Ongedierte in huis? Dat is een probleem dat je het liefst wilt voorkomen. Ongedierte komt voor in allerlei soorten en maten. Wat zijn veel voorkomende soorten ongedierte? En in hoeverre veroorzaken de soorten ongedierte overlast? Hoe jij ongedierte kunt oplossen en voorkomen beschrijven wij in deze blog met behulp van tips en tricks.
Ongedierte bestrijden kun je zelf doen, maar je kunt ook de hulp van een professionele ongediertebestrijder inschakelen.
Inhoud
- Voorkomen van ongedierte: Meest voorkomende soorten
- Wat te doen tegen muizen
- Wat te doen tegen ratten
- Wat te doen tegen wespen
- Wat te doen tegen bedwantsen
- Wat te doen tegen mieren
- Wat te doen tegen zilvervisjes
- Zelf houtworm of boktor bestrijden
- Zelf kakkerlakken bestrijden
- Andere soorten ongedierte bestrijden
Voorkomen van ongedierte: Meest voorkomende soorten
Ongedierte wordt omschreven als diersoorten of insecten die voor overlast zorgen in en rond de woning. Deze diersoorten, schimmels en insecten zoeken een plek waar zij kunnen overleven en dit wordt vaak gevonden in en rondom gebouwen. Wanneer het ongedierte zich heeft gesetteld kan het zijn dat deze voor overlast zorgen.
Er komen verschillende soorten ongedierte voor in en rond de woning. De volgende insecten en diersoorten kunnen een bron van overlast zijn:
-
Muizen en ratten: Muizen en ratten zijn het gehele jaar actief, deze knaagdieren zoeken een rustige en warme plek en maken hier vervolgens hun nest. De dieren knagen aan voorwerpen en hierdoor kan de voedselvoorraad, de woning of de meubels beschadigen.
-
Wespen: Wespen zijn vooral in de zomer actief, deze insecten maken een wespennest en zoeken vervolgens naar kleine insecten en nectar. De dieren zorgen voor overlast door de steken die zij geven wanneer zij zich aangevallen voelen.
-
Mieren: Mieren zijn het gehele jaar actief, deze insecten maken buiten de woning een kolonie en zoeken vervolgens naar voedsel. Het vinden van voedsel doen zij in gebouwen, hierdoor kan overlast ontstaan.
-
Bedwantsen: Bedwantsen zijn te vinden in beddengoed en op matrassen. De insecten leven van menselijk bloed en verspreiden zich vrij makkelijk, hierdoor worden zij gezien als ongedierte.
-
Houtwormen: Houtwormen zijn verschillende soorten kevers (bijvoorbeeld de huisboktor), deze kevers leggen eitjes in hout en eten het hout. Hierdoor ontstaat er schade in de woning en dit leidt tot overlast. De kevers zijn het gehele jaar actief.
-
Kakkerlakken: Kakkerlakken zijn insecten die op warme en vochtige plaatsen willen nestelen. De beestjes worden in het donker actief en geven overlast door ziektes te verspreiden en onaangename geuren achter te laten.
-
Zilvervisjes: Zilvervisjes zijn voornamelijk actief in koele plekken met een hoge luchtvochtigheid zoals de badkamer, het toilet of de keuken. Ze zijn het gehele jaar actief en geven overlast door het verteren van papier.
Deze soorten ongedierte worden elk op een andere manier bestreden. Hieronder vind je per soort tips bij het bestrijden ervan. Verder kijken wij naar het voorkomen van de verschillende soorten ongedierte.
Wat te doen tegen muizen
Muizen kun je het hele jaar door tegen komen in je huis. Vaak zitten ze in de muren, omdat het daar rustig en warm is. Als je een voorraadkast hebt waar ze makkelijk voedsel kunnen halen, zullen ze daar in de buurt hun nest maken.
Wanneer je last hebt van muizen in huis, heb je vaak ook snel last van schade aan je woning. Muizen knagen namelijk niet alleen aan etensdozen die ze tegen komen maar ook de meubels en bedrading is niet veilig in huis met muizen. Daarnaast kunnen muizen ook ziektes overbrengen op jou.
Wanneer muizen zich vestigen in een woning is het lastig om deze te bestrijden, om dit te voorkomen kun je een aantal dingen in acht nemen. Zo is het belangrijk dat je:
- voedsel opslaat in gesloten dozen,
- afval direct opruimt,
- de keuken goed schoonhoudt,
- zorgt voor afgesloten gaten en kieren.
Als deze maatregelen genomen worden is de woning onaantrekkelijk voor muizen, waardoor de kans kleiner is dat ze zich in jouw woning zullen vestigen.
