur wordt gehouden, hoe groter de kans dat de inbraakpoging wordt gestaakt.

  • SKG* (1 ster): maximaal 3 minuten zonder aanvullende beveiliging als dievenklauwen of een anti-inbraakstrip.
  • SKG** (2 sterren): minimaal 3 minuten zonder aanvullende beveiliging
  • SKG*** (3 sterren): minimaal 5 minuten zonder aanvullende beveiliging

Vrijwel alle nieuw gefabriceerde meerpuntssluitingen beschikken hedendaags over de SKG*** norm.

Meerpuntssluiting met kerntrekbeveiliging

Wel wordt aangeraden om additioneel te kiezen voor kerntrekbeveiliging. Kerntrekken is tegenwoordig een veelvoorkomende methode om de volledige cilinder uit uw slot te trekken. Hierbij maakt men afwisselend gebruik van een geharde schroef of klauwhamer, terwijl de 'beroepsinbrekers' vaker kiezen voor een geavanceerde kerntrekker. Een geharde schroef wordt in de cilinderkern geboord en vervolgens wordt het geheel eruit getrokken. Hierdoor staan inbrekers binnen enkele minuten in de woning.

De norm voor een meerpuntssluiting

Kerntrekbeveiliging is een verplichte eis bij nieuwbouwwoningen sinds 2014, aangegeven binnen de voorschriften van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Hiermee bescherm je de cilinder van het slot tegen forceren of uittrekken. Dit biedt niet alleen een extra stuk veiligheid, maar diverse verzekeringsmaatschappijen nemen dit ook mee bij het bepalen van de premie. Hoewel de aanschaf van een nieuwe meerpuntssluiting met ingebouwde kerntrekbeveiliging nog wel prijzig is, levert het je dus ook iets op én geldt het niet meer als overbodige luxe.