Kosten dubbel glas

Kosten dubbel glas

Wat kost dubbel glas?

Dubbel glas kost gemiddeld tussen de 60 en 110 euro per m2. Voor het plaatsen komt hier eventueel nog 40 – 50 euro per m2 bij. Deze kosten bepalen grotendeels de prijs.

Dubbel glas, ook wel isolatieglas genoemd wordt steeds voordeliger. Dat is maar goed ook want onze huizen kunnen bijna niet meer zonder. Isolatieglas zorgt voor extra wooncomfort en een forse besparing op de energiekosten. Benieuwd wat het kost om dubbel glas in je woning te laten plaatsen? In dit artikel vind je alle informatie die nodig hebt.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

 1. Kosten verschillende soorten dubbel glas                               
 2. Kosten glaszetter                                                                       
 3. Twee prijsvoorbeelden dubbel glas plaatsen                         
 4. Invloed glasdikte op de prijs                                                   
 5. Voordelen dubbel glas                                                               
 6. Handige bespaartips MyGo                                                       
 7. Waar rekening mee houden?                                                   
 8. Een vakman bij jou in de buurt

Ben je op zoek naar een glaszetter in de buurt die de klus kan uitvoeren? Gebruik eens de MyGo Matchmaker. De Matchmaker matcht jou met een vakman in de buurt die geknipt is voor de opdracht. Je krijgt een overzicht van alle glaszetters in de buurt die je met elkaar kunt vergelijken. Je kunt vrijblijvend meerdere offertes aanvragen. Liever telefonisch contact? Bel dan 085 106 1600. Onze klantenservice helpt je graag met het vinden van de meest geschikte vakman.

Soorten dubbel glas

Er zijn verschillende soorten dubbel glas verkrijgbaar. Het verschil zit met name in de isolatiewaarde (R-waarde) en de hoeveelheid warmte die het glas doorlaat (de U-waarde). Hoe beter de glassoort isoleert en hoe minder warmte de ruit doorlaat hoe hoger de prijzen.

Het oorspronkelijke dubbele glas met alleen een luchtlaag tussen de beide glasplaten wordt tegenwoordig bijna niet meer verkocht. Deze soort is grotendeels vervangen door HR (hoog rendement) glas. Daar werkt vrijwel iedere glaszetter mee. HR glas heeft isolerend gas in de luchtdichte spouw (de ruimte tussen de binnenste en buitenste glasplaat).

De R-waarde van dubbel glas

Hoe goed een glassoort isoleert is te zien aan de plusjes. Hoe meer plusjes, hoe hoger de isolatiewaarde. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in een R-waarde. Deze R-waarde is ook van toepassing op andere elementen zoals daken en vloeren. Deze waarde wordt berekend aan de hand van de dikte van het isolatiemateriaal in meters. Voor de R-waarde geldt: hoe hoger de waarde hoe beter de isolatie.

De U-waarde van dubbel glas                      

De hoeveelheid warmte die een raam doorlaat wordt uitgedrukt in een U-waarde. Dit werkt precies andersom dan de R-waarde. Je wilt de warmte immers binnenhouden. Het is dus van belang dat het raam zo min mogelijk warmte doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er ontsnapt. Zo bespaar je meer op je stookkosten met ramen die een lage U-waarde hebben.

De tabel toont de prijzen per glassoort. Bij de berekening van de energiebesparing is uitgegaan van een bestaande situatie met enkel glas en een gemiddeld energiegebruik.

Tabel: per glassoort de U-waarde, prijzen, R-waarde en jaarlijkse energiebesparing

Glassoort

U-waarde (hoeveel warmte wordt doorgelaten)

Gem. prijzen per m2

R-waarde (isolatiewaarde)

Jaarlijkse energiebesparing  (voor woning met 20m2 glas)

Enkel glas

5,8

€ 45

0,18

Geen

Standaard dubbel glas

2,8

€ 60

0,33

€ 260

HR glas

2

€ 65

0,5 – 0,63

€ 300

HR+ glas

1,6

€ 70

0,63 – 0,83

€ 360

HR++ glas

1,1

€ 75

> 0,83

€ 400

HR+++ glas

0,5

€ 110

> 0,83

€ 430

Kosten glaszetter

Met de kosten van het glas alleen ben je er nog niet. Het glas moet ook nog geplaatst worden. Dit is nog een hele klus. Daarom is het raadzaam dit door een specialist te laten uitvoeren. De prijzen van vakmensen ligt gemiddeld tussen de 40 en 50 euro per m2 glas. In deze prijs zijn de btw, de energietoeslag en de verwijderingsbijdrage meegenomen.

