Terug naar blog
25 tips om water te besparen

25 tips om water te besparen

22 mrt. '22 Door MyGo redactie

Op 22 maart is het Wereld Waterdag. Sinds 1993 worden de lidstaten van de Verenigde Naties opgeroepen om op die dag de mondiale waterproblematiek onder de aandacht te brengen. Om waterschaarste te voorkomen zijn er wereldwijd campagnes opgestart om burgers bewust te maken van de problematiek. Ook u kunt water besparen en zo uw steentje bijdragen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, óók uw portemonnee zal het verschil merken.

Waterschaarste

Maar liefst één miljard wereldburgers beschikken anno 2022 niet over drinkwater. Een kwart van de wereldbevolking, bijna twee miljard mensen, woont in een regio waar waterschaarste dreigt. Uit een studie van het ‘World Resources Institute’ (WRI) blijkt dat zonder ingrijpen een watercrisis mogelijk is. De internationale denktank stelt dat grilliger regenval en droogte door klimaatverandering niet de enige oorzaken zijn van de schaarste. Sinds de jaren zestig is het mondiale waterverbruik meer dan verdubbeld. De oplossing moet volgens het WRI worden gevonden in een beter watermanagement. De onderzoekers pleiten voor efficiëntere landbouwtechnieken, hergebruik van afvalwater en investeringen in groen.

Besparen op microniveau

Dat waterbesparing op microniveau ook een evidente bijdrage kan leveren aan de oplossing, werd rond de eeuwwisseling bewezen in Australië. Onder druk van langdurige droogte halveerden huishoudens hier hun waterverbruik. In Nederland is tot nu toe altijd voldoende drinkwater beschikbaar geweest. Door verdroging, verzilting en vervuiling wordt schoon water echter ook hier schaarser en duurder. Waterbesparing is het devies! En dat is makkelijker dan u denkt. Met een paar simpele ingrepen kunt u uw watergebruik vaak al aanzienlijk terugdringen. Soms wel met een derde! Wij helpen u met onderstaande tips een eindje op weg.

Waterbesparing: badkamer en toilet

1) Een Nederlander verbruikt bij een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten ongeveer 70 liter drinkwater. Door een minuut korter te douchen, bespaart u al zo 42,5 liter per persoon per week. Dat is ruim 2200 liter per jaar. Zet eventueel een timer.
2) Controleer regelmatig op lekkages van leidingen en koppelingen, en vervang deze indien nodig.
3) Kies een waterbesparende douchekop. Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, bespaart een gemiddeld huishouden 8500 liter per jaar. 
4) Voorkom onnodig doorspoelen. Gebruik het toilet niet als as- of afvalbak.
5) Controleer de spoelbak van de wc op lekkage. Druppel er wat kleurstof in en controleer of er, zonder door te spoelen, geen kleurstof in het toilet terechtkomt.
6) Gebruik de waterspaarknop op het toilet bij een ‘kleine boodschap’.
7) Gebruik de spoelonderbreker van het toilet. Dagelijks gebruiken we ongeveer 36 liter water om het toilet door te spoelen. Door het spoelen op het juiste moment te onderbreken, bespaart u ongeveer de helft.
8) Spoel het toilet door met regenwater dat u in de tuin hebt opgevangen.
9) Zet de waterkraan uit als u tandenpoetst. Bij een poetsbeurt van twee minuten spoelt meer dan 40 liter water door de gootsteen.
10) Maak uw scheermes schoon in de wastafel, niet onder een stromende kraan.
11) Isoleer de heetwaterleiding. Zo is het bad- en douchewater sneller op de juiste temperatuur, zonder het water eerst enige tijd te laten lopen.

Waterbesparing: keuken

12) Controleer regelmatig op lekkages van leidingen en koppelingen. Een lekkende kraan kan wel duizenden liters per jaar kosten. U kunt dus veel water besparen door de oude kranen te vervangen.
13) Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.
14) Draai de afwasmachine alleen als deze helemaal gevuld is.
15) Wanneer u met de hand afwast, spoel de vuile vaat dan in een bak water, niet onder de stromende kraan.
16) Maak groente schoon in een pan water, niet onder de stromende kraan.
17) Vul een glas drinkwater, drink niet uit een stromende kraan.
18) Vervang uw oude wasmachine. Nieuwe apparaten verbruiken de helft minder water dan oude wasmachines.
19) Zet uw wasmachine pas aan als de trommel vol is. Dit bespaart niet alleen veel water en energie, het zorgt ook voor een schoner resultaat.

Waterbesparing: tuin

20) Vang het regenwater op, bijvoorbeeld met een regenton of ondergrondse put. Een hovenier kan deze voor u installeren.
21) Kies voor planten die minder vocht nodig hebben, zodat u minder vaak hoeft te sproeien.
22) Gebruik regenwater voor de besproeiing. Richt uw tuinslang op de planten, niet op de stenen.
23) Sproei de tuin ’s avonds en niet als er veel wind staat, om verdamping te minimaliseren.
24) Geef het gras alleen water als dit echt nodig is. Dit is eenvoudig te testen. Stap op het gras, wanneer de sprieten direct terugveren, is water geven niet direct noodzakelijk.
25) Gebruik regenwater en een bezem om de oprit schoon te schrobben. Gebruik geen tuinslang of hogedrukspuit.

Advies en uitvoering

Wanneer u één of meerdere tips toepast in uw eigen huishouden, zal dat al gauw de nodige besparing opleveren. Een badkamerspecialist, loodgieter of hovenier kan nog meer advies geven over uw persoonlijke watermanagement. Via de MyGo matchmaker kunt u heel eenvoudig in contact treden met een vakspecialist bij u in de regio.