Houtrot repareren

Houtrot repareren

31 jan. '22 • Door MyGo redactie

Blijken je kozijnen beschadigd? Dan is het mogelijk houtrot. Wanneer de kozijnen niet afdoende onderhouden zijn, kan vocht of tocht ervoor zorgen dat schimmels zich in het hout van de kozijnen nestelen. Hierop ontstaat verregaande schade aan de kozijnen. In plaats van deze te vervangen kan je kiezen voor reparatie. Maar waarom moet je houtrot aanpakken, hoe pak je het aan en hoe herken je houtrot?

Houtrot repareren: waarom?

Houtrot is over het algemeen goed zichtbaar. Houten kozijnen zijn een aantrekkelijke optie, mede dankzij de natuurlijke uitstraling. Deze kozijnen vereisen veel onderhoud en daar heb je niet altijd de tijd voor. Onderstaande kenmerken kunnen wijzen op houtrot:

  • Barsten in de originele verflaag van het kozijn
  • Losliggend hout op ‘zachte delen’ van de kozijnen
  • Blaasjes of bolstaande delen van het kozijn
  • Ramen die lastiger opengaan, ofwel klemmen

Niet ieder probleem is automatisch houtrot, maar één of meerdere van bovenstaande kenmerken kunnen hier wel op wijzen. Veel woningen uit de jaren ’80 of daarvoor beschikken nog over de oude, houten kozijnen; deze zijn gevoelig voor houtrot bij achterstallig onderhoud. Heeft u te maken met rottende houtdelen van het kozijn, dan is er geen reden voor paniek. Een kozijn met houtrot is namelijk te repareren. Zo bespaar je op kosten voor vervanging.

Houtrot repareren: eerst herkennen

Ga je in de lente weer de tuin in, controleer dan direct de kozijnen. Hoe herken je houtrot? Dat is niet altijd even makkelijk. Kijk allereerst op de zwakke plekken van een raamkader; dit zijn de hoeken. Hier zit het zogenaamde zachte hout; de perfecte voedingsbodem voor rotting. Heb je het idee dat er zich blaasjes op het hout voordoen, ga er dan eens met de vinger overheen. Komt er hout los of voel je dat er inderdaad blaasjes op het hout zitten, dan heb je waarschijnlijk te maken met een beginnend stadium van houtrot. Een andere manier is om iets hards in het hout te duwen. Veert het mee? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met houtrot.

Houtrot repareren, dan wel stoppen

Het rottingsproces van een kozijn gaat niet snel, maar wordt wel duidelijk zichtbaar als je niet op tijd ingrijpt. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om het houtrot te stoppen. Smeer op plekken waar houtrot zich voordoet een houtrotremmer en laat deze goed intrekken. Deze middelen bestrijden de sporen van schimmel effectief. Kies je hiervoor, dan is het natuurlijk handig om te weten waar je de houtrotremmer kunt kopen; dat kan bij diverse bouwmarkten.

Na het remmen van de houtrot blijft er nog zichtbaar sprake van schade. Daarom moeten de plekken waar zich houtrot voordoet nog worden gevuld. Hiervoor bestaan verschillende pasta’s. Gebruik voor grotere oppervlakten  een speciaal voorwerp waarmee je deze grote oppervlakte op eenzelfde moment onderhanden kunt nemen. Nadat de pasta is opgedroogd kun je het kozijn opschuren, om deze zodoende vlak te maken. Zorg er bij reparatie van houtrot voor dat je een ruim deel rondom het aangetaste stuk aanpakt, zodat houtrot moeilijk terug kan keren. Na de reparatie kun je het hout schilderen

Houtrot repareren door een schilder

Wil je het hout op professionele wijze repareren? Dat begrijpen we helemaal! Maak daarom gebruik van de MyGo Matchmaker. Wij brengen je snel in contact met een professioneel schildersbedrijf in jouw regio. 

Wil je liever je houten kozijnen vervangen? Lees dan snel verder voor meer informatie. 

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 29 maart ‘19 en werd op 31 januari ‘22 geactualiseerd met informatie over het herkennen van houtrot.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!