Terugverdientijd dubbel glas prijzen

Tabel: Terugverdientijd van dubbel en isolatieglas

Soort isolatieglas

Kostenbesparing per jaar bij 20 m2 aan glas

Kosten voor 20 m2 aan glas

Terugverdientijd in jaren

Standaard dubbel glas

€ 140

€ 2.300

16,4

HR

€ 180

€ 2.400

13,3

HR+

€ 220

€ 2.500

11,4

HR++

€ 260

€ 2.600

10

HR+++

€ 280

€ 3.400

12,1

In bovenstaande tabel vind je de terugverdientijd van isolatieglas. Deze is berekend voor een raamoppvervlakte van 20 vierkante meter. Je ziet dat de terugverdientijd van HR++ glas het kortst is. HR++ glas heeft dus het beste rendement van alle soorten isolatieglas. Een terugverdientijd van tien jaar betekent dat je de aanschafwaarde van het glas na tien jaar hebt terugverdiend. Daarna maak je dus eigenlijk winst op de energiekosten met je isolatieglas.

Dubbel glas laten plaatsen: 2 prijsvoorbeelden

Deze prijsvoorbeelden zijn van toepassing op een gemiddelde woning. De prijzen zijn gebaseerd op de meest geplaatste glassoort HR++ (dubbel glas). Bij de berekening van de besparing op de energiekosten is uitgegaan van een gemiddeld gebruik.

Bescheiden appartement                            

Je hebt een bescheiden appartement met een raamoppervlakte van 20 m2. Het is een verouderd pand met enkel glas. Je besluit om alle ruiten te laten vervangen door dubbel glas. De bestaande kozijnen zijn nog goed en gelukkig passen de nieuwe ramen prima in de kozijnen. Er hoeft dus weinig te worden aangepast.

Je betaald dan ongeveer 2.500 euro voor het plaatsen van dubbele beglazing. Hier zijn alle kosten bij inbegrepen. Met een besparing van 400 euro per jaar op de energiekosten heb je de ramen al binnen 7 jaar terugverdiend.

Een vrijstaande woning                                      

Je woont met je gezin in een vrijstaande woning met een raamoppervlakte van 50 m2. Er is al eerder HR glas geplaatst. Om je huis beter te isoleren laat je deze ruiten vervangen door nieuwe dubbele beglazing. Omdat de kozijnen nog in goede staat verkeren hoeft hier weinig mee gedaan te worden.

Voor het plaatsen van nieuwe ramen met dubbel glas betaal je in dit geval ongeveer 6.000 euro. Hier zijn alle kosten bij inbegrepen. Met de nieuwe ramen bespaar je per jaar ongeveer 250 euro aan stookkosten. Dit betekent dat je de ramen na 24 jaar hebt terugverdiend.

Prijsbepalende factor dubbel glas: de dikte van het glas

De dikte van het glas heeft invloed op de prijs. Hoe dikker het glas, hoe hoger de prijs. Bij de dikte van isolatieglas kom je meestal drie getallen tegen, bijvoorbeeld 4-14-3. Het eerste getal in de reeks staat voor de dikte van de buitenste ruit. Het middelste getal staat voor de breedte van de spouw en het laatste getal staat voor het binnenste glas.

Welke glasdikte geschikt of noodzakelijk is voor jouw situatie heeft te maken met de glassoort , de oppervlakte van het raam en met de dikte van je huidige kozijnen.

Glassoort

Hoe beter een glassoort moet isoleren hoe dikker het glas. Dit heeft met de ruimte tussen de glasplaten (de spouwbreedte te maken). Deze ruimte wordt opgevuld met isolerend gas.

Oppervlakte raam

Om de stevigheid van je ramen met een grotere oppervlakte te garanderen is dikker glas nodig. Zo kun je bij een raam van 3 m2 prima een glasplaat met een dikte van 24 mm gebruiken. Maar voor een ruit van 10 m2 heb je toch minimaal wel een glasplaat van 30 mm nodig.

