Zilvervisjes bestrijden op drie manieren
Je kunt zilvervisjes bestrijden door middel van gif, met vallen of met etherische olie. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over zilvervisjes en het bestrijden ervan.
Wil je direct een vakman inschakelen om zilvervisjes te bestrijden? Gebruik dan de MyGo Matchmaker om in contact te komen met een deskundige specialist bij jou in de buurt.
Drie Manieren om zilvervisjes te bestrijden
- Zilvervisjes bestrijden met gif. Je kunt zilvervisjes met gif doden met behulp van zowel insecticiden als natuurlijke stoffen. HGX spray is een populair middel om zilvervisjes te bestrijden. Het wordt aangeraden om het gif één keer per maand te blijven spuiten om ook nieuw geboren zilvervisjes te doden. HGX is vlekvrij te gebruiken.
- Zilvervisjes bestrijden met etherische olie. Door het gebruik van etherische olie kun je zilvervisjes bestrijden doordat ze hierdoor niets anders meer ruiken. Ze kunnen daarom geen voedsel meer vinden en niet meer paren omdat ze hun partners niet kunnen vinden.
- Zilvervisjes bestrijden met vallen. Je kunt ook met vallen zilvervisjes bestrijden. Plaats meerdere vallen op plekken waar veel zilvervisjes zitten. Plaats vallen op minimaal één meter afstand van geurolie of geurblokjes, omdat zilvervisjes in de buurt van zulke geuren niets anders meer ruiken. Je kunt op meerdere manieren een val maken:
- Lege jampot, een stukje brood en ducttape. Wikkel ducttape om de pot heen en leg het brood erin. Zilvervisjes komen op het brood af en kunnen niet meer uit de pot komen omdat de binnenkant te glad is.
- Gipspoeder. Je kunt zilvervisjes bestrijden door een vochtige doek bestrooid met gipspoeder neer te leggen. Zilvervisjes gaan op de doek zitten en komen er niet meer van af. Je kunt de doek na een dag uitschudden of weggooien.
Als je goed kunt zien waar veel zilvervisjes zitten, kun je deze plekken natuurlijk ook aanpakken met een stofzuiger.
Kosten zilvervisjes bestrijden
Zilvervisjes bestrijden |
Kosten |
Eenmalig |
€70-100 |
Periodiek |
€20-50 per maand |
De kosten van zilvervisjes bestrijden hangen af van de hardnekkigheid van de plaag. Als particulier betaal je meestal zo’n 70 tot 100 euro voor het eenmalig laten bestrijden van zilvervisjes. Zilvervisjes kunnen echter snel weer terugkomen, omdat ze zich snel voortplanten. Je kunt daarom ook periodiek een ongediertebestrijder laten komen. Hiervoor betaal je vaak zo’n 20 tot 50 euro per maand. Deze kosten zijn inclusief de voorrijkosten, de arbeidskosten en de materiaalkosten.
Tien Tips om zilvervisjes te voorkomen
MyGo biedt 10 belangrijke tips om zilvervisjes te voorkomen.
- Goede ventilatie. Zilvervisjes komen op vochtige lucht af, daarom is het belangrijk om je woning goed te ventileren.
- Vochtvreters. Plaats vochtvreters in kasten, dozen en kleine ruimtes om de luchtvochtigheid drastisch te verminderen.
- Afvoerdroger. Neem een afvoerdroger in plaats van een condensdroger om veel vocht te vermijden.
- Luchten. Zet de ramen regelmatig tegen elkaar open, vooral in het toilet of de badkamer. Zet ook af en toe de deuren van kasten open om de kasten te luchten.
- Geen vochtige kleding en spullen. Hang vochtige spullen direct te drogen om vochtophopingen te vermijden.
- Naden en kieren dichten. Zilvervisjes gaan in naden en kieren zitten. Deze kun je eenmalig dichten met kit om het probleem drastisch te verminderen. Denk ook aan het kitten van leidingdoorvoeren van de centrale verwarming.
- Voedsel opbergen. Zilvervisjes eten schimmels en voedselresten. Berg daarom voedsel altijd direct op, vooral producten met koolhydraten en zetmeel, zoals pasta, brood, aardappelen en meel.
- Behang dichten. Zilvervisjes kruipen graag achter het behang. Zorg er dus voor dat het behang strak op de muur staat.
