Terug naar diensten
Zonnepanelen salderen

Zonnepanelen salderen

Tot wanneer kan ik blijven salderen?

De huidige saldeerregeling is eind 2019 verlengd tot 2023. Na 2023 zal de saldeerregeling per jaar worden afgebouwd tot de regeling in 2031 definitief wordt afgeschaft.

Omdat zonnepanelen steeds betaalbaarder zijn geworden is het ook zonder, of met een afgezwakte saldeerregeling mogelijk om rendabel zonne-energie op te wekken. Bovendien staat de techniek niet stil. Er zijn al batterijen ontwikkeld waarmee je opgewekte energie kunt opslaan voor eigen gebruik.

Inhoud

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen en zoek je een elektricien om ze te plaatsen dan kan MyGo je daar bij helpen. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de specialist die het beste aansluit bij jouw klus. Vakmensen vergelijken aan de hand van profielen of door meerdere offertes aan te vragen behoort allemaal tot de mogelijkheden. Bel gratis 085 106 1600 om telefonisch te worden geholpen.

Wat is salderen?

Salderen is het op papier verrekenen van de hoeveelheid kWh die je afneemt en teruglevert aan je energieleverancier. Zonnepanelen leveren de meeste stroom wanneer de zon schijnt. Meestal is dat overdag. Omdat veel mensen overdag aan het werk zijn ligt de piek van het stroomverbruik bij de meeste huishoudens in de ochtend en de avond. Dat wil zeggen dat je in de ochtend en de avond vooral energie afneemt van je energieleverancier terwijl je overdag juist energie levert.

Op dit moment is het zo dat je de afname en de teruglevering zonder bijkomende kosten met elkaar mag verrekenen. Dat betekent dat wanneer je op jaarbasis 3500 kWh verbruikt en 1200 kWh opwekt met je zonnepanelen, je 2300 kWh betaald.

Wat gebeurt er als ik meer energie opwek dan dat ik verbruik?

Als je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan je verbruikt krijg je voor de geleverde stroom een vergoeding van je energieleverancier. Deze vergoeding varieert van 0,04 tot 0,12 euro per kWh. Een energieleverancier mag zelf de hoogte van deze vergoeding bepalen.

Het bedrag dat je krijgt voor de stroom die je hebt opgewekt ligt lager dan het bedrag dat je betaalt wanneer je zelf stroom afneemt van een energieleverancier. Dat komt omdat de energieleverancier belasting betaalt over de stroom die je afneemt.

Omdat het bedrag dat je krijgt voor de opgewekte stroom veel lager ligt is het ook niet rendabel om extra zonnepanelen aan te schaffen. Deze kun je niet terugverdienen door de extra stroom terug te leveren aan je energieleverancier. Het meest rendabele is om alleen zonnepanelen aan te schaffen voor eigen gebruik. Voor een gemiddeld verbruik van 3000 kWh heb je genoeg aan 12 zonnepanelen met een capaciteit van 290 wattpiek.

Waarom stopt de saldeerregeling voor zonnepanelen?

De huidige saldeerregeling wordt afgebouwd omdat de regering door de regeling veel energiebelasting misloopt. De saldeerregeling is in 2004 bedacht om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. In die tijd waren zonnepanelen wel 5 keer duurder dan ze nu zijn. Om mensen toch te motiveren om zonnepanelen te kopen is de huidige regeling ingevoerd.

Nu zonnepanelen veel betaalbaarder zijn geworden zijn steeds meer mensen gebruik gaan maken van de saldeerregeling. Daardoor loopt het bedrag dat de overheid ieder jaar misloopt aan energiebelasting steeds verder op. Door de saldeerregeling betaal je namelijk geen belasting over de energie die je zelf opwekt. Uiteindelijk betalen we via andere belastingen allemaal mee om deze misgelopen belasting te compenseren. Dat gaat na 2023 veranderen.

Wat gaat er veranderen na 2023?

Na 2023 zal het percentage van de stroom die je belastingvrij mag salderen afnemen. Ieder jaar zal het percentage verder afnemen. Je gaat dus belasting betalen voor de energie die je teruglevert aan je energieleverancier. De stroom die je direct zelf verbruikt of thuis opslaat zal belastingvrij blijven. Ook na 2023. Het huidige afbouwplan ziet er als volgt uit:

Tabel 1: afbouw saldeerregeling in procenten per kalenderjaar

Kalenderjaar

Saldeerpercentage

2023

89%

2024

78%

2025

67%

2026

56%

2027

45%

2028

34%

2029

23%

2030

11%

2031

0%

In de tabel kun je zien dat je in 2025 over 33% van de stroom die je levert energiebelastingen dient te betalen. Je mag nog steeds 67% van de stroom die je hebt teruggeleverd aan je energieleverancier belastingvrij verrekenen met je eigen afname.

Zijn zonnepanelen zonder saldeerregeling nog wel de moeite waard?

