Terug naar diensten
Houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden kun je doen met kou of hitte, met petroleum en met gif. De efficiëntste manier van houtworm bestrijden is door oppervlaktebehandeling te laten uitvoeren door een professional. Op deze pagina lees je alles over houtworm bestrijding.

Direct een ongediertebestrijder?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Inhoudsopgave

Houtworm bestrijden: 3 Methodes van professionals

Houtworm bestrijden kun je efficiënt laten doen door een professionele houtworm bestrijder. De houtworm bestrijding kan op drie manieren plaatsvinden:

 1. Oppervlaktebehandeling. Het oppervlak wordt schoongemaakt en daarna behandeld met bestrijdingsmiddel. Bij behandeld hout moet eerst de verflaag eraf worden geschuurd of gebrand. Kan dit niet? Dan kan het hout met een speciale techniek worden geïnjecteerd met het bestrijdingsmiddel. Daarna worden de gaatjes gevuld met houtvuller.
 2. Heteluchtmethode. Hete lucht doodt de houtworm, de eitjes en de larven. Deze methode wordt gebruikt voor hout dat niet in contact mag komen met vloeistof of hout dat slecht bereikbaar is.
 3. Zuurstofarme luchtmethode. Zuurstofarme lucht doodt de houtworm, de eitjes en de larven. Deze methode wordt gebruikt voor kwetsbare objecten, bijvoorbeeld in musea.  

Kosten houtworm bestrijden

Tabel 1: Kosten houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden

Kosten

Kleine plaag, één object

€80-200

Grote plaag, meerdere objecten

€200-600

Hele woning

€600-1.250

De kosten van houtworm bestrijden verschillen ontzettend en hangen af van de hevigheid van de plaag en de soorten oppervlakten die geïnfecteerd zijn. Ook bepaalt de bestrijdingsmethode de kosten van houtworm bestrijding en de kosten van boktor bestrijding.

Voor een kleine plaag betaal je meestal minder dan 200 euro, maar voor ernstigere plagen lopen de kosten van houtworm bestrijden al snel op. Wanneer je hele woning geïnfecteerd is met houtworm, kun je wel zo’n 1.250 euro betalen voor houtworm bestrijding.

Houtworm bestrijden: snel, voordelig en efficiënt

Afbeelding 1. Houtworm van dichtbij.

3 Manieren voor zelf houtworm bestrijden

Het is voordeliger om zelf houtworm te bestrijden, hoewel deze manieren lang niet zo efficiënt zijn als die van een deskundige bestrijder. Zelf houtworm bestrijden kan op drie manieren:

 1. Temperatuur. Je kunt een voorwerp met houtworm in een plastic tas twee weken invriezen onder de 18 graden om de houtworm te doden. Ook kun je een voorwerp in de oven doen met minstens 55 graden om de houtworm te doden. Controleer altijd of het voorwerp veilig in de oven kan. Deze methode is alleen toe te passen bij kleine voorwerpen.
 2. Petroleum. Door petroleum op het oppervlak aan te brengen kunnen de houtwormen niet meer uit het voorwerp. Petroleum doodt echter alleen houtworm aan het oppervlak en niet de eitjes. Daarom komt houtworm bij deze methode vaak terug.
 3. Gif. Het is mogelijk om HGX spray of gif van permethrin te gebruiken om houtworm te doden. Houtworm gif is echter erg schadelijk voor de gezondheid, waardoor het wordt afgeraden om zelf met gif aan de slag te gaan.
Direct houtworm laten bestrijden in uw omgeving?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.

3 Tips om houtworm te voorkomen

 1. Hout behandelen. Houtwormen kunnen vrijwel niet in behandeld hout komen. Behandel daarom het hout in en rond je woning met lak, boenwas, olie, vernis of beits.
 2. Controleer tweedehands meubels. Wil je een antiek meubel of een oude woning kopen? Controleer dan goed of er gaatjes in het hout zitten, dit duidt namelijk op houtworm.
 3. Ventileren. Houtwormen houden van warme, vochtige lucht. Zorg daarom voor een goede ventilatie in je woning.

Houtworm bestrijden: wat moet je weten?

Een houtworm is een larve die in hout leeft. Er zijn verschillende soorten houtworm, zoals de normale houtwormkever, de boktor en de grote houtwormkever. Ze houden vooral van zacht hout, omdat ze hier makkelijk gangetjes en gaatjes in kunnen vreten. Deze gaatjes zijn ongeveer 1 tot 2 millimeter groot. Vaak vind je zaagsel of uitwerpselen bij het uiteinde van deze gaatjes. Houtworm legt eitjes in het hout en komt vooral voor in onbehandeld hout, bijvoorbeeld in antieke meubels en oude huizen.

Houtworm bestrijden: snel, voordelig en efficiënt

Afbeelding 2. Houtworm infectie.

Houtworm bestrijden: zijn ze schadelijk?

Houtwormen zijn schadelijk omdat ze je hout aantasten. Daardoor wordt het hout zwakker en dit kan leiden tot kapotte meubels of zelfs instortingsgevaar bij houten constructies. Houtworm kan daarom de veiligheid van je woning in gevaar brengen. Bovendien daalt de waarde van je woning ontzettend als het geïnfecteerd is met houtworm. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen en je houtworm te bestrijden.

Zelf houtworm bestrijden of uitbesteden?

Het is niet gemakkelijk om zelf houtworm bestrijden is niet zo gemakkelijk. Je moet zowel de volwassen kevers als de eitjes en de larven aanpakken. Met de meeste doe-het-zelf methodes lukt het niet om de houtworm volledig uit te roeien. Zelfs als je maar één houtworm laat leven, heb je binnen een mum van tijd alweer een nieuwe plaag. Daarom is het beter om deze klus uit te besteden aan een deskundige ongediertebestrijder.

MyGo helpt je graag met houtworm bestrijden

Houtwormbestrijder in de regio nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel naar 085 106 1600.
Waarom MyGo?
 • Niet meer zoeken naar bedrijven
 • Niet meer wachten op offertes
 • Geen bedrijven die slecht bekend staan
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Alleen geverifieerde bedrijven
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Onze service team staat voor je klaar!