Terug naar prijzen
Kunststof kozijnen prijzen

Kunststof kozijnen prijzen

Kunststof kozijnen kosten gemiddeld tussen de 300 en 900 euro. De prijs wordt met name bepaald door de vorm en de grootte van het kozijn. Verder spelen de glassoort en het merk ook een rol in de kosten.

Wil jij ook onderhoudsarme, goed isolerende en duurzame kozijnen? Dan zijn kunststof kozijnen ideaal voor jou. Voor het plaatsen van de kozijnen brengt MyGo je graag in contact met een plaatselijke kozijnenspecialist. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de specialist die het beste aansluit bij jouw wensen.

Om verschillende vakmensen met elkaar te vergelijken kun je bij MyGo meerdere vrijblijvende offertes aanvragen. Heb je liever direct iemand aan de lijn, of wil je graag teruggebeld worden? Bel dan naar 085 106 1600 of dien een terugbelverzoek in. Dan helpt MyGo je snel aan de beste vakman voor jouw klus.

Inhoud

Kosten kunststof kozijnen

Het laten herstellen van een kunststof kozijn is uiteraard voordeliger dan het hele kozijn te laten vervangen. Of het mogelijk is om het kozijn te herstellen hangt af van de staat waarin het verkeerd. Na een inspectie kan een vakman aangeven of het kozijn in aanmerking komt voor een opknapbeurt of niet.

Als indicatie voor het herstel van een draaikiepraam mag je uitgaan van een gemiddelde prijs tussen de 150 en 200 euro. Laat je het raam vervangen, houd dan rekening met een gemiddelde prijs zoals aangeven in onderstaande tabel.

Tabel 1: prijzen nieuwe kunststof kozijnen vast- en draaikiepraam inclusief glas en plaatsing

Soort raam

Afmetingen

Gem. kosten

Vast

80x120 cm

€ 300

Vast

120x180 cm

€ 580

Draaikiep

80x120 cm

€ 450

Draaikiep

120x180 cm

€ 900

Prijs- en kwaliteitsverschillen tussen merken

Zoals bij vrijwel alle gebruiksgoederen bestaat er ook bij kunststof kozijnen een verschil in kwaliteit tussen de beschikbare merken. In Nederland worden veel verschillende merken kunststof kozijnen aangeboden. De kozijnen die het meeste verkocht worden zijn van de merken: Schüco, Veka, Finstral, Gealan, Rehau, K-Vison, WERU, Deceuninck, Gayko, Trocal en Inoutic.

Hoewel alle kozijnen hun eigen sterke en zwakke punten hebben steken de volgende merken er kwalitatief gezien bovenuit: Finstral, Schüco, Gayko en WERU. Bij de beoordeling is gekeken naar de kwaliteit en de duurzaamheid van het materiaal in relatie tot het gewicht. Ook wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding komen de bovenstaande merken het beste uit de bus. Om te zien welke kozijnen het meest geschikt zijn voor jouw situatie kun je altijd een van onze goed ingevoerde specialisten om advies vragen.

Prijs glas in kunststof kozijnen

De glassoort die je kiest voor je nieuwe kunststof kozijnen speelt ook een rol in de prijs. De hedendaagse standaard voor nieuw glas is HR++ glas. Maar zoek je ramen die nog beter isoleren dan kun je ook kiezen voor HR+++. Het verschil tussen beide soorten is dat HR+++ een extra glaslaag en een bredere spouw heeft, waardoor deze nog beter isoleert dan HR++ glas.

De meeste mensen kiezen ervoor om het kozijn kant en klaar te bestellen. Dat wil zeggen, inclusief het glas. Dat is vaak ook de makkelijkste manier. Je hebt maar met een partij te maken, het geeft de laagste kosten, het minste werk en als er iets aan de hand is weet je wie je daarop kunt aanspreken.

Tabel 2: Gemiddelde prijzen per glassoort per m2

Glassoort

Gemiddelde kosten per m2

HR++

€ 80

HR+++

€ 115

Kosten plaatsing kunststof kozijnen

Voor de montage van een nieuw kunststof kozijn mag je gemakshalve dezelfde kosten rekenen als voor het kozijn zelf. Stel je koopt voor 1200 euro aan nieuwe kozijnen. Dan betaal je ongeveer hetzelfde bedrag voor de montage. Deze arbeidskosten zijn opgebouwd uit het uurloon van de vakman en een bedrag voor de hulpmiddelen die gebruikt worden bij de montage. Het uurloon van een specialist ligt gemiddeld tussen de 50 en 70 euro.

Andere factoren die een rol spelen in de prijs van een nieuw kozijn

Hier bespreken we kort nog een aantal andere factoren die een wat meer bescheiden rol spelen in de prijs van een kunststof kozijn.

Kies je kunststof kozijnen met of zonder deur

Kies je voor kunststof kozijnen dan zijn er tal van mogelijkheden. Kozijnen zijn in allerlei verschillende vormen en afmetingen te verkrijgen. Zo kun je ook kiezen voor kunststof deurkozijnen. De prijs voor zo’n deurkozijn (op basis van een hoogte van 2,40 en een standaard breedte) ligt gemiddeld tussen de 1100 en 1800 euro. Deze prijs is inclusief de plaatsing, het glas en al het hang- en sluitwerk.