Op het moment dat muizen toch binnendringen in de woning is het van belang dat deze op een diervriendelijke manier worden bestreden. Als er sprake is van een kleine muizenplaag kun je deze bestrijden door middel van muizenvallen of muizengif.
Bij een grotere muizenplaag is het verstandig om een muizenbestrijder in te schakelen. Dit kun je doen via de MyGo Matchmaker of bel naar 085 106 1600.
Meer over muizen bestrijden?
Wat te doen tegen ratten
Ratten zijn erg onhygiënische beesten en houden daarom ook van vieze ruimtes. Wanneer je zorgt voor een schonen woning en tuin zullen deze beesten minder snel bij jou komen. Dit ongedierte wordt vooral aangetrokken door voedsel resten, zorg er dus voor dat je:
- al het voedsel goed afdekt,
- naden en kieren goed dichtmaakt.
Als je eenmaal ratten in huis hebt, kan dit ongedierte zorgen voor gezondheidsrisico’s. Ratten verspreiden namelijk salmonella, TBC en het hantavirus. Ook kunnen ratten veel schade aanrichten in jouw woning door het maken van gaten in wanden en het knagen aan kabels.
Heb je last van ratten en wil je hier hulp bij? Bel dan 085 106 1600 of neem contact op via de MyGo Matchmaker voor het maken van een afspraak met een specialist.
Wat te doen tegen wespen
Deze vorm van ongedierte komt voor in de zomermaanden. Eén van de redenen waarom wespen in onze tuin zitten, is omdat ze op zoek zijn naar eten. Tijdens de lente en zomer houden wespen van voedsel dat vol zit met eiwit. Daarom komen ze niet alleen af op zoetigheden, maar bijvoorbeeld ook op een lekker stukje vlees van de bbq.
Wespen in en rond de woning zijn erg vervelend en de kans om gestoken te worden neemt hierdoor toe. Wespen kunnen voorkomen worden door verschillende voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit kun je doen door:
- Geen zoete etenswaren buiten neer te leggen,
- Afvalcontainers goed af te sluiten,
- Horren te plaatsen,
- Sluit van naden, spleten en kieren in de woning.
Wanneer er reeds overlast plaatsvindt door wespen is het belangrijk om de wespen op een milieubewuste manier te bestrijden. Schakel hiervoor een erkende bestrijdingstechnicus in die ervoor kan zorgen dat de wespen worden verwijderd.
Via MyGo kun je een erkende wespenbestrijder vinden die de klus voor jou voltooid. Kom in contact met MyGo door te bellen naar 085 106 1600 of vul de MyGo Matchmaker in!
Meer over wespen bestrijden?
Wat te doen tegen bedwantsen
Bedwantsen behoren tot de meest vervelende vormen van ongedierte. Deze komen, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk voor rondom het bed, maar breiden zich ook geregeld uit naar andere ruimtes.
Komen bedwantsen bij jou thuis voor, dan is dat doorgaans een indicatie dat je onvoldoende hebt gedacht aan de algemene hygiëne. Ook kunnen bedwantsen tijdens een vakantie in hotels voorkomen. Pas daarom altijd op voordat je een koffer in- of uitpakt op vakantie, want mogelijk vervoer je de bedwantsen ongewenst mee.
Bedwantsen kunnen voorkomen worden door verschillende voorzorgsmaatregelen te treffen:
- zorg na een vakantie dat kleding en goed worden gewassen,
- inspecteer tweedehands meubels goed voor deze thuis worden geplaatst,
- was geregeld het beddengoed en kleding.
Wanneer bedwantsen toch in jouw kleding of bed zitten is het belangrijk om deze op een milieubewuste manier te bestrijden. Bedwantsen kun je zelf bestrijden, maar dit wordt niet aangeraden omdat het een erg secure klus is.
Daarom wordt aanbevolen om een professionele insecticide in te huren die de bedwantsen bestrijd door middel van hitte. Je kunt de specialist bereiken via MyGo, wij koppelen de beste vakmannen aan jouw klus. Vul het MyGo Matchmaker formulier in of bel ons via 085 106 1600.
Meer over bedwantsen bestrijden?
Wat te doen tegen mieren
Mieren zijn klein en beweeglijk, dat maakt het lastig om ze voortdurend buiten de deur te houden. In Nederland leven tientallen miersoorten, welke grofweg in twee groepen te verdelen zijn; de binnen- en buitenmier.
Mieren buitenshuis zijn lastig te bestrijden, want deze nestelen zich graag in de tuin. Binnenshuis is dit een ander geval, want binnen komen ze vrijwel uitsluitend af op zoetigheid en etenswaren.
