Terug naar blog
Voorkomen van ongedierte

Voorkomen van ongedierte

Ongedierte komt voor in allerlei soorten en maten. Wat zijn veel voorkomende soorten ongedierte? En in hoeverre veroorzaken de soorten ongedierte overlast? Ongedierte bestrijden kun je zelf doen, maar je kunt ook de hulp van een professionele ongediertebestrijder inschakelen.

Voorkomen van ongedierte: Meest voorkomende soorten

Ook in Nederland hebben veel mensen last van ongedierte in huis. Veel mensen bellen dan de ongediertebestrijding om het ongedierte te bestrijden in huis. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende ongedierte in huis, waar ze op af komen en wat ze aanrichten.

Voorkomen van ongedierte: Muizen

Muizen kun je het hele jaar door tegen komen in je huis. Vaak zitten ze in de muren, omdat het daar rustig en warm is. Als je een voorraadkast hebt waar ze makkelijk voedsel kunnen halen, zullen ze daar in de buurt hun nest maken. Wanneer je last hebt van muizen in huis, heb je vaak ook snel last van schade aan je woning. Muizen knagen namelijk niet alleen aan etensdozen die ze tegen komen maar ook de meubels en bedrading is niet veilig in huis met muizen. Daarnaast kunnen muizen ook ziektes overbrengen op jou. Zorg er daarom voor dat er weinig kieren en gaten zitten in de muren en wanneer je ergens eten opbergt, zorg er dan goed voor dat het in een afgesloten doos zit, waar muizen niet doorheen kunnen knagen.

Voorkomen van ongedierte: Ratten

Ratten zijn erg onhygiënische beesten en houden daarom ook van vieze ruimtes. Wanneer je zorgt voor een schonen woning en tuin zullen deze beesten minder snel bij jou komen. Dit ongedierte wordt vooral aangetrokken door voedsel resten, zorg er dus voor dat je alles goed afgedekt hebt. Als je eenmaal ratten in huis hebt, kan dit ongedierte zorgen voor gezondheidsrisico’s. Ratten verspreiden namelijk salmonella, TBC en het hantavirus. Ook kunnen ratten veel schade aanrichten in jouw woning door het maken van gaten in wanden en het knagen aan kabels.

Voorkomen van ongedierte: Wespen

Deze vorm van ongedierte komt voor in de zomermaanden. In de lente heb je de tuin helemaal klaar gemaakt voor de zomer. Helaas heb je hiermee niet alleen de tuin aantrekkelijk gemaakt voor jezelf, maar ook voor wespen. Eén van de redenen waarom wespen in onze tuin zitten, is omdat ze op zoek zijn naar eten. Tijdens de lente en zomer houden wespen van voedsel dat vol zit met eiwit. Daarom komen ze aan het begin van de zomer ook af op een lekker stukje vlees van de bbq en niet alleen op zoetigheden. In het eind van de zomer gaan ze juist wel op zoek naar zoetigheid. Tijdens de warme zomerdagen zoek je ook vaak verkoeling van water. Dit doen wespen nou eenmaal ook die zijn op zoek naar water om mee te nemen naar hun nest om zichzelf te koelen. Heb je eenmaal een wespennest in de tuin, ga dit dan nooit zelf bestrijden maar bel altijd een deskundige.

Voorkomen van ongedierte: Houtworm of boktor

Houtaantasters in huis is erg rampzalig als plaag. Complete houten constructies kunnen het begeven als deze soorten ongedierte in het hout kruipen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om als je dit type ongedierte in huis hebt, dit snel te bestrijden. Om de houtaantasters te bestrijden moet je goed weten welke soort je in huis hebt. Gaat het om de houtworm of de boktor. Je kan dit onderzoeken door te kijken naar wat voor een soort gaten er in het hout zitten. Bij de houtworm zijn de gaten meestal rond, terwijl ze bij de boktor wat ovaler zijn. Om te voorkomen dat deze ongedierte in huis komt moet je goed opletten bij het aanschaffen van tweedehands houten meubelen en brandhout. Kijk goed of er geen sporen van houtaantasters in het hout zit. Heb je het namelijk eenmaal in huis gehaald dan verspreidt dit zich snel.

Voorkomen van ongedierte: Bedwantsen

Bedwantsen behoren tot de meest smerige vormen van ongedierte. Deze komen, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk voor rondom uw bed, maar breiden zich ook geregeld uit naar andere ruimtes. Komen bedwantsen bij jou thuis voor, dan is dat doorgaans een indicatie dat je onvoldoende hebt gedacht aan de algemene hygiëne. Ook kunnen bedwantsen tijdens een vakantie in hotels voorkomen. Pas daarom altijd op voordat je een koffer in- of uitpakt op vakantie, want mogelijk vervoer je de bedwantsen ongewenst mee. Wil je de kans op dit type ongedierte in jouw huis zoveel mogelijk voorkomen? Zorg er dan voor dat je het beddengoed periodiek verschoont, check je koffer en hotelkamer op vakantie én zorg voor algehele hygiëne in huis.

Voorkomen van ongedierte: Mieren

Mieren zijn klein en beweeglijk, dat maakt het lastig om ze voortdurend buiten de deur te houden. In Nederland leven tientallen miersoorten, welke grofweg in twee groepen te verdelen zijn; de binnen- en buitenmier. Mieren buitenshuis zijn lastig te bestrijden, want deze nestelen zich graag in de tuin. Binnenshuis is dit een ander geval, want mieren komen binnen vrijwel uitsluitend af op zoetigheid en etenswaren. Een eerste stap om mieren buiten de deur te houden is daarom om altijd gebruikte vaat direct op te bergen in de vaatwasser, dan wel met de hand af te spoelen. Ook fruitschalen zijn een plek waar mieren zich graag laten zien; zorg dat fruit altijd vers blijft en nooit te lang blijft liggen. Mocht je toch last krijgen van een mierenplaag in huis, kies dan voor mierenpoeder- of spray óf schakel een professionele ongediertebestrijder in.