Terug naar diensten
Kunststof kozijnen plaatsen

Kunststof kozijnen plaatsen

Wellicht speel je met de gedachte om zelf je kunststof kozijnen te plaatsen. Heel begrijpelijk gezien de montage ongeveer de helft van de totale kosten betreft. In dit artikel zullen we je informeren over de voor-en nadelen van het zelf plaatsen en leggen we uit wat er allemaal bij komt kijken.

Wanneer je graag nieuwe kunststof kozijnen wilt, maar het niet ziet zitten om ze zelf te plaatsen vind je via MyGo gemakkelijk een kozijnenspecialist bij jou in de buurt. Gebruik de MyGo Matchmaker of bel 085 106 1600. Dan krijg je direct iemand aan de lijn die je verder kan helpen.

Inhoud

Zelf kunststof kozijnen plaatsen of het laten doen?

Het is een interessante gedachte. Zelf je kunststof kozijnen plaatsen. Je bent een ervaren klusser en niet vies van een leuke uitdaging. En als je een specialist aan het werk ziet lijkt het bovendien allemaal niet zo ingewikkeld.

Toch valt het plaatsen van een nieuw kozijn niet te onderschatten. Houd er rekening mee dat een vakman door zijn ervaring precies weet waar hij op moet letten. Ze hebben in de loop der tijd allemaal handigheidjes ontwikkeld en beschikken over al het noodzakelijke gereedschap.

Voordelen zelf kunststof kozijnen plaatsen

Kunststof kozijnen laten plaatsen is prijzig. Bij de begroting voor nieuwe kozijnen mag je ervan uitgaan dat de montage ongeveer net zo veel kost als de kozijnen zelf. Gaat het om kozijnen op hoger gelegen etages of met aparte vormen dan kan het zelfs nog verder oplopen. Kies je ervoor de kozijnen zelf te plaatsen dan kun je dat geld in je zak houden.

Een tweede voordeel is dat je de plaatsing in je eigen tijd, op je eigen tempo kunt doen. Al raden we niet aan om er meerdere dagen over te doen. Naast het ongemak brengt een huis zonder ramen andere nadelen en risico’s met zich mee.

Ook als je het niet fijn vindt om andere mensen over de vloer te hebben kun je overwegen zelf met de kozijnen aan de slag te gaan. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe je de klus aanpakt en niemand zal je voor de voeten lopen.

Nadelen zelf kunststof kozijnen plaatsen

Tegenover de voordelen staan ook een aantal nadelen. Het kan om meerdere redenen risicovol zijn om zelf kunststof kozijnen te plaatsen. Misschien wel het belangrijkste argument om de plaatsing aan een vakman over te laten is de garantie. Gemiddeld gezien krijg je ongeveer tien jaar garantie op je kunststof kozijnen. Dat betekent dat je de vakman gedurende deze hele periode kunt bellen wanneer er iets stuk is of als het kozijn niet langer doet wat het zou moeten doen.

Doe je alles zelf of laat je de kozijnen plaatsen door een bevriende klusser dan loop je deze garantie mis. De meeste problemen ontstaan namelijk doordat het kozijn niet goed geplaatst is. En wanneer de leverancier het kozijn niet zelf heeft geplaatst zullen ze niet snel de verantwoordelijkheid nemen voor de problemen.

Eigen verantwoordelijkheid

Als je de plaatsing zelf in handen neemt ben je ook zelf verantwoordelijk voor de controle van belangrijke details. Bijvoorbeeld of het geleverde kozijn de juiste afmetingen heeft. Je zal niet de eerste zijn waarbij het raam verkeerd is opgemeten of waarbij het bestelde kozijn niet de goede afmetingen heeft. Best vervelend als je daar pas achter komt net nadat je het oude kozijn uit de muur hebt gesloopt.

Een professional zal van te voren altijd alles goed doormeten en voorafgaand aan de plaatsing controleren of alle maten kloppen. Mocht er iets niet in orde zijn nemen zij daarvoor de verantwoordelijkheid.

Houd ook rekening met bijkomende kosten wanneer je zelf aan de slag gaat. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een afvalcontainer, de kosten voor het afvoeren van de oude kozijnen, het huren of kopen van gereedschap en materiaal dat je nodig hebt en de extra kosten voor het stucwerk. Wanneer je een specialist inschakelt voor het plaatsen van de kozijnen zijn deze kosten meestal bij de prijs inbegrepen.

Wat kan er misgaan als je zelf de kunststof kozijnen plaatst?

Als laatste is het ook niet onbelangrijk om stil te staan bij het feit dat er dingen mis kunnen gaan. We noemen een paar voorbeelden.

  1. Ongelukken met glas en gammele trappetjes.
  2. Ramen kunnen gaan klemmen door scheef gemonteerde kozijnen.
  3. Beschadigingen aan het nieuwe kozijn door wrikken tijdens de plaatsing.
  4. Tocht als gevolg van een slordige plaatsing.
  5. Lekkages langs de randen van het kozijn doordat de constructie niet waterdicht is.

Heb je genoeg vertrouwen in je eigen capaciteiten op basis van jaren kluservaring dan kun je best zelf aan de slag gaan. Heb je wat minder ervaring dan is het wellicht fijner het plaatsen over te laten aan een vakman. Dan heb je tenminste de zekerheid dat je ergens terecht kunt op het moment dat zich een calamiteit voordoet.

Hoe gaat een kozijnspecialist te werk bij het plaatsen van kunststof kozijnen

Om je een idee te geven wat er allemaal bij het plaatsen van een kunststof kozijn komt kijken en hoe de vakman te werk gaat volgt hier een impressie in enkele stappen.

Stap 1: De voorbereidende fase

De voorbereiding kun je grotendeels voor eigen rekening nemen. Zorg ervoor dat de specialist genoeg ruimte heeft om te werken. Maak ten minste een meter rond het raam alles vrij, verwijder de gordijnen en dek de vloer en de meubels af met zijl tegen de rotzooi.

Voordat de vakman aan de klus begint zal hij nogmaals nameten of het bestelde raam de goede afmetingen heeft zodat er in een later stadium geen problemen ontstaan.

Stap 2: Het oude kozijn verwijderen

Bij het verwijderen van het oude kozijn wordt begonnen met het verwijderen van de afwerklijsten, de draaiende delen en het glas. Zodra dat verwijderd is wordt het frame van het oude kozijn ingezaagd en losgebroken. Om de spouw gereed te maken voor het nieuwe kozijn wordt afval als spijkers, oude isolatie en verfresten verwijderd en wordt alles weer luchtdicht gemaakt.

Stap 3: Het nieuwe kozijn plaatsen

Voordat het nieuwe kozijn wordt aangebracht wordt er eerst een stelkozijn geplaatst. Hier komt het kunststof kozijn straks tegenaan te liggen. Het stelkozijn wordt in de spouw geplaatst en vastgezet met slagpluggen. Vervolgens wordt de ruimte tussen het stelkozijn en de muur luchtdicht afgekit.

Dan is het tijd om het kunststof kozijn te plaatsen en te stellen. Meestal wordt het kozijn op drie plekken links en op drie plekken rechts vastgezet. Als het kozijn goed zit wordt alles luchtdicht afgewerkt met pur. En zodra deze is uitgehard kunnen de kantlatten en het glas geplaatst worden.

Stap 4: De eindafwerking

In deze fase worden de randen en het stucwerk netjes afgewerkt. Ook wordt bijvoorbeeld het slagwerk van een draaikiepraam, de slotjes en een eventuele hor geplaatst. Ook het aanbrengen van een nieuwe vensterbank wordt in deze afrondende fase gedaan. Tot slot wordt alle rotzooi opgeruimd en zal de vakman controleren of alles naar behoren functioneert.

Kosten kunststof kozijnen plaatsen

Zoals eerder naar voren kwam liggende de kosten voor de montage van nieuwe kunststof kozijnen ongeveer even hoog als de prijs voor de kozijnen zelf. Als je handig genoeg bent zou je dus aanzienlijk kunnen besparen op de kosten door zelf de kozijnen te plaatsen. Al heb je ook kunnen lezen dat dit niet zonder risico is. Zo verspeel je onder andere het recht op garantie wanneer je zelf de kozijnen plaatst.

De afmetingen, het type raam, het merk en de glassoort, ze spelen allemaal een belangrijke rol in de totstandkoming van de prijs. Logischerwijs betaal je meer voor kozijnen met een grotere oppervlakte en voor glas met hogere isolatiewaarden. Tevens betaal je meer voor een draaikiepkozijn dan voor een vast kozijn.

Ook zijn er vele mogelijkheden voor afwijkende designs die de prijs kunnen beïnvloeden. In ons artikel kunststof kozijnen prijzen gaan we dieper op deze materie in. Daar vind je alle informatie over de prijzen en de invloed van verschillende factoren op de prijs van een kunststof kozijn.

Waarmee rekening houden

Omdat er veel op je afkomt wanneer je nieuwe kunststof kozijnen gaat plaatsen, staan we hier nog even stil bij een aantal zaken waar je misschien nog niet aan hebt gedacht.

Prijsverschillen tussen specialisten

Kozijnspecialisten werken vaak met vaste leveranciers. Dat betekent dat ze meestal maar met enkele merken (of slechts met een merk) kozijnen werken. Ben je nu op zoek naar een specifiek merk of een kozijn met specifieke eigenschappen, zoek dan vooraf even uit wat je wilt. Dan kun je jouw wensen direct voorleggen aan de vakman. En kunnen we meteen aangeven of we je daarbij kunnen helpen.

Eigen verantwoordelijkheid bij zelf plaatsen

Realiseer je goed dat alle verantwoordelijkheden bij jezelf liggen wanneer je zelf het kozijn plaatst. Dat betekent dat je bij gebreken geen gebruik kunt maken van de gebruikelijke garantie, maar ook dat je niet kunt terugvallen op de expertise van de specialist mocht er iets niet helemaal goed gaan. Als je genoeg vertrouwd op je eigen kwaliteiten en bereid bent de risico’s te nemen zou je de kozijnen zelf kunnen plaatsen. Mocht je de klus toch liever uitbesteden dan helpen we je natuurlijk graag aan een geschikte vakman.

Bespaartips MyGo

De aanschaf van kunststof kozijnen kan serieus in de papieren lopen. Daarom geeft MyGo je enkele bespaartips om de kosten wat te drukken.

Help de vakman bij de voorbereiding en het opruimen

Door de vakman te helpen bij de voorbereiding en het opruimen neem je hem werk uit handen waardoor de plaatsing sneller verloopt. Hoe sneller de plaatsing van het kozijn verloopt des te minder arbeidskosten je kwijt bent aan de specialist.

Vergelijk verschillende specialisten

Kijk goed rond voordat je een definitieve keuze maakt. Er bestaan wel degelijk prijsverschillen tussen de kozijnspecialisten, ook bij kozijnen van een vergelijkebare kwaliteit. Laat je dus goed informeren en vraag meerdere offertes aan zodat je de mogelijkheden goed kunt vergelijken.

MyGo helpt je graag

Indien je de plaatsing van je nieuwe kozijnen liever uitbesteed aan een specialist ben je bij ons op de goede plek. Bij MyGo vind je snel en gemakkelijk een vakkundige kozijnspecialist bij jou in de buurt. Het werk als volgt. Je vult bij de MyGo Matchmaker een aantal gegevens in en dan koppelen wij je aan de vakman die het beste aansluit bij je wensen.

Heb je liever direct contact, dan kun je gratis bellen naar 085 106 1600. Dan helpen onze collega’s van de klantenservice je met de zoektocht naar een vakman. Maar er zijn meer mogelijkheden. Via de Matchmaker kun je ook een terugbelverzoek indienen en kun je meerdere vrijblijvende offertes aanvragen. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijke kosten en vind je altijd de meest geschikte vakman voor jouw klus.