- Geen broedplekken creëren. Zilvervisjes broeden graag in kleine ruimtes. Zet bijvoorbeeld meubels wat van de muur af om broedplekken te voorkomen.
- Informeer de buren. Doe jij er alles aan om zilvervisjes te voorkomen, maar komen ze steeds terug? Wellicht lopen ze over via de buren. Zilvervisjes kun je daarom het beste samen met de buren bestrijden of voorkomen.
Afbeelding 1. Zilvervisje van dichtbij.
Dit moet je weten over zilvervisjes
Wat zijn zilvervisjes? Zilvervisjes zijn platte insecten met antennes aan de voorkant en glanzende schubben. Ze kunnen tot wel drie jaar oud worden en kunnen maar liefst 20 eitjes per dag leggen. Zilvervisjes houden van een vochtige omgeving en zijn daarom vaak in de keuken of de badkamer te vinden. Zilvervisjes bestaan al honderden miljoenen jaren en het is zelfs waarschijnlijk dat ze al langer bestaan dan de mens.
Zilvervisjes, ovenvisjes of papiervisjes
Naast zilvervisjes bestaan er ook papiervisjes en ovenvisjes. Zilvervisjes zijn zilvergrijs, papiervisjes zijn donkergrijs en ovenvisjes zijn gevlekt. De drie soorten zijn op dezelfde manier te bestrijden. Maar omdat papier- en ovenvisjes niet op luchtvochtigheid afkomen, moet je ze op andere manieren voorkomen:
- Papiervisjes eten geen voedselresten en schimmels, maar papier, karton en behang. Daarom vind je papiervisjes vaak vooral op zolder. Controleer ook je schilderijen regelmatig. Papiervisjes kun je voorkomen door geen papier of karton te laten liggen en door het behang stevig aan te drukken.
- Ovenvisjes komen in plaats van op vocht of papier juist op warmte af. Ovenvisjes houden van warme temperaturen, meestal vanaf 21 graden. Je kunt ovenvisjes dus voorkomen door de temperatuur lager dan 21 graden te houden.
Zijn zilvervisjes schadelijk?
Zilvervisjes en papiervisjes zijn vooral schadelijk voor je woning omdat ze voedsel, behang en papier vreten. Ook kun je allergisch zijn voor zilvervisjes. Je krijgt dan tranende ogen, een loopneus en last van benauwdheid. Tevens kunnen ze bacteriën door de hele woning verspreiden, zoals salmonella bacteriën, en op deze manier je gezondheid schadigen.
Afbeelding 2. Zilvervisje met antennes.
Waarom komen zilvervisjes binnen?
Zilvervisjes houden van een vochtige omgeving. De ideale leefomgeving van zilvervisjes is een luchtvochtigheid van boven de 70%. Omdat nieuwbouwwoningen vaak beter geïsoleerd zijn en daarom warmer en vochtiger blijven, gaan zilvervisjes vooral hier vaak zitten. Zilvervisjes voeden zich met voedselresten en schimmels. In de meeste woningen zijn voldoende voedselresten te vinden en bieden daarom een ideale omgeving voor zilvervisjes.
Zelf zilvervisjes bestrijden of uitbesteden?
Je kent nu de 3 manieren om zilvervisjes te bestrijden en 10 manieren om zilvervisjes te voorkomen. Zo kun je zelf proberen om zilvervisjes te bestrijden. Lukt het niet of blijven de zilvervisjes terugkomen? Dan is het tijd voor een grondige, professionele aanpak. Bij een hardnekkige plaag is het verstandig om de zilvervisjes te laten bestrijden door een ongediertespecialist.
MyGo helpt je graag met zilvervisjes bestrijden
MyGo brengt je graag snel en eenvoudig in contact met een deskundige ongediertebestrijder. Onze zilvervisjes bestrijders hebben veel ervaring en lossen de klus efficiënt en spoedig voor je op.
De offerte service van de MyGo Matchmaker verstuurt snel meerdere offertes van zilvervisjes bestrijders bij jou in de buurt. Je kunt de offertes vergelijken en direct een afspraak maken met de specialist van jouw voorkeur.
Direct zilvervisjes laten bestrijden? Je kunt de Matchmaker 24/7 gebruiken, geheel gratis en vrijblijvend. Ook kun je ons telefonisch bereiken op 085 106 1600.