Houtworm herkennen en bestrijden

Houtworm herkennen en bestrijden

18 jul. '22 • Door MyGo redactie

Houtworm

Houtworm is een verzameling van diverse keversoorten, die zich tegoed doen aan houten elementen en deze kunnen aantasten. Bij houtworm spreken we in het algemeen over de larven van kevers die zich als het ware in de houtconstructie boren. Ook een boktor kan zich in hout boren, hoewel de 'reguliere' huisboktor niet per definitie schade aanricht. Er bestaan echter ook varianten van de boktor die wel degelijk voor schade zorgen, zoals de Aziatische boktor. De larve (houtworm) zorgt echter voornamelijk voor de schade en deze is niet altijd zichtbaar voor het blote oog. Waaraan is een houtworm te herkennen en belangrijk nog; hoe kan je de houtworm bestrijden? 

Hoe is houtworm te herkennen?

Houtworm is niks meer of minder dan de larve van een kever. Deze zijn in de eerste fase van hun leven nog kwetsbaar en daarom gebruiken zij hout om zich als het ware te verschuilen. Ook is de houtconstructie voor een larve de ideale plek om zichzelf te voeden. Hout is namelijk een voedingsbron van de larve en daarom graaft de larve graag gangen door de houtconstructie. De gevolgen van houtworm worden zodoende groter met de tijd. Om dit fenomeen in een vroeg stadium te herkennen is het van belang nadrukkelijk aandacht te besteden aan planken of (houten) kozijnen van de woning. Zie je gaten of opvallende scheurtjes in de constructie? Hou deze dan scherper in de gaten. Houtworm kan zich namelijk ook naar binnen verplaatsen en andere meubelen aantasten. 

Houtworm herkennen en bestrijden | MYGO

Controleer houten elementen op de houtworm

De kans dat je houtworm met het blote oog ontdekt is niet erg groot; de larven hebben een klein lichaam en weten zich goed schuil te houden binnen de houten constructies. Waar moet je goed op letten? Het is verstandig om voornamelijk te letten op kleine gaatjes in het hout, want dit zijn de zichtbare ingangen van gangetjes in de houten constructie. De puntjes in het hout groeien mogelijk uit tot kleine gangenstelsels die duidelijker met het blote oog op te merken zijn.

Van houtworm tot boktor

De houtworm groeit na enkele jaren uit tot een boktor. Deze is beter zichtbaar en zal zich ook vaker buiten de houten elementen van je woning laten zien. Over het algemeen maken we bij de boktor onderscheid tussen de huisboktor, Aziatische boktor en rode boktor. De huisboktor en rode boktor zijn niet per definitie schadelijk, maar de Aziatische boktor kan wel degelijk zorgen voor schade aan houten elementen, met name loofhout.

Houtworm bestrijden

Voordat je de gevolgen van aantasting van de houten constructie merkt, is het belangrijk om de houtworm te bestrijden. Mochten deze houtaantasters namelijk in houten constructies kruipen, dan verliest de constructie haar dragende functie; hetzelfde geldt voor houten meubelen. Dit resulteert in een onbetrouwbare constructie en een verhoogde kans op verzakkingen.

De houtworm bestrijden is lastig; dit vereist normaal gesproken de hulp van professionele ongediertebestrijding. Wat kan je wél zelf doen? Verwijder een ruim gebied rondom het aangetaste hout en vervang deze met een stuk gezond hout. Om het hout extra goed te beschermen is het tevens verstandig een verf- of waslaag aan te brengen op de constructie(s). Er bestaan tot slot chemische middelen om houtworm tegen te gaan. Hierbij kan je denken aan merken als Perfacs, Tenco of Embasol.

Houtworm herkennen en bestrijden | MYGO

Professionele bestrijding van de houtworm

Heb je het idee dat houtworm is doorgedrongen in uw woning en bieden bovengenoemde maatregelen geen soelaas? Neem dan zo snel als mogelijk contact op met een houtworm/ongediertebestrijder. Daarmee voorkom je dat houten meubelen in huis, zoals de vloer of kasten, verder worden aangetast door de houtworm. 

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 8 november 2018 en werd op 18 juli 2022 geactualiseerd met informatie over ongediertebestrijding.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!