Terug naar blog
Beroep van de week: WARMTEPOMP SPECIALIST

Beroep van de week: WARMTEPOMP SPECIALIST

14 sep. '22 Door MyGo redactie

Iedere week zetten we op woensdag een beroep in de schijnwerper op het blog van MyGo. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.

OMSCHRIJVING

Mede door de stijgende energieprijzen gaat men steeds meer verduurzamen. Warmtepompen wekken duurzame warmte op uit grotendeels natuurlijke omgevingsbronnen. Je verwarmt niet meer met aardgas zoals bij een cv-ketel maar je gebruikt elektriciteit. Hierdoor ben je energiezuinig en duurzaam bezig waardoor je