Direct hulp
Terug naar blog
Huis gasloos maken

Huis gasloos maken

16 mei '20 Door MyGo redactie

Je huis gasloos maken klinkt als een lastige onderneming. Hoe lastig het is en welke investeringen nodig zijn hangt af van de huidige staat van je woning. Nieuwbouwwoningen zijn helemaal ingericht op gasvrij wonen.  Maar voor woningen die voor 1990 zijn gebouwd is dat vaak een heel ander verhaal. In deze blog zullen we proberen je voor te bereiden op de dingen waar je mee te maken krijgt en waar je tegenaan zult lopen wanneer je een woning gasvrij wilt maken.

In een gasloos huis ga je meer elektriciteit gebruiken

Het is onvermijdelijk dat je meer elektriciteit zult gaan gebruiken wanneer je helemaal van het gas af gaat. Maar simpelweg onze energiebehoefte aan aardgas vervangen door elektriciteit is helaas niet zo eenvoudig als het klinkt.

Een gemiddeld gezin gebruikt per jaar ongeveer 1.340 m3 gas voor warm water en cv en 2.830 kWh aan elektriciteit voor apparaten en verlichting. Als je het gasverbruik omrekent naar stroomverbruik staat 1m3 gas voor 9 kWh. Dat betekent dat wanneer je het gasverbruik één op één zou vervangen door elektriciteit een gemiddeld gezin per jaar 12.300 kWh zou gaan gebruiken. Zoveel energie kunnen we met z’n allen nooit opwekken, laat staan op een milieuvriendelijke manier. Daarom zullen we ook moeten kijken naar alternatieven voor aardgas die energiezuiniger zijn zoals een warmtepomp en warmtenetten.

Wat heb je nodig als je een huis gasvrij wilt maken?

Een goed geïsoleerd huis

Goede isolatie is noodzakelijk voor sommige vormen van gasvrij verwarmen. Om te voorkomen dat je te veel energie verbruikt voor het verwarmen van je huis zal je woning goed tot zeer goed geïsoleerd moeten zijn. Hoe je dat kunt doen lees je in ons artikel: huis isoleren kosten. Nu is het niet altijd mogelijk om je huis goed te isoleren. Heb je niet de financiële middelen of heb je een woning die lastig te isoleren is dan zijn er alternatieven. Daarover later meer. 

Ventilatie

Ventilatie is belangrijk om de luchtkwaliteit in huis op peil te houden. Goede isolatie gaat ten koste van natuurlijke ventilatie. Om ervoor te zorgen dat vocht en vervuilde lucht toch kunnen ontsnappen kun je ventilatieroosters laten plaatsen of een ventilatiesysteem laten installeren. Er zijn al ventilatiesystemen die gebruik maken van warmteterugwinning. Daarmee wordt de verse koude lucht van buiten opgewarmd met de afgevoerde vervuilde lucht van binnen. Zo kost ventileren weinig extra energie.

Een alternatief voor koken op gas: inductie koken

Het alternatief voor koken op gas bestaat al een tijdje. Je kunt koken op elektriciteit met een inductiekookplaat. In ons artikel: inductie kookplaat aansluiten kosten, kun je meer lezen over de kosten en de voordelen van inductie koken.

Een alternatief van je cv ketel op gas

Er zijn verschillende mogelijkheden om je huis te verwarmen zonder aardgas:

  • Een elektrische warmtepomp (in je eigen woning of met de buurt)
  • Een hybride warmtepomp (een kleine warmtepomp in combinatie met je huidige cv)
  • Aansluiting op een warmtenet (stadsverwarming)
  • Een pelletkachel(cv) of biomassaketel (verwarmen op basis van restproducten)
  • Elektrische cv (alleen rendabel bij lagere elektriciteitsprijzen in de toekomst)

Wil je meer weten over deze alternatieven voor een cv ketel op gas? In ons artikel gasloos verwarmen vertellen we er meer over.

Hoe kan ik mijn huis gasloos verwarmen als mijn woning niet geschikt is voor een warmtepomp?

Niet alle woningen zijn geschikt om te verwarmen met een elektrische warmtepomp. Heb je bijvoorbeeld een jaren '50 woning zonder goede isolatie dan is het lastig je huis met een warmtepomp warm te houden.

Een warmtepomp werkt op basis van lage temperatuurverwarming. Dat betekent dat de aanvoertemperatuur in de leidingen lager ligt dan die van een cv ketel op gas. Daardoor warmt de ruimte gelijkmatiger maar langzamer op. Het is dus van belang de warmte zo lang mogelijk vast te houden. Dat lukt alleen in goed geïsoleerde huizen.

Heb je geen goed geïsoleerde woning dan zijn er nog alternatieven voor een warmtepomp. Wellicht is er in jouw buurt een warmtenet beschikbaar. Eind 2021 zullen alle gemeenten in Nederland een warmteplan maken om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor gasloos verwarmen. Dan zal hier meer duidelijkheid over komen.

Je huis verwarmen met een pelletkachel is ook een mogelijkheid wanneer je huis matig geïsoleerd is. Hoewel verwarmen met een warmtenet of pelletkachel ook werkt bij slecht geïsoleerde huizen loont het natuurlijk altijd de moeite om toch zo goed mogelijk te isoleren. Alle beetjes helpen om je huis energiezuiniger te verwarmen.

Waar willen we uiteindelijk naartoe met ons gasloze huis?

Het ideale toekomstbeeld is dat wel fossiele brandstoffen als aardgas gaan vervangen door duurzaam opgewekte energie. Denk aan windenergie van grote windmolenparken op zee, zonne-energie uit zonnepanelen, warmte uit geothermie (warmte uit diepere aardlagen) en warmtenetten (restwarmte van de industrie), waterstof gas uit windenergie, biogas uit mest en rioolslib en biobrandstof uit dieren- en plantenresten.

We zijn op dit moment nog niet zover dat we al onze energie al op een groene manier kunnen opwekken. Het grootste deel van de energie die we gebruiken is nog steeds grijs. Maar door nu al een stap te zetten in de richting van een duurzame manier van leven ben jij helemaal voorbereid als we straks wel die mogelijkheden hebben.

Energieneutraal wonen

De volgende stap naar een groenere wereld is het zelf opwekken en opslaan van energie. Door energie te gebruiken op de plaats waar het is opgewekt kunnen we energieneutraal wonen. Dat wil zeggen dat we niet langer elektriciteit nodig hebben van het elektriciteitsnet.

Om dat mogelijk te maken worden steeds slimmere apparaten ontwikkeld. Zo zijn er al wasmachines en afwasmachines die pas hun programma’s draaien als er genoeg energie is opgewekt met eigen zonnepanelen. Ook worden er (met name in de auto-industrie) grote batterijen ontwikkeld waarmee energie uit zonnepanelen kan worden opgeslagen. Daarmee kun je eigen opgewekte energie gebruiken op de momenten dat het jouw uitkomt, waardoor het energienet minder belast wordt.

Vind via MyGo een vakman die je huis gasloos kan maken

Voor aanpassingen aan je woning kun je terecht bij MyGo. Of je nu een elektricien zoekt voor het aansluiten van je inductie kookplaat of een isolatiespecialist voor de isolatie van je woning. Via de MyGo Matchmaker matchen we jouw met de specialist uit de regio die het beste aansluit bij jouw klus.

Om meer te weten te komen over de vakmannen bij jouw uit de buurt kun je op onze website profielen en beoordelingen bekijken. Om direct meer inzicht te krijgen in de mogelijke kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen naar MyGo kan ook. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice brengen je graag in contact met een vakman uit de buurt.