Fruitvliegjes voorkomen

Fruitvliegjes voorkomen

1 aug. '22 • Door MyGo redactie

Het is weer zomer, de tijd dat iedereen weleens te maken heeft met fruitvliegjes in huis. Ze leven namelijk op rottend of gistend voedsel en dat gaat sneller bij warm weer. In sommige gevallen kan het zelfs een ware plaag worden, omdat ze zich, zeker bij warm weer, snel kunnen voortplanten.

Heb je fruitvliegjes in huis en wil je liever direct professionele hulp van een ongediertebestrijder? Neem dan contact op met ons servicecenter via 085 106 1600

Heb je al van alles geprobeerd om de fruitvliegjes te bestrijden, maar zijn ze er nog steeds? Check dan de vijf onderstaande tips om zeker te weten dat je niks over het hoofd gezien hebt.

Tip 1: Zorg voor een schone keuken

Dit is waarschijnlijk een van de eerste dingen die je doet bij het opmerken of het willen voorkomen van fruitvliegjes. Omdat er etensresten, ongewassen bestek en zoete geuren te vinden zijn is de keuken een plek die veel fruitvliegjes aantrekt.

De keuken grondig schoonmaken doe je door de volgende plekken niet te vergeten: 

  • De kookplaat en onder de gaspitten 
  • Op en onder kastjes en keukenapparatuur 
  • De stop en de afvoer van je gootsteen
  • De afzuigkap
  • De koelkast en de vriezer, vooral als je deze opentrekt vind je vaak sap- of andere resten op de keukenvloer en beneden in de koelkast. 
  • Schoonmaakdoekjes en sponzen die hun beste tijd hebben gehad weg te gooien
  • Alle (deksel)randen van potjes en flessen

Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je geen etensresten op het aanrecht laat staan en de afwas het liefst direct doet na het eten.

Tip 2: rottend fruit en groente weggooien

Overrijp fruit trekt enorm veel fruitvliegjes aan. Zorg er daarom altijd voor dat je dit goed in de gaten houdt en zo snel mogelijk actie onderneemt. Het is daarbij belangrijk dat je de rottende groentes en fruit niet klakkeloos in de afvalbak gooit, maar ervoor zorgt dat dit eerst in een afgesloten plastic zak zit. Dat geldt ook als je een grote bak buiten je huis hebt staan, liever het zekere voor het onzekere. Maak daarna ook altijd de fruit- groenteschaal of de locatie van het rottende fruit goed schoon.

Tip 3: Fruitvliegjes voorkomen met nette gft-bak

Fruitvliegjes verzamelen zich vaak in de gft-bak, vandaar dat je ze kunt voorkomen door de boel netjes te houden. Leeg de bak daarom altijd zodra het kan en laat deze niet in de zon staan. Heb je al fruitvliegjes bij de bak? Dan is het tijd om de GFT bak grondig schoon te maken. Het is soms nodig om dit vaker dan één keer te doen, voordat de besmetting volledig onder controle is. Hetzelfde geldt voor andere prullenbakken in en rondom je woning. 

Tip 4: Zorg voor wat tocht in huis

Een andere manier om fruitvliegjes te voorkomen is door tocht te creëren. Fruitvliegjes kunnen hier namelijk niet tegen. Maak het ze daarom niet gemakkelijk en gooi een paar deuren of ramen open. 

Tip 5: Breng lege potten en flessen terug

Om fruitvliegjes zoveel mogelijk te voorkomen is het ook van belang om zaken waar ze op afkomen zo min mogelijk in de buurt te hebben. Lege potjes en flesjes bevatten vaak nog restjes zoetigheid of een vorm van gisting waar ze dol op zijn. Zorg er daarom voor dat je deze lege potten en flessen zo snel mogelijk wegbrengt. Is dat geen optie? Dan kun je de potten en flessen ook proberen zo goed mogelijk schoon te maken om de schade te beperken. 

Fruitvliegjes voorkomen of bestrijden

Fruitvliegjes voorkomen kan je voor een groot deel zelf doen, maar in sommige gevallen is het toch noodzakelijk een ongedierte specialist in te schakelen. Heb je last van fruitvliegjes en wil je ze laten bestrijden? Via de MyGo matchmaker vind je altijd snel en gemakkelijk een specialist bij jou in de buurt! 

Meer over het voorkomen van ongedierte

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 3 juli 2019 en werd op 1 augustus 2022 geactualiseerd met nieuwe informatie over het voorkomen en bestrijden van fruitvliegjes.

 

Hulp nodig? Onze service team staat voor je klaar!