Diverse methoden voor lekdetectie

Diverse methoden voor lekdetectie

6 feb. '23 • Door MyGo redactie

Een lekdetectie is aan te raden wanneer je te maken hebt met een lekkage en je niet weet waar de lekkage vandaan komt of wat de exacte locatie is. Dit kan zijn omdat de lekkage zit achter een muur of onder de vloer bevindt. Een loodgieter zou dit nader kunnen onderzoeken, maar dan is hak- en breekwerk doorgaans een vereiste.

Om te voorkomen dat je onnodige kosten gaat maken, is een lekdetectie de beste keuze. Hiermee wordt zonder hak- en breekwerk de exacte locatie van een lekkage vastgesteld, zodat een loodgieter achteraf gericht de lekkage kan bestrijden. Tevens wordt een lekdetectie in veel gevallen gedekt door de verzekering onder de opstal,- inboedel- of woonhuisverzekering, waardoor de kosten beperkt blijven. Dit onder de voorwaarden dat de lekkage niet komt door achterstallig onderhoud of je de lekkage had kunnen voorkomen. Welke methoden voor lekdetectie kennen we?

Verborgen lekkages? Kies voor lekdetectie

Een lekkage is vaak zichtbaar. Zo zie je bijvoorbeeld vochtkringen op de muur of druppelt water uit de afvoerleiding. Een lekkage kan echter ook verborgen zijn. Hierbij kan je denken aan een onverwacht stevige verhoging van de waterfactuur. Ook kan een waterlekkage schade toebrengen aan de natuurlijke isolatie van de woning, waardoor het energieverbruik plots toeneemt. Het zijn signalen die wijzen op een lekkage. Het is aanbevolen om van te voren contact op te nemen met de verzekering, zodat je meer te weten komt over de mogelijkheden met betrekking tot een professionele lekdetectie.

Druktest

De eerste mogelijkheid is een druktest. Deze test is geschikt voor alle typen leidingen en lekkages; gas, water en centrale verwarmingsbuizen. Door middel van een drukmeter of perspomp wordt water, lucht of traceergas in het leidingwerk gebracht. Hierna wordt gekeken naar eventueel drukverlies op één of meerdere plekken in het leidingwerk. Iedere afzonderlijke leiding wordt hierbij afzonderlijk bekeken. Mogelijk zullen meerdere technieken worden gebruikt om zo de exacte locatie van de lekkage te bepalen.

Infrarood camera

Een infrarood camera inspectie is een veelgebruikte techniek. Een camera neemt hierbij warmteverschillen in de leidingen weer, bijvoorbeeld achter muren of onder de vloer; plekken waar een loodgieter vaak niet bij komt. Het warme water dat door de leidingen stroomt wordt gevolgd tot op de plek van de lekkage. Het is mogelijk de inspectie te volgen op een geavanceerde camera, welke door muren of vloeren heen kijkt. Additioneel ontvang je een rapportage met de bevindingen van de lekdetectie, al dan niet digitaal.

Vochtmetingen of hygrometrie

Bij vochtmetingen kijkt men op welke plekken in de leiding zich veel vocht ophoudt. Is er zichtbare schade ten gevolge van de lekkage en komt dezelfde locatie naar voren vanuit de vochtmeting, dan weet je zonder hak- en breekwerk waar de lekkage zich exact bevindt. De vochtmeter wordt tegen een vloer of wand geplaatst, waarna een vochtwaarde naar voren komt. Deze vochtwaarde wordt weergegeven in digits, ofwel de referentiewaardes. Een vochtmeting gebeurt altijd op meerdere punten, zodat een goede inschatting van de situatie kan worden gemaakt.

Methoden voor lekdetectie

Endoscopische camera

Een endoscopische camera bestaat uit een lange buis met een kleine camera aan het uiteinde. Door de flexibele buis kan de camera moeilijke plekken bereiken zoals leidingen. Via de live camera kan er worden meegekeken op de monitor en kunnen de lekkages snel en nauwkeurig worden opgespoord. 

Ultrasone detectie

Binnen deze methode maakt men gebruik van geluidsgolven. Deze geluidsgolven kunnen lopen vanaf 20 kilohertz tot 800 megahertz. Over het algemeen gaat het om geluid dat door ons eigen gehoor niet wordt waargenomen. Door geluidsgolven uit te zenden op mogelijke plekken van de lekkage, worden de geluiden van een lekkage waargenomen, hoe klein deze ook zijn. 

Kleurstof

Lekdetectie door middel van kleurstof zijn geschikt voor lekkages in diverse plekken van de woning, waaronder algemene leidingen en op platte daken. Eerst wordt kleurstof in de afvoer gebracht en vervolgens wordt er leidingwater toegevoegd. Door de kleurstof op een specifiek deel van de leiding uit te zetten, kan de lekkage worden gevonden. De kleurstof mengt zich met het leidingwater en zal zodoende niet achterblijven in het leidingwerk.

Lekkage opsporen

Heb jij een lekkage en weet je niet waar die vandaan komt? Via de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met een geschikte lekdetectie specialist in jouw regio. Liever telefonisch contact? Onze medewerkers van het servicecenter staan je graag te woord via het nummer 085 106 1600. Ook voor zichtbare lekkages kun je in contact komen met een loodgieter via de MyGo Matchmaker

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!