Mieren kunnen voorkomen worden door verschillende acties uit te voeren:
- ruim gemorst eten en drinken direct op,
- zorg voor zo min mogelijk kruimels in de keuken,
- bewaar voedsel in een luchtdichte container,
- zorg ervoor dat je fruit niet te lang laat liggen
- sluit de woning af door de kieren en gaten te dichten.
Als er een mierenplaag in de woning gaande is, kun je deze bestrijden met verschillende materialen. Dit kan met behulp van mierenkorrels, -spray, -poeder en -lokdoosjes. Door een paar van deze bestrijdingsmiddelen in te zetten kun je een kleine mierenplaag bestrijden.
Als er sprake is van een grotere plaag, is het fijn om een erkende bestrijder in te zetten. Dit kan met MyGo, kom in contact met MyGo door te bellen naar 085 106 1600 of vul de MyGo Matchmaker in.
Wat te doen tegen zilvervisjes
Zilvervisjes zijn te vinden op koele plekken met een hoge luchtvochtigheid, door deze plekken aan te pakken kunnen zilvervisjes voorkomen worden:
- zorg voor een goede hygiëne in badkamers, keuken en het toilet,
- zorg voor een goede ventilatie,
- dicht zoveel mogelijk naden en kieren.
Als zilvervisjes toch in jouw woning worden gevonden kun je deze bestrijden met verschillende methodes, zo kun je gebruik maken van sprays of vallen.
Bij grotere aantallen is het verstandig om een professional in te huren. Dit kan gemakkelijk via de MyGo Matchmaker, vul het formulier in of bel ons gerust.
Meer over zilvervisjes bestrijden?
Zelf houtworm of boktor bestrijden
Houtwormen zijn kevers die eitjes in het hout leggen en het hout eten. Complete houten constructies kunnen het begeven als deze soorten ongedierte in het hout kruipen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om dit snel te bestrijden.
Houtworm of boktor?
Allereerst is het van belang om te weten welke soort je in huis hebt. Gaat het om de houtworm of de boktor. Je kunt dit onderzoeken door te kijken naar welke soort gaten er in het hout zitten. Bij de houtworm zijn de gaten meestal rond, terwijl ze bij de boktor wat ovaler zijn.
Om te voorkomen dat dit ongedierte in huis komt moet je opletten bij het aanschaffen van tweedehands houten meubelen en brandhout. Kijk goed of er geen sporen van houtaantasters in het hout zit. Heb je het namelijk eenmaal in huis gehaald dan verspreidt dit zich snel.
Houtworm of boktor voorkomen
De aanwezigheid van deze beestjes kun je voorkomen door verschillende acties te ondernemen:
- zorg voor voldoende ventilatie,
- zorg voor voldoende verwarming in de woning,
- voorzie het hout van een lak- of beitslaag.
Als je houtwormen niet hebt kunnen tegenhouden is het mogelijk om ze te bestrijden. Laat dit doen door een erkende bestrijdingstechnici, omdat het een lang traject is om de houtworm zelf te bestrijden. De professional zal een vloeistof in het hout spuiten, waardoor de houtkevers worden aangetast.
Neem contact op met MyGo om een bestrijder in te huren, vul het MyGo Matchmakers formulier in of bel naar 085 106 1600.
Meer over houtworm bestrijden?
Zelf kakkerlakken bestrijden
Kakkerlakken in huis is geen fijne ontdekking, daarom is het handig om verschillende voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit kun je voorkomen door:
- voedsel en vocht afgesloten te houden,
- naden en kieren te dichten.
Kakkerlakken voorkomen is belangrijk, omdat het mogelijk is dat kakkerlakken verschillende ziektes bij zich dragen zoals tuberculose, tyfus, schimmelinfecties of salmonella.
Wanneer kakkerlakken toch zijn binnengedrongen in de woning kun je deze bestrijden met verschillende stappen. Zet verschillende vallen neer met bijvoorbeeld lokaasgel.
Als het gaat om een grote plaag is het belangrijk om een deskundige in te huren die professioneel te werk gaat. Dit kan gemakkelijk via de MyGo Matchmaker of bel naar het nummer 085 106 1600 voor andere vervolgstappen.
Meer over kakkerlakken bestrijden?
Andere soorten ongedierte bestrijden
Als je last hebt van een ander soort ongedierte kan dit erg veel stress en onrust veroorzaken. Ook voor deze andere soorten ongedierte is het mogelijk om een professional in te schakelen.
Via MyGo kun je een erkende ongediertebestrijder vinden die de klus voor jou klaart. Kom in contact met MyGo door te bellen naar 085 106 1600 of vul de MyGo Matchmaker in!
Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 15 maart 2019 en werd op 13 juli 2021 geactualiseerd met nieuwe informatie over het voorkomen van ongedierte.