Terug naar blog
Lek raam oorzaak en vervangen

Lek raam oorzaak en vervangen

3 jan. '19 Door MyGo redactie

Is er thuis sprake van een dubbel glas met condens ertussen? Dan heb je last van een lek raam. Mygo werkt samen met gespecialiseerde glaszetters in de regio die direct helpen bij een lek in dubbel glas. Deze dien je vrijwel altijd te vervangen. Lees hier hoe en waarom. 

Lek raam oorzaak

Een lekkage tussen dubbel komt doorgaans voor bij oudere constructies. Heb je kort geleden dubbel glas laten plaatsen en is er onmiddellijk sprake van zogenaamde lekslag? Dan is er overduidelijk iets mis gegaan bij het plaatsen van het raam. Een lek raam komt overigens vaker voor bij constructies die al tenminste 10 jaar hangen. De oorzaak hiervan is vaak te vinden in de spouw, ofwel de ruimte tussen twee glasbladen. Deze worden bij elkaar gehouden door een aluminium plaat, ook wel een kader genoemd. Onder druk van zonlicht en luchtstromen kan de aluminium plaat loskomen van het glas, waardoor zich in de tussenliggende ruimte condens vormt. Men noemt dit in glastermen ‘lekslag’. Het zicht door de ramen zal zichtbaar afnemen en condens zal zich naar verloop van tijd uitbreiden wanneer sprake is van het fenomeen lekslag. 

Lek raam vervangen

Is er sprake van een lek raam, dan kan je hier helaas niks meer aan doen. Het lekke raam dient vervangen te worden, aangezien het isolerende vermogen van het raam alleen maar minder zal worden. Het vervangen van dubbel glas valt onder de noemer 'renovatie' en dat is tegenwoordig een snel uit te voeren klus. Vervangen biedt ook weer mogelijkheden; je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een renovatie van enkel naar dubbel- of HR++ glas. 

Lek raam kosten

Het vervangen van een lek raam brengt kosten met zich mee. Helaas kan je deze doorgaans niet meer declareren onder de glasverzekering, omdat het bij een lek raam vaak gaat om verouderde constructies of achterstallig onderhoud. Zodoende dien je de kosten voor een lek raam zelf op te brengen, maar dit hoeft tegenwoordig niet meer zoveel te kosten. Om de kosten voor herstel van een lek raam zo laag mogelijk te houden is het bijvoorbeeld verstandig een glaszetter in de regio te kiezen. Dit doe je eenvoudig bij Mygo.