Kunststof kozijnen met een houtlook

Schrikt de strakke, industriële look van kunststof je een beetje af of ben je vooral op zoek naar kozijnen die er authentiek uitzien? Kies dan voor kozijnen met een houtnerfstructuur en een houtlookverbinding. Ze zijn op het oog vrijwel niet van houten kozijnen te onderscheiden maar ze zijn wel voordeliger en onderhoudsvriendelijker.

Een kunststof kozijn met een houtlookverbinding is gemaakt met dezelfde haakse verbindingen als een houten kozijn. Er zijn kozijnen verkrijgbaar die alleen zulke verbindingen hebben aan de buitenzijde van het raam. Maar er zijn ook kozijnen waar deze verbinding zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant is aangebracht.

En een kozijn met een houtnerfstructuur en/of een houtlookverbinding hoeft niet eens zoveel duurder te zijn dan een glad kunststof kozijn. Als je goed vergelijkt is het mogelijk om ze voor een vergelijkbare prijs aan te schaffen.

Profielversteviging met staal

Er zijn kunststof kozijnen op de markt waarbij het frame extra verstevigd is met staal. Dat maakt de kozijnen niet alleen sterker. Het zorgt ook voor extra stabiliteit, meer vormvastheid en een langere levensduur. De prijzen voor dergelijke kozijnen verschillen per fabrikant. Doorgaans liggen een prijzen ongeveer tien tot twintig procent hoger dan de prijzen van standaard kunststof kozijnen.

Standaard kleuren of speciale kleuren

Dat een kunststof kozijn er altijd min of meer hetzelfde uitziet is een achterhaald principe. Bij de meeste fabrikanten kun je kiezen uit het heel pallet RAL kleuren. Zo zijn zwarte kozijnen op dit moment bijvoorbeeld heel populair. De prijzen voor kozijnen in een afwijkende kleur liggen niet veel hoger dan die van kozijnen in een standaard kleur. Vaak kun je wel een mooie deal sluiten wanneer je bij een fabrikant kant en klare kozijnen afneemt.

Voor advies over een passende kleurstelling en de invloed van de kleur op de duurzaamheid van de kozijnen kun je overigens altijd terecht bij onze vakmensen.

Drie prijsvoorbeelden voor nieuwe kunststof kozijnen

Om je een idee te geven wat je ongeveer kwijt zou kunnen zijn bij de aanschaf van nieuwe kunststof kozijnen geven we je hier enkele voorbeeldscenario’s met de bijbehorende kosten.

Voordelige optie

Door ruig weer is er een grote tak afgebroken van een boom in je tuin. De tak heeft serieuze schade aangericht bij het keukenraam en het kozijn. Je besluit om het raam en het kozijn beide te laten vervangen voor een kant en klaar kunststof kozijn. Het betreft een vast kozijn van 120x180 cm. met HR++ glas. Je betaalt in dit geval voor het kozijn en de plaatsing tussen de 500 en 650 euro.

Gemiddelde optie

Nadat je drie jaar geleden nog alle houten kozijnen hebt staan verven zie je de verf nu al weer afbladderen en je bent het zat. Je besluit om de houten kozijnen te vervangen voor kunststof exemplaren. Gelukkig heb je een bescheiden woning. Het gaat in totaal om vijf ramen. Twee draaikiep ramen (80x120 cm.) en drie vasten ramen (80x120 cm.). Voor de kozijnen en de montage betaal je in dit geval tussen de 1.550 en 2.050 euro.

Prijzige optie

Je hebt een wat grotere woning en je wilt in totaal tien ramen plus een deurkozijn laten vervangen. Je kiest voor kunststof. Het gaat om twee vaste ramen van 120x180 cm. en acht draaikiep ramen van 80x120 cm. Het deurkozijn heeft standaard afmetingen. Alles bij elkaar betaal je voor de plaatsing en de kozijnen in dit scenario tussen de 5.300 en 7.100 euro.

Voordelen kunststof kozijnen

Wanneer je nog twijfelt of je daadwerkelijk kunststof kozijnen zult aanschaffen kunnen we je misschien overtuigen door een aantal voordelen te noemen ten opzichte van houten- of aluminium kozijnen.

Goede isolatie

Kunststof kozijnen isoleren beter dan hout en aluminium. Dat is niet altijd zo geweest. Vandaar dat hout door veel mensen nog steeds gezien wordt als het best isolerende materiaal. Hoewel hout weinig warmte doorlaat kan het tegenwoordig niet meer concurreren met kunststof. Dat komt omdat kunststof kozijnen vandaag de dag zijn uitgerust met allemaal kleine luchtkamertjes. Deze luchtkamers functioneren als een soort spouwmuur waardoor je via kunststof kozijnen minder binnenwarmte verliest.

