Terug naar blog
De beste stoffen om je meubels mee te bekleden | 2021

De beste stoffen om je meubels mee te bekleden | 2021

6 mei '21 Door MyGo redactie

Wil je een meubelstuk (opnieuw) laten bekleden, dan heb je keuze uit een behoorlijk aantal verschillende stoffen. Wij geven een korte toelichting bij elke stofsoort, zodat je makkelijker een keuze kunt maken. Eerst leggen we echter uit waar je bij het kiezen van de stof op moet letten.

Tips voor het kiezen van stoffen voor meubels

Voor je de knop doorhakt en besluit waarmee de stoffeerder voor je aan de gang mag gaan, is het van belang om over een aantal zaken na te denken. Allereerst speelt de plek van het meubel een rol. Een meubel dat veel in de zon staat kan het beste worden bekleed met een lichtvaste stof zoals wol of linnen, zodat er op lange termijn geen verkleuring plaatsvindt.

Een ander punt is onderhoud en reiniging van het meubel. Heb je huisdieren of kleine kinderen of gooi je zelf vaak dingen om? Dan wordt aangeraden om voor een stof te kiezen die je makkelijk schoon krijgt, zoals polyacryl.

Daarnaast is de slijtvastheid van de stof van belang. De eenheid waar bij slijtvastheid mee wordt gerekend is Martindale. De schaal van Martindale geeft aan hoeveel wrijvingen er plaats moeten vinden voordat de draden van een stof breken. Bij stoffen die voor bekleding worden gebruikt, wordt een Martindale van 10.000 tot 30.000 wrijvingen aangehouden.

Natuurlijk of (half) synthetisch?

Binnen de grote hoeveelheid stoffen die geschikt zijn voor het bekleden van meubels wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten:

  • Natuurlijke materialen
  • Half synthetische materialen
  • Synthetische materialen

Met natuurlijke materialen wordt geduid op wol, mohair, natuurzijde, katoen en linnen. Viscose is een voorbeeld van een half synthetisch materiaal; polyester en polyacryl zijn volledig synthetische materialen.

De beste stoffen om je meubels mee te bekleden | 2021

Wol, mohair en natuurzijde

Natuurlijke materialen met dierlijke vezels zijn wol, mohair en natuurzijde. Wol is zacht en licht, maar tegelijkertijd ook erg sterk en duurzaam. Het is goed te recyclen en werkt brandvertragend. Bovendien is het zelfreinigend en weert het zowel stof als bacteriën.

Mohair is wol van Angorageiten. Het is de meeste duurzame dierlijke vezelsoort en het is sterker dan wol. Ook is het slijtvast, eenvoudig te reinig en vuilafstotend (dankzij het hoge vetgehalte in de vezels). Het kan bovendien goed bewerkt worden en verkleurt niet in de zon.

Natuurzijde is afkomstig van het coconspinsel van zijderupsen. Het is de sterkste natuurlijke vezel, dat voor een glans zorgt en zacht aanvoelt. Nadelen van natuurzijde zijn dat het behoorlijk wat kost, moeilijk schoon te maken is en snel verkleurt in de zon.

Katoen en linnen

Zowel katoen als linnen zijn voorbeelden van natuurlijk materiaal afkomstig van planten. Katoen bestaat uit gedraaide vezels, wat het een natuurlijke uitstraling geeft. Het is zowel luchtdoorlatend als warmteregulerend en je kunt het makkelijk bewerken. Wel verkleurt het snel in de zon en is het verwijderen van vlekken doorgaans lastig.

Linnen is afkomstig van de vlasplant en heeft een lange vezelstructuur, wat het een mooie glans geeft. Door die structuur is het echter wel gevoeliger voor kreukvorming dan katoen. Daar staat tegenover dat linnen kleur behoudt in de zon en een warmere uitstraling heeft dan katoen.

Viscose

Half synthetische materialen worden via een kunstmatig proces gemaakt, maar hebben als basis een natuurlijke grondstof. Viscose is zo’n materiaal: het wordt vervaardigd via een chemische procedure met houtvezels. Het is een zachte en glanzende stof die je meubels een natuurlijke uitstraling geeft. Nadelen van viscose: het is niet zo sterk, heeft een hoge brandbaarheid en kan niet goed tegen vocht.

Polyester en polyacryl

Synthetische stoffen zijn gemaakt van producten die uit de olie-industrie of de chemische industrie afkomstig zijn. Een voorbeeld is polyester, een sterke en elastische stof die kreukvrij blijft en goed bestand is tegen zonlicht. Een nadeel van polyester is dat het een stof is die snel statisch wordt.

Ook polyacryl is een synthetisch en sterk materiaal. Het is makkelijk te maken en te onderhouden. Bovendien kreukt het amper en is het slijtvast, wat het een goede optie maakt als je wilt dat je meubel extra lang meegaat.

Meteen op zoek naar de juiste stof voor jou?

Wil je meteen contact met een stoffeerder die je meubels (opnieuw) voor je kan bekleden? Dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. Met onze MyGo Matchmaker vind je direct de meest geschikte stoffeerder bij jou in de buurt. Telefonisch contact kan ook! We zijn te bereiken op het nummer 085 106 1600.