Dikte kozijn                                                

Wanneer je nieuwe ruiten in bestaande kozijnen laat plaatsen is het van belang om rekening te houden met de dikte van het kozijn. De nieuwe ruit moet namelijk wel in de sponning van het kozijn passen. Met de sponning wordt de infrezing van het kozijn bedoeld waar de glasplaat tegenaan komt te liggen.

Overigens kan de vakman de kozijnen meestal gewoon aanpassen wanneer de ruit niet direct in de sponning past. Het is dan wel van belang om dit van te voren even met de specialist door te nemen zodat hier rekening mee gehouden kan worden.  

Voordelen dubbel glas ten opzichte van enkel glas

 • Isolatie: door een betere isolatie ontsnapt er minder warmte uit je woning. Hiermee kun je besparen op je energiekosten omdat je het huis minder hoeft op te warmen.
 • Voorkomt condensvorming: dubbel glas voorkomt condensvorming op het raam bij grote temperatuurverschillen binnen en buiten.
 • Hoger energielabel: door te besparen op energie krijgt je huis een hoger energielabel. Dit betekent dat je huis meer waard wordt.
 • Voorkomt geluidsoverlast: naast het vasthouden van warmte zorgt dubbel glas er ook voor dat geluidsoverlast van buiten beperkt blijft. Als je veel last hebt van geluidsoverlast is het verstandig om te kiezen voor een brede spouw voor maximale isolatie.
 • Langer koel bij hoge buitentemperaturen: wanneer je woning veel glas heeft kun je kiezen voor zonwerend dubbel glas. Dit type isolatieglas houdt het zonlicht tegen, waardoor de woning minder snel opwarmt dan bij enkel glas.

Bespaartips van MyGo

Ramen in meerdere keren laten vervangen               

Wanneer je de kosten voor nieuwe dubbele beglazing toch aan de hoge kant vind kun je er ook voor kiezen eerst een paar isolatieramen te laten plaatsen. Je kunt de klus in meerdere etappes laten uitvoeren. Bijvoorbeeld door eerst in de ruimtes die veel gebruikt worden de ramen te laten vervangen. Op die manier profiteer je maximaal van je isolatieglas.

Verschillende offertes aanvragen

Je kunt besparen op de kosten door bij verschillende vakmensen offertes aan te vragen. Zo vind je snel de meest voordelige vakman bij jou in de buurt.

Ruiten laten opmeten door een vakman   

Zie je het niet zitten zelf je ruiten en kozijnen op te meten? Dit kun je ook door een vakman laten doen. Bij een grotere klus kan dit soms zelfs zonder extra kosten.

Laag btw-tarief voor plaatsen dubbel glas  

Er geldt een laag btw tarief van 9% voor het plaatsen van isolatieglas. Dit lage btw-tarief is niet van toepassing op de glasprijzen. Het is alleen van toepassing op de arbeidskosten. Maar je kunt zo toch aanzienlijk besparen op de arbeidskosten bij een grote klus.

Waarmee rekening houden?

Is de prijs inclusief of exclusief?                    

Bij de aanschaf van dubbel glas zijn niet altijd alle kosten meegenomen in de prijs. Controleer daarom even bij de specialist of de BTW, de energietoeslag en de verwijderingsbijdrage bij de prijs zijn inbegrepen.

Het meest geschikte seizoen voor het vervangen van je ramen     

De lente en zomer zijn de meest gunstige seizoenen om je ruiten te laten vervangen. In de herfst en de winter zijn vanwege de kou extra inpakwerk en heaters nodig. 

Vind een vakman bij jou in de buurt

Ben je benieuwd wat het in jouw situatie kost om dubbel glas te laten plaatsen?  Vind de ideale vakman voor jouw situatie met de MyGo Matchmaker. Je kunt vrijblijvend meerdere offertes aanvragen en vakmensen vergelijken aan de hand van reviews en profielen. Zo vind je snel en gemakkelijk de ideale specialist voor jouw klus. Bellen kan ook bij MyGo. Bel dan naar 085 106 1600. Onze klantenservice helpt je graag verder.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!