Aardgasvrij en energieneutraal wonen

Aardgasvrij en energieneutraal wonen

24 apr. '19 • Door MyGo redactie

We willen het allemaal; aardgasvrij en energieneutraal wonen. Die transitie is niet in één dag te bewerkstelligen. Er moet flink worden geïnvesteerd in zowel bestaande als nieuwe bouw. Gelukkig komen daarvoor steeds meer mogelijkheden. Hoe zet jij de volgende óf de laatste stap in het afstappen van aardgas en het afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen voor energie?

Aardgasvrij en energieneutraal steeds belangrijker

Met liefst 7,7 miljoen huishoudens in Nederland is de overstap naar aardgasvrij en energieneutraal een uitdagende stap. Tussen de regels door bij de berichten over het klimaat valt te lezen dat we in principe allemaal een verantwoordelijkheid hebben bij de investering in duurzaamheid. Daarbij kan je aan een aantal dingen denken:

  • Isolatie van de woning: ramen, dak, spouwmuur en vloer
  • Investeren in een warmtepomp (all-electric)
  • Infrarood panelen
  • Zonneboiler- en collector én zonnepanelen dak
  • Ventilatie en roosters in huis

De ventilatie van de woning is extra belangrijk wanneer je hebt geïnvesteerd in de isolatie van uw woning. Je moet je namelijk voorstellen dat dankzij 100% isolatie er (vrijwel) geen frisse buitenlucht meer binnenkomt en dat gaat ten koste van het leefklimaat in huis.

Aardgasvrij en energieneutraal wonen: wat kost dat?

In principe gaat het bij elk van de bovenstaande investeringen om een kosten/baten-plaatje, waardoor veel mensen de positieve kanten van de transitie naar duurzaam inzien. Zo heeft elke vorm van investeren in duurzaamheid een terugverdienperiode, maar deze kan per post toch nog aardig verschillen. Neem als voorbeeld de dakisolatie, welke een gemiddelde terugverdientijd van 4 tot liefst 20 jaar heeft, afhankelijk van het type dak, de keuze voor binnen- of buitenzijde isolatie  en ga zo maar door. Energie opwekken is een tweede voorbeeld, waarbij de terugverdienperiode ver uit elkaar kan liggen, zo tussen de 5 en 15 jaar bij de aanschaf van zonneboilers, dan wel zonnepanelen.

De investering uitgedrukt in euro’s kan eveneens erg variëren. Nuttig om te vermelden is dat je op duurzame investeringen vaak een subsidie kunt ontvangen van de plaatselijke of landelijke Overheid. Voor de bovenstaande opsomming hebben we een investeringsplaatje gemaakt

  • Isolatie van de woning

Ramen en kozijnen: €3.500 tot €7.000

Dak: €1.500 tot €12.500

Spouwmuur: €1.500 tot €14.000

Vloer: €1.250 tot €3.000

  • Warmtepomp: Varieert tussen €5.000 en €22.500

De warmtepomp is er in hybride variant, waarbij je voor piekwarmte een beroep blijft doen op gas

De grondwater warmtepomp is de duurste en meest duurzame variant

  • Infrarood panelen: €1.000 tot €10.000

Bij infrarood panelen gaat het vooral om bijverwarmingselementen

  • Energie opwekken uit zonlicht

Zonneboiler: €1.000 tot €3.500

Zonnepanelen: Afhankelijk van aantal tussen de €3.500 en €15.000

  • Ventilatie en roosters in huis: Tussen de €1.000 en €5.000

Bovenstaande posten leveren natuurlijk ook een besparing op. Zo levert isolatie van de muur of het dak je gemiddeld tot bijna €1.000 euro besparing per jaar op. Ook zonnepanelen zorgen voor een flinke besparing, zeker in combinatie met zonneboilers.

Aardgasvrij en energieneutraal wonen in nieuwbouw

Kies je voor nieuwbouw, dan zijn aardgasvrij en energieneutraliteit belangrijke begrippen. Met name het energie opwekken, hetgeen gebeurt middels zonnepanelen, is een vanzelfsprekendheid bij het afsluiten van een woonplan en hypotheek. Daarnaast zorgt een warmtepomp in combinatie met de isolatie van de woning voor de grote besparing in energie. Plaats je de warmtepomp bij een bestaande woning, dan zullen de energiekosten in eerste instantie flink stijgen. Deze pomp werkt namelijk op energie en bij bestaande woningen, met name in oude bouw, is het zelfstandig opwekken van energie nog niet afdoende. Voordat je daarom kiest voor aardgasvrij en energieneutraal wonen is het verstandig om te kijken naar het kosten/baten-plaatje. Ga je in een bestaand huis investeren, lees je dan goed in over de diverse mogelijkheden die je hebt.

Meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan gerust verder bij Mygo of ga op zoek naar een specialist in jouw regio. 

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!