Zonnepanelen blijven ook na 2023 een goede investering. Misschien loopt de terugverdientijd zonder de saldeerregeling met 1 of 2 jaar op, toch haal je met de besparing op je energieverbruik gemakkelijk een hoger rendement dan met de rente op je spaargeld. Bovendien verhoog je met zonnepanelen de waarde van je woning, ben je minder afhankelijk van een energieleverancier en ga je minder merken van de verhoging van de energietarieven. En als je er voor kiest om direct met zonnepanelen te beginnen heb je ze al voor de helft terugverdiend voordat het afbouwen van de saldeerregeling van start gaat.

Minder salderen, meer eigen energie gebruiken

De manier om in de toekomst optimaal te profiteren van eigen zonnepanelen is door de opgewekte stroom zelf te gebruiken. Dat kan door je energiegebruik beter af te stemmen op de momenten waarop je de meeste stroom opwekt. Zet de wasmachine bijvoorbeeld eens overdag aan wanneer de zon schijnt.

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om direct je opgewekte stroom te gebruiken. We zullen ’s ochtends en ’s avonds de meeste stroom blijven gebruiken. Om dat in de toekomst ook met eigen stroom te kunnen doen worden er steeds meer grote batterijen ontwikkeld waarin stroom kan worden opgeslagen. De stroom die overdag wordt opgewekt kan zo in de avond worden gebruikt.

Fabrikanten van elektrische auto’s produceren al batterijen die je voor de opslag van zonne-energie kunt gebruiken. Ze zijn nu alleen nog vrij prijzig. De prijzen liggen tussen de 3.000 en 9.000 euro. Daardoor is salderen de komende jaren nog voordeliger. Maar wanneer de batterijen goedkoper worden, en de saldeerregeling straks niet meer bestaat ben je voordeliger uit door je opgewekte stroom op te slaan voor eigen gebruik.  

Eigen energie gebruiken in het belang van ons allemaal

Je eigen stroom opslaan en gebruiken wordt niet alleen voordeliger, het is ook de oplossing voor onze toenemende behoefte aan elektriciteit. Als we straks vaker elektrisch gaan rijden en onze huizen elektrisch gaan verwarmen stijgt de vraag naar elektriciteit. Als iedereen op hetzelfde moment meer stroom nodig heeft moet ons energienet daar op worden aangepast. Dat vraagt om investeringen die met belastinggeld worden betaald.

Door de stroom te gebruiken op de locatie waar het is opgewekt kunnen we het energienet ontzien. Om dit mogelijk te maken worden er naast batterijen ook steeds meer slimme apparaten ontwikkeld die pas aan gaan als er genoeg eigen stroom is opgewekt. Zo zijn er al slimme wasmachines en vaatwasmachines die van deze techniek gebruik maken.

Moet je iets doorgeven voordat je stroom gaat opwekken met zonnepanelen?

Voordat je begint met stroom leveren dien je dat bij je energieleverancier aan te geven. Zo zijn de energieleverancier en de netbeheerder op de hoogte en kunnen ze zien hoeveel je teruglevert.

Van de netbeheerder krijg je vervolgens een e-mail waarin ze aangeven of je huidige energiemeter geschikt is om zonne-energie te meten. De meter moet de opgewekte en afgenomen energie namelijk kunnen onderscheiden. Is de meter niet geschikt dan krijg je een nieuwe meter aangeboden.

Zo’n meter met een dubbel telsysteem wordt na 2021 zelfs verplicht. Hoewel dit soms gedacht wordt is een dubbele energiemeter niet hetzelfde als een slimme meter. Een slimme meter geeft je inzicht in je energieverbruik en stuurt de data automatisch naar de netwerkbeheerder. Omdat sommige mensen uit privacyoverwegingen liever geen slimme meter laten installeren is dat niet verplicht gesteld.

Bespaarmogelijkheden als je gaat salderen

Overstappen van energieleverancier?

Bij welke energiemaatschappij je zit maakt voor salderen weinig verschil. Als je wilt overstappen betaal je aan het einde van het jaar de rekening en begin je het nieuwe jaar met opwekken voor een andere leverancier.

Wanneer je evenveel energie verbruikt als je opwekt kan het de moeite lonen om te kijken welke energieleverancier het hoogste vastrecht rekent. Leveranciers betalen ook niet allemaal hetzelfde teruglevertarief. Als je meer opwekt dan je verbruikt krijg je bij sommige leveranciers meer terug dan bij andere.

Je maandbedrag verlagen

Als je begint met zonne-energie opwekken is je maandelijkse voorschotbedrag hier nog niet op afgestemd. Uiteraard ontvang je aan het einde van het jaar een teruggave, maar het kan handig zijn direct na de installatie aan je energieleverancier door te geven dat je met zonnepanelen gaat beginnen. Je kunt ze vragen om het voorschotbedrag hier per direct op aan te passen zodat je meteen minder gaat betalen. 

MyGo helpt je aan een betaalbare installateur

Voor de installatie van je zonnepanelen kun je terecht bij MyGo. Via de MyGo Matchmaker of telefonisch (085 106 1600) koppelen we jou aan de vakman die het beste aansluit bij jouw klus. Bovendien kun je verschillende vakmensen vergelijken door op de website profielen en reviews door te nemen of door direct één of meerdere offertes aan te vragen. Uiteraard kan dat geheel gratis en vrijblijvend.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!