Terug naar diensten
Kozijnen vervangen

Kozijnen vervangen

Als je kozijnen gaat vervangen komen er veel dingen op je af. Er is veel informatie beschikbaar en er zijn veel keuzemogelijkheden. Om je een beetje houvast te geven bij het beslissingsproces geven we je in dit artikel een overzicht van de belangrijkste overwegingen en aandachtspunten bij de aanschaf van nieuwe kozijnen.

Heb je al een goed idee wat je wilt en ben je vooral op zoek naar een kozijnspecialist om de kozijnen te leveren en te plaatsen? Dan brengt MyGo je graag in contact met een geschikte specialist uit de buurt. Gebruik de MyGo Matchmaker of bel direct naar 085 106 1600. Dan gaan we snel voor je aan de slag.

Inhoud

Wanneer de kozijnen vervangen?

Het ligt voor de hand om kozijnen te vervangen wanneer ze oud en versleten zijn. Maar hoe constateer je dat? Als je loslatende naden, kieren of houtrot ziet is dat vaak een goede graatmeter. Het zijn tekenen dat het kozijn niet langer doet wat het zou moeten doen: isoleren, ondersteuning bieden, je beschermen tegen inbraken en een fraai aanzicht bieden. Kortom, allemaal redenen om het kozijnen te vervangen.

Maar ook wanneer de kozijnen er nog goed uitzien zou je kunnen besluiten ze te vervangen. Misschien ben je op zoek naar een andere look en overweeg je een andere materiaalsoort. Of je bent het zat om iedere vijf jaar de kozijnen opnieuw te verven en wilt voor het gemak graag onderhoudsarme kozijnen.

De ontwikkelingen op het gebied van isolatie zouden ook een mogelijke drijfveer kunnen zijn. Het materiaal waar de kozijnen tegenwoordig van gemaakt worden isoleert een stuk beter dan het materiaal van pak ‘m beet vijfentwintig, dertig jaar geleden. Soms is het vanwege de breedte zelfs nodig om het kozijn te vervangen wanneer je nieuw HR isolatieglas laat plaatsen.

Tot slot kun je ook besluiten je kozijnen te vervangen om je woning beter te beveiligen tegen inbraken. Let in dat geval bij de aanschaf van het kozijn op de aanwezigheid van het SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) en het PKVW (Politie Keurmerk Veilig Wonen) keurmerk. Deze keurmerken staan voor kwaliteit en inbraakveiligheid. Overigens is het voor de inbraakveiligheid ook van belang om te investeren in degelijk hang- en sluitwerk.

Voor welk materiaal kies je bij kozijnen vervangen?

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen. Welke materiaalsoort het meest geschikt is voor jouw situatie is van verschillende factoren afhankelijk. Hoeveel budget heb je tot je beschikking, hoe groot zijn je ramen, welke stijl zoek je, wil je onderhoudsvrije kozijnen of juist graag sterke kozijnen?

Bij kozijnen heb je grofweg de keuze uit vier materiaalsoorten. Kunststof, hout, aluminium en staal. Iedere materiaalsoort heeft zijn eigen sterktes en zwaktes, hoewel fabrikanten de zwaktes tegenwoordig steeds beter het hoofd weten te bieden.

Tabel 1: prijzen kozijnen per m2 per materiaalsoort

Materiaalsoort

Kosten (incl. glas en plaatsing)

Kunststof

€ 650 - € 750

Hout

€ 700 - € 850

Aluminium

€ 750 - € 900

Staal

€ 1.050 - € 1.150

Voor- en nadelen per materiaalsoort

Om je wat meer inzicht te geven in de eigenschappen van de verschillende materialen bespreken we hier kort de voor- en nadelen per materiaalsoort.

Houten kozijnen

Houten kozijnen hebben bij veel mensen nog steeds de voorkeur. Hout heeft een warme uitstraling en is gemakkelijk te bewerken. Dus als je het huis graag eens in de zoveel jaar in een andere kleur wilt geven zijn houten kozijnen het meest geschikt. Bovendien zijn ze sterk en isoleren ze redelijk goed. Als duurzaamheid bovenaan je prioriteitenlijstje staat kun je ook nog voor hardhout kiezen. Hardhouten kozijnen gaan wel veertig tot vijfenzeventig jaar mee.