Weinig onderhoud nodig

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm en gaan lang mee. Als je kiest voor kunststof kozijnen heb je er na de plaatsing eigenlijk geen omkijken meer naar. Ze gaan tot wel vijftig jaar mee, terwijl houten kozijnen gemiddeld 25 jaar meegaan (met regelmatig tussentijds onderhoud).

De nieuwste soorten kunststof kozijnen vervagen vrijwel niet en je hoeft geen moeilijke behandelmethoden toe te passen. Eenmaal in de zoveel tijd even afnemen met een sopje is voldoende om ze mooi te houden.

Kunststof is voordelig

Kunststof kozijnen zijn voordeliger in de aanschaf dan houten- en aluminium kozijnen. De prijs voor een kunststof kozijn ligt gemiddeld vijftien procent lager dan de prijs van houten kozijnen, en zelfs twintig procent lager dan die van aluminium kozijnen. Wanneer je daar de onderhoudskosten nog bij optelt kom je zelfs op een nog groter verschil.

Veelzijdig design kunststof

Kunststof is tegenwoordig extreem veelzijdig. Vaak denken mensen bij kunststof aan van die goedkope, witte, plasticachtige kozijnen. Dat beeld is echt achterhaald. Je kunt met kunststof iedere denkbare richting uit. Er zijn vrijwel geen beperkingen in kleurvariaties, vormen, grote en structuren. Zo kun je kiezen voor een houtlook met nerfstructuur en houtlookverbindingen als je het uiterlijk van houten kozijnen wilt nabootsen, maar toch de voordelen van kunststof wilt behouden.

Bespaartips MyGo

Omdat de aanschaf van nieuwe kozijnen een flinke uitgave kan zijn geven we je hier enkele tips om te besparen op kosten.

Kwantumkorting

Door al je kunststof raam- en deurkozijnen in een keer bij dezelfde leverancier te bestellen kun je profiteren van kwantumkorting. Hoewel het een flinke uitgave kan zijn om alles in een keer te bestellen profiteer je uiteindelijk wel van een lagere totaalprijs. Bedrijven geven bovendien vaak korting op de montage of het materiaal wanneer je een grote bestelling plaatst. Ook betaal je maar een keer voor de voorrijkosten.

Prijzen vergelijken

De prijzen van kunststof kozijnen kunnen nogal verschillen tussen de specialisten. Natuurlijk hebben de prijsverschillen deels met de kwaliteit van het materiaal te maken. Toch bestaan er ook prijsverschillen tussen aanbieders van vergelijkbare producten. Het loont dan ook om vooraf goed te vergelijken. Kijk online bij verschillende aanbieders en vraag ook meerdere offertes aan om een goed overzicht te krijgen van het complete kostenplaatje.

Subsidie kozijnen en glas

Op dit moment kun je geen aparte subsidie ontvangen voor de aanschaf van kunststof kozijnen. Wel kun je aanspraak maken op subsidie voor HR+++ glas via de subsidieregeling subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Om in aanmerking te komen is het namelijk een vereiste om ook te investeren in goed isolerende kozijnen. Het kozijn mag een maximale U-waarde van 1.5 hebben. Als je hieraan voldoet kun je 150 euro subsidie per m2 krijgen voor kunststof kozijnen met triple glas.

Waar rekening mee houden

Als je van plan bent te investeren in kunststof kozijnen zijn er veel dingen om rekening mee te houden. Hier volgen nog enkele aspecten waar je misschien nog niet aan had gedacht.

Keurmerken kunststof kozijnen

Let bij de aanschaf van nieuwe kunststof kozijnen ook op de aanwezigheid van keurmerken. Deze keurmerken geven blijk van een kwalitatief goed product. Op het gebied van kunststof kozijnen zijn de volgende keurmerken het belangrijkst: het VKG keurmerk (Vereniging Kunststof Gevelindustrie), het KOMO Keurmerk (kwaliteit voor bouw en infra), het SKG Keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) en het PKVW (Politie Keurmerk Veilig Wonen). De laatste twee keurmerken hebben betrekking op de inbraakveiligheid van het kozijn.

Waardevermeerdering woning vanwege goede isolatie

Met kunststof kozijnen van goede kwaliteit verhoog je de verkoopwaarde van je woning. Je kunt met goed isolerende kozijnen namelijk energiezuiniger leven. Zeker in combinatie met andere vormen van isolatie als spouwmuur- en dakisolatie kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Dat terwijl je tegelijkertijd investeert in de duurzaamheid van je woning, waardoor de waarde stijgt.

Vind de beste kozijnenspecialist met MyGo

Er is veel keuze op het gebied van kunststof kozijnen. Dat maakt het nog belangrijker om je goed te laten adviseren bij het doen van zo’n grote investering. Bij MyGo vind je gemakkelijk de beste vakspecialist bij jouw in de buurt. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen. Voor direct telefonisch contact kun je bellen naar 085 106 1600.

Maar er zijn meer mogelijkheden. Om de kosten van verschillende specialisten te vergelijken kun je bij MyGo gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen. En wanneer je liever door de vakman teruggebeld wilt worden kun je een terugbelverzoek indienen. Dan wordt er zo snel mogelijk contact met je opgenomen om te kijken hoe je het beste geholpen kunt worden.