Direct hulp
Terug naar diensten
Houten kozijnen vervangen

Houten kozijnen vervangen

Omdat je overweegt je houten kozijnen te vervangen komen er waarschijnlijk allerlei vragen bij je op. Wanneer ga ik over tot vervanging, kan repareren ook, hoe ziet zo’n reparatie eruit, wat kost het allemaal? En zo zijn er nog tal van andere vraagstukken. Met de informatie uit dit artikel zullen we proberen je een stukje op weg te helpen.

Ben je er al helemaal uit en zoek je alleen vakman om de kozijnen te bestellen en te plaatsen? MyGo helpt je graag om in contact te komen met een geschikte vakman in de buurt. Bel 085 106 1600 of maak gebruik van de MyGo Matchmaker. Dan brengen we je snel in contact met de meest geschikte vakman voor jouw klus.

Inhoud

Wanneer je houten kozijnen vervangen?

Hout is gevoelig voor houtrot. Wanneer grote delen van het kozijn zijn aangetast door houtrot is het beter om het kozijn in zijn geheel te vervangen. Vanwege de houtrot verliest het kozijn zijn stevigheid, zijn isolerende functie en maakt het je kwetsbaarder voor woninginbraken.

Als het kozijn verrot is wordt het hout zacht en verliest het zijn compacte structuur. Je kan er bij wijze van spreken zo een gat in prikken met een schroevendraaier. Meestal heeft de verflaag al losgelaten en is het hout te lang blootgesteld aan verschillende weersinvloeden.

Als je wilt investeren in betere isolatie kan het ook helpen om oude houten kozijnen te vervangen. Als je kiest voor HR++ of driedubbel glas is het namelijk maar de vraag of de nieuwe ramen qua breedte in het oude kozijn passen. Daarnaast moet je de isolerende werking van het kozijn ook niet onderschatten. Investeren in isolatieglas terwijl je kozijnen matig isoleren is zonde van het geld.

Reparatie in plaats van vervangen

Een van de grote voordelen van houten kozijnen is dat je ze gemakkelijk kunt bewerken. Dat betekent dat je ze kunt repareren wanneer ze beschadigd zijn. Het kozijn hoeft dus niet perse vervangen te worden. En repareren is voordeliger dan vervangen. Bij een kunststof of aluminium kozijnen ben je vaak genoodzaakt het complete kozijn te vervangen als er iets kapot is.

Bij een beschadiging is het wel zaak om het kozijn zo snel mogelijk te (laten) repareren. Zo beperk je de herstelkosten en wordt je geen doelwit voor inbrekers. De kosten voor de reparatie van een houten kozijn zijn afhankelijk van de omvang van de schade en de algehele staat van het kozijn. Om meer inzicht te krijgen in de mogelijke kosten kun je het beste een offerte aanvragen bij een van onze vakmensen.

Verschillende manieren om een houten kozijn te repareren

Houtrot kun je in een vroeg stadium behandelen met een houtrotvuller. Houtrot is eigenlijk niets anders dan een schimmel die het hout aantast. Door het rotte hout uit te beitelen en de holle ruimte op te vullen met houtrotvuller kun je het proces een halt toe roepen.

Zijn er grotere delen van het kozijn aangetast dan is houtrotvuller niet afdoende. In dat geval is het beter om het rotte deel uit te zagen en te vervangen met een nieuw stuk hout. Om er voor te zorgen dat de oude en de nieuwe delen goed hechten kun je epoxy gebruiken. Epoxy functioneert als opvulmiddel en hechtmiddel. Vervolgens even opschuren en behandelen en het kozijn kan er weer een poosje tegen.

Hoewel je er misschien niet direct bij stilstaat kunnen binnenkozijnen ook beschadigingen oplopen. Meestal als gevolg van extreme temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Door beïnvloeding van die temperatuurverschillen kunnen er scheuren in de kozijnen ontstaan. Als je er op tijd bij bent kun je de scheur eenvoudig repareren met opvulmiddel. Laat je de situatie langer voortduren dan loop je het risico dat de scheuren groter worden.

Zelf houten kozijn vervangen of alles uitbesteden?

Wanneer je een handige klusser bent met voldoende kluservaring kun je overwegen om de kozijnen zelf te vervangen. De montage van nieuwe kozijnen is vaak even duur als de kozijnen zelf. Je kunt dus flink besparen op de totale kosten als je de kozijnen zelf plaatst. Een ander voordeel van zelf plaatsen is dat je alles lekker in je eigen tijd en op je eigen tempo kunt doen. Ook zal niemand je voor de voeten lopen.

Toch valt het plaatsen van een kozijn niet te onderschatten. Dat het er niet zo ingewikkeld uitziet komt omdat een vakman precies weet waar hij op moet letten. Bovendien beschikken ze over de nodige ervaring en hebben ze de juiste hulpmiddelen en het goede gereedschap.

Misschien wel het grootste nadeel van het zelf plaatsen is dat je niet langer aanspraak kunt maken op de garantie. Gemiddeld krijg je ongeveer tien jaar garantie op je nieuwe kozijnen.

Daarnaast draag je zelf de verantwoordelijkheid voor alles wat er fout kan gaan als je zelf gaat plaatsen. Als het kozijn beschadigd raakt bij de plaatsing of als de ramen op termijn gaan klemmen kun je de leverancier hier niet verantwoordelijk voor houden. Ook de bijkomede kosten voor het afvoeren van de oude kozijnen, het benodigde gereedschap en het materiaal zijn voor eigen rekening als je zelf aan de slag gaat.

Materiaalkeuze nieuwe kozijn

Nadat je de knoop hebt doorgehakt om al dan niet zelf aan de slag te gaan is het tijd om het materiaal te kiezen. Wordt het opnieuw hout of kies je voor kunststof, aluminium of staal. Op onze pagina kozijnen vervangen kun je meer informatie vinden over de eigenschappen van de andere materialen. Hier beperken we ons even tot het bespreken van hout, als materiaal voor de nieuwe kozijnen.

Nieuwe houten kozijnen

Houten kozijnen blijven onverminderd populair. Ondanks de opkomst van kunststof kiezen de meeste mensen nog steeds voor de authentieke uitstraling van hout. Een houten kozijn heeft dan ook verschillende positieve eigenschappen. Zo is hout een natuurlijk product, is het flexibel, duurzaam en verkrijgbaar voor een schappelijk prijs. Je betaalt gemiddeld zevenhonderd tot negenhonderdvijftig euro per m2 voor een houten kozijn. Dat is inclusief de plaatsing en het glas. In de aanschaf is alleen kunststof voordeliger.

Bovendien kun je hout goed bewerken. Kleine gebreken zijn eenvoudig te repareren en je kunt de kozijnen gemakkelijk opnieuw schilderen. Het schilderen van aluminium en kunststof is bijvoorbeeld een stuk problematischer. Omdat de verf zich bij deze materialen minder makkelijk hecht krijg je wisselende resultaten en loop je het risico dat het op korte termijn over moet.

Onderhoud en levensduur houten kozijnen

Het onderhoud is tegelijkertijd ook het grootste minpunt van houten kozijnen. Er moet af en toe iets gebeuren. Om buitenkozijnen goed te houden wordt aangeraden ze eens in de vijf jaar te verven. Met voldoende onderhoud gaat een houten kozijn ongeveer vijfentwintig tot dertig jaar mee.

Vind je dit niet duurzaam genoeg, dan zijn er mogelijkheden voor houten kozijnen die langer meegaan. Hardhouten kozijnen hebben een levensduur van veertig tot wel vijfenzeventig jaar. Dit type kozijn wordt vervaardigd van een andere houtsoorten. Waar de standaard kozijnen worden gemaakt uit naaldbomen (grenen, vuren, lariks) is hardhout (mahonie, meranti, merbau) afkomstig van loofbomen. Loofbomen groeien minder snel waardoor de nerfstructuur hechter wordt en het hout harder. En vanwege deze hechte structuur is hardhout beter bestand tegen invloeden van buitenaf.

Kosten houten kozijnen vervangen

Het vervangen van een houten kozijn kost gemiddeld tussen de vijfhonderd en negenhonderd euro. Bij deze kosten zijn de plaatsing door een vakman en het glas inbegrepen. Het type kozijn dat je kiest is van invloed op de prijs. In onderstaande tabel zie je een indicatie voor de prijzen per m2 per kozijntype.

Tabel 1: Gemiddelde prijs houten kozijn per type per m2

Soort kozijn

Gem. prijs incl. plaatsing en glas

Vast raam

€ 520 - € 580

Valraam

€ 640 - € 720

Draaikiepraam

€ 700 - € 880

Houten kozijnen vervangen

Om je een idee te geven hoe het vervangen van een houten kozijn er in de praktijk aan toe gaat geven we hier een korte impressie in een aantal stappen.

Stap 1: De voorbereidende fase

Bij de voorbereiding kun je eventueel een handje helpen. Het is belangrijk dat de specialist voldoende ruimte heeft om zijn werk te kunnen doen. Maak de ruimte rondom het raam vrij (ten minste een meter). Dek de vloer af met een zijl en verwijder de gordijnen.

Voordat de specialist begint zal hij nagaan of het geleverde kozijn de juiste afmetingen heeft zodat er later in het proces geen problemen ontstaan.

Stap 2: Het oude kozijn verwijderen

Als het tijd is om het oude kozijn te verwijderen wordt begonnen met het domenteren van de draaiende delen, de afwerklijsten en het glas. Zodra dat allemaal verwijderd is kan het oude kozijn worden ingezaagd en losgebroken. Om de spouw klaar te maken voor het nieuwe kozijn worden oude spijkers, verfresten en overbodig isolatiemateriaal verwijderd en wordt het alles luchtdicht gemaakt.

Stap 3: Het nieuwe kozijn plaatsen

Voordat het nieuwe kozijnen geplaatst kan worden wordt er eerst een stelkozijn gezet. Daar komt het nieuwe kozijn straks tegenaan te liggen. Als het stelkozijn goed zit wordt het vastgezet met slagpluggen. Vervolgens kit de specialist de ruimte tussen de muur en het stelkozijn luchtdicht af.

Dan is het tijd om het nieuwe houten kozijn te plaatsen en te stellen. Dat gebeurd meestal door het kozijn zowel aan de linker als aan de rechter kant op drie plekken vast te zetten. Als het kozijn op de juiste plek zit maakt de vakman alles luchtdicht met pur. Pas als de pur is uitgehard kunnen het glas en de kantlatten worden geplaatst.

Stap 4: De eindafwerking

In de laatste fase worden het stucwerk en de randen netjes afgewerkt. Dat is ook het moment waarop het slagwerk van een draaikiepraam, een mogelijke hor en de slotjes worden geplaatst. Ook met het aanbrengen van een vensterbank wordt tot deze laatste fase gewacht. Wat dan nog rest is het opruimen van de rotzooi en een laatste check om te zien of alles werkt.

Waar rekening mee houden

Omdat er bij het vervangen van houten kozijnen zo veel informatie op je af komt noemen we hier nog enkele zaken waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.

Keurmerken voor duurzaamheid en veiligheid

Let bij de aanschaf van houten kozijnen goed op de aanwezigheid van het FSC (Forest Stewardship Council) keurmerk. Als het kozijn dit keurmerk draagt wil dat zeggen dat het hout milieubewust geproduceerd is. De organisatie achter het keurmerk zet zich wereldwijd in voor verantwoord bosbeheer en ziet er op toe dat er voor iedere gekapte boom een nieuwe wordt teruggeplaatst.

Andere keurmerken om in het oog te houden zijn het SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) keurmerk en het PKVW (Politie Keurmerk Veilig Wonen). Deze keurmerken hebben vooral betrekking op de kwaliteit van het hang- en sluitwerk en de inbraakpreventie.

Onderhoudskosten houten kozijnen

De onderhoudskosten voor houten kozijnen liggen hoger dan die van andere soorten kozijnen. Om er voor te zorgen dat de houten kozijnen vijfentwintig tot dertig jaar meegaan is het noodzakelijk ze eens in de vijf jaar opnieuw te verven. Als je het verven uitbesteedt aan een schilder kunnen de kosten flink oplopen. Wellicht is dat goed om mee te nemen in de overweging voor welk materiaal je zult kiezen.

Het kostenplaatje (en manieren om te besparen op de kosten)

Het aanschaffen van nieuwe houten kozijnen kan een flinke kostenpost zijn. Zeker wanneer je een grotere woning hebt en alle kozijnen in een keer laat vervangen. Daarom noemen we hier enkele manieren waarop je kunt besparen op de kosten.

  1. Help de vakman met de voorbereidende fase (zie stap 1 bij houten kozijnen vervangen)
  2. Vergelijk verschillende specialisten (materiaal, arbeidskosten, kortingen etc.)
  3. Laat zoveel mogelijk in een keer vervangen (meer korting, maar een keer de lasten)
  4. Kies voor een vakman uit de buurt (zo bespaar je op de voorrijkosten)

MyGo helpt je graag

Weet je wat je wil en zoek je een kozijnspecialist om de kozijnen te bestellen en te laten plaatsen? Dan helpt MyGo je graag om in contact te komen met een geschikte specialist bij jou uit de buurt.

Via de MyGo Matchmaker bieden we je daar verschillende mogelijkheden voor. Zo kun je de klantenservice inschakelen om voor je te zoeken, heb je de mogelijkheid om direct een afspraak in te laten plannen of kun je een terugbelverzoek indienen voor de specialist die jou het meeste aanspreekt.

Voor meer informatie over de kosten kun je ook gratis en vrijblijvend een of meerdere offertes aanvragen. Zo kun je de prijzen van verschillende specialisten gemakkelijk vergelijken. Bel je liever rechtstreeks, bel ons dan op 085 106 1600. We zijn je graag van dienst.