Het nadeel van hout is de beperkte levensduur en het vele onderhoud. Standaard gaan houten kozijnen ongeveer vijfentwintig – dertig jaar mee, mits je ze goed onderhoudt. Dat betekent ongeveer eens in de vijf jaar verven en soms een kleine reparatie. Als je het onderhoud meerekent in de prijs is hout prijziger dan de andere materialen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Het zijn al lang niet meer die goedkoop aandoende, gladde kozijnen in die bekende witte kleur. De kleurvariaties zijn eindeloos en er is ook veel mogelijk op het gebied van vorm en structuur. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houtlook wanneer de traditionele afwerking van kunststof kozijnen je minder aanspreekt. Door een houtnerfstructuur en een houtlookverbinding (waarbij de hoeken rechte verbindingen hebben) zijn de kozijnen vrijwel niet van echt hout te onderscheiden.

Kunststof kozijnen zijn voordelig in de aanschaf en hebben weinig onderhoud nodig. Onder normale omstandigheden gaan ze ongeveer vijftig jaar mee. Bovendien zijn de traditioneel zwakke eigenschappen sterk verbeterd. Zo zijn kunststof kozijnen een stuk sterker geworden, en vervagen de kleuren vrijwel niet meer. En waar de isolatie van kunststof in het verleden te wensen overliet zijn ze door ingebouwde luchtkamers inmiddels het best isolerende type kozijn.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen staan bekend als sterk en duurzaam. Ze zijn uitermate geschikt voor grote raamoppervlaktes en verschillende woonstijlen. Ze zijn ook duurzaam omdat aluminium kan worden hergebruikt. De prijs ligt wel iets hoger dan de prijzen voor kunststof en hout. Maar daar krijg je wel stevige, vormvaste kozijnen voor terug. Met een levensduur van ongeveer veertig jaar gaan ze ook redelijk lang mee.

Het grote voordeel van aluminium kozijnen is dat ze erg onderhoudsarm zijn. Ze roesten of rotten niet en stof en vuil hechten zich minder goed dan bij andere materialen. Daardoor is schoonmaken vrijwel niet nodig. Verder zijn ze erg kleurvast. Dat is ook nodig want overschilderen is helaas niet mogelijk. Ook is de isolatie tegenwoordig een stuk beter verzorgd waardoor de verschillen met kunststof op dit gebied minder groot zijn geworden.

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn tegenwoordig minder gebruikelijk dan vroeger. Voordat er kunststof kozijnen bestonden werden stalen kozijnen veel gebruikt vanwege hun stevigheid. Voornamelijk in wat exclusievere woningen. Ze bieden dan ook veel veiligheid. Zelfs met dunne profielen kunnen ze grote raampartijen dragen, zijn ze brandveilig en beschermen ze tegen inbraken. Ze gaan met een levensduur van ongeveer vijftig jaar ook nog erg lang mee.

De isolatie van stalen kozijnen was voorheen altijd een heikel punt. Staal geleidt warmte en kou erg goed. Inmiddels isoleren stalen kozijnen een stuk beter door interne luchtkamers, een koudebrugonderbreking en extra aangebracht isolatiemateriaal. Zo kun je toch genieten van deze stoere, robuuste kozijnen zonder een torenhoge energierekening. Zeker binnen een industrieel interieur komen ze erg goed tot hun recht.

Kozijnen plaatsen

Wellicht speel je met de gedachte om zelf kozijnen te gaan plaatsen. Aangezien de kosten voor de montage vergelijkbaar zijn met de prijs van de kozijnen, kun je flink besparen door zelf aan de slag te gaan.

Kozijnen vervangen is echter minder gemakkelijk dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is erg belangrijk dat alles op de juiste manier wordt aangebracht. Anders zit je wellicht in een later stadium met klemmende ramen of tochtende kieren.

Als je twijfelt of je zelf de kozijnen zult plaatsen of dat je hiervoor een vakman in de arm neemt, lees dan eens ons artikel kunststof kozijnen plaatsen. Dit artikel is weliswaar geschreven voor kunststof kozijnen maar is ook toepasbaar op houten kozijnen. In de tekst sommen we de voor- en nadelen op van het zelf plaatsen en geven we een inkijkje in de werkwijze van de vakman.

Het zelf plaatsen van aluminium of stalen kozijnen wordt overigens sterk afgeraden. Dat is erg specialistisch werk en kan beter aan een vakman worden overgelaten.

Kosten kozijnen vervangen

In het gedeelte van de tekst waar we dieper op de materiaalkeuze zijn ingegaan kun je ook informatie vinden over de kosten. De prijs die daar gegeven wordt is opgebouwd uit de kosten voor het kozijn, de plaatsing en het glas. Op deze manier kun je dus een goede inschatting maken van het complete kostenplaatje.

Als je graag zou willen weten wat alles afzonderlijk kost trek je voor het glas ongeveer tachtig euro van de prijs af. De prijs voor het kozijn en de plaatsing zijn ongeveer gelijk. Voor specifieke kosteninformatie over verschillende typen kunststof en houten kozijnen kun je onze artikelen kunststof kozijnen prijzen en houten kozijnen vervangen raadplegen.

Waarmee rekening houden

Omdat er zo veel informatie op je af komt wanneer je kozijnen gaat vervangen noemen we hier nog enkele aandachtspunten waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.

De breedte en het gewicht van het glas

Niet ieder kozijn is even geschikt in iedere situatie. Wil je bijvoorbeeld driedubbel glas laten plaatsen dan moet het kozijn hier wel op berekend zijn. Voor driedubbel glas heb je namelijk een breder en sterker kozijn nodig dan wanneer je dubbel glas laat plaatsen.

Datzelfde principe gaat ook op voor grotere raamoppervlakten. Hoe groter de raamoppervlakte des te zwaarder de glasplaten. Houd hier rekening mee in de fase waarin je nadenkt over nieuwe kozijnen en welke glassoort je wilt gebruiken. Uiteraard kun je daarvoor ook advies inwinnen bij een van onze specialisten.

Het merk waar de specialist mee werkt

Voordat je besluit welke specialist je inschakelt is het verstandig te informeren naar de merken waar de specialist mee werkt. Omdat er prijsverschillen bestaan tussen verschillende vakmensen ben je beter in staat een goede afweging te maken wanneer je weet met welke kozijnmerken ze werken. Zo voorkom je dat je overbetaald voor materiaal van slechtere kwaliteit.

De voordelen wanneer je alles in een keer laat doen

Als je kozijnen gaat vervangen is het voordelig om het glas en bijvoorbeeld de ventilatieroosters of vensterbanken direct mee te nemen. Als je alles door dezelfde partij laat vervangen bieden ze vaak korting op het materiaal of de arbeidskosten. Bovendien heb je maar een keer de lasten van een verbouwing en al het geregel eromheen.

MyGo helpt je graag

Weet je wat je wilt en zoek je een kozijnspecialist voor de plaatsing van jouw kozijnen? MyGo helpt je graag om in contact te komen met een vakman bij jou in de buurt. Het is heel eenvoudig. Je kunt bellen naar 085 106 1600 of gebruik maken van de MyGo Matchmaker.

De Matchmaker vind je op de homepagina. In de zoekbalk tik je in wat je zoekt en de Matchmaker geeft vervolgens een aantal mogelijkheden. Je kunt telefonisch contact opnemen, een terugbelverzoek aanvragen, vergelijkende offertes opvragen etc. Op basis van de informatie die je ingeeft, selecteert de Matchmaker het bedrijf dat het beste aansluit bij jouw klus. Vervolgens wordt er via de door jou gekozen methode contact gelegd met het bedrijf.