Als iemand plots komt te overlijden dan moet er in korte tijd veel geregeld worden. Hoe lastig het ook is, het is noodzakelijk om alles op een rijtje te krijgen. Waar moet je allemaal rekening mee houden voor een probleemloze uitvaart? Op deze pagina laten we je zien wat er allemaal bij komt kijken na het overlijden van een naaste.
Ben je op zoek naar een uitvaartondernemer voor een begrafenis of crematie? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde uitvaartondernemer bij jou in de buurt.
Wat te regelen bij overlijden?
Met onderstaand stappenplan heb je snel de zaken op orde bij een overlijden.
- Zorg dat je een akte van overlijden hebt.
Als iemand komt te overlijden, neem dan contact op met zijn of haar huisarts. Die moet namelijk het overlijden officieel vaststellen. Vervolgens moet je aangifte doen bij de Burgerlijke Stand. Een uitvaartondernemer kan dit ook voor je doen. Je krijgt een akte van overlijden. Vergeet niet om hier meerdere kopietjes van te maken. Je hebt deze namelijk nodig voor een crematie of begrafenis.
- Had de overledene een uitvaartverzekering?
Als de overledene een uitvaartverzekering had, kan daarmee een crematie of begrafenis helemaal of gedeeltelijk worden betaald. Controleer of er op de polis een specifieke uitvaartondernemer staat. Je moet dan kiezen voor deze uitvaartondernemer, anders worden de kosten voor de uitvaart niet gedekt.
- Verklaring van erfrecht.
Om zaken met de bank te kunnen regelen, heb je een verklaring van erfrecht nodig. Een verklaring van erfrecht is een officiële verklaring waarin informatie staat over de overledene, de erfgenamen en de nalatenschap. Als er geen testament is en de overledene minder dan 100.000 euro op de bank heeft, dan heb je geen verklaring van erfrecht nodig.
- Levensverzekering?
Had de overledene een levensverzekering afgesloten? Zo ja, dan krijgt de begunstigde die op de polis staat een bedrag uitgekeerd. Of was er een eventuele overlijdensrisicoverzekering die gekoppeld was aan de hypotheek? Dan krijgen de nabestaanden een bedrag uitgekeerd.
- Zet verzekeringen stop.
Je kunt een ziektekostenverzekering of een WA-verzekering meteen stopzetten.
- Is er een testament of wilsbeschikking?
Hierin kan ook informatie over de uitvaart zelf staan. Als er geen testament of wilsbeschikking is, dan gaat de erfenis naar de wettelijke erfgenamen. Dat zijn eerst de partner en kinderen. Als die er niet zijn, worden de ouders en/of broers en zussen de wettelijke erfgenamen. De erfgenamen besluiten wie de erfenis regelt. Dit kan een van de erfgenamen zijn of een executeur. Een executeur is verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis.
- Is er een wensenlijst voor de uitvaart?
Ook als er geen wensenlijst is voor de uitvaart, zijn veel andere dingen die komen kijken bij het regelen van een uitvaart.
- Neem contact op met een uitvaartondernemer.
Een uitvaartondernemer regelt alle praktische zaken voor de uitvaart. De meeste uitvaartondernemers zijn 24 uur per dag beschikbaar. Om kosten te besparen, kun je er ook voor kiezen om een aantal dingen zelf te regelen.
- Maak een adressenlijst voor de rouwkaarten.
Je kunt er ook voor kiezen het overlijdensbericht online te delen. Dat spaart tijd en geld.
- Informeer instanties.
Breng de volgende instanties op de hoogte wanneer iemand overlijdt: de werkgever, verenigingen, verzekering, pensioenfonds, abonnementen of lidmaatschappen en donateurschappen.
- Bankzaken regelen.
Zoek uit welke producten de overledene bij welke banken had, en welke eventueel stopgezet of op een andere naam gezet kunnen worden. Denk hierbij aan betaalrekeningen, spaarrekeningen, hypotheek, leningen, een eventuele creditcard, etc.
- Belastingzaken regelen.
De Belastingdienst wordt automatisch geïnformeerd bij overlijden. Zet eventuele aanslagen meteen stop en doe de eventuele aangifte inkomstenbelasting voor de periode dat de overledene nog wel leefde. Vergeet niet dat als je een erfenis krijgt, dit bij je vermogen hoort. Er is een kans dat je inkomstenbelasting over dit vermogen betaalt.
- Maak een overzicht van de nieuwe inkomsten en uitgaven.
Is je partner overleden? Dan heb je mogelijk recht op toeslagen en kunnen je uitgaven veranderen. Het kan daarom verstandig zijn je nieuwe inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten.
Voor meer informatie bekijk hier onze checklist overlijden.
Erfenis weigeren of accepteren?
Je kunt een erfenis accepteren of weigeren. Bijvoorbeeld wanneer je verwacht dat de overledene veel schulden had. Je kunt ook de erfenis beneficiair aanvaarden, ook wel ‘aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving’ genoemd. Dit betekent dat je de erfenis alleen accepteert als de bezittingen groter zijn dan de schulden. De schulden worden dan eerst afbetaald uit de erfenis. Het geld dat overblijft, erf je dan alsnog. Je kunt de erfenis ook verwerpen. Dit moet je regelen bij de rechtbank. Heb je de volledige erfenis geaccepteerd en komen er achteraf nog schulden bij? Dan moet je dit binnen drie maanden melden bij de kantonrechter. Als de erfenis al verdeeld was, moet deze worden terugbetaald.
Wat te doen na overlijden alleenstaande?
Als iemand komt te overlijden en er geen partner is, dan regelen de familie, vrienden of erfgenamen de uitvaart en alle praktische zaken die daarbij komen kijken. Een gemeente zal bij overlijden van een alleenstaande contact opnemen met nabestaanden. De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de uitvaart en de bijbehorende kosten. De uitvaart kan eventueel betaald worden met de erfenis van de overledene of de uitvaartverzekering van de overledene. Is er geen erfenis en ook geen geld? Dan regelt de gemeente een eenvoudige uitvaart.
Bespaartips van MyGo
Er is een aantal manieren waarop je geld kunt besparen bij een uitvaart:
- Kies een uitvaartondernemer uit de regio. Een lokale uitvaartondernemer rekent minder voorrijkosten. Daarnaast weet hij wat er allemaal mogelijk is in jouw regio.
- Vergelijk offertes. Vraag offertes op bij meerdere uitvaartondernemers. Zo kun je deze vergelijken en de beste uitvaartondernemer binnen jouw budget vinden.
MyGo helpt je graag
Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de beste uitvaartverzorger bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.
Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 12 augustus 2020 en werd op 16 november 2022 geactualiseerd met informatie over wat te doen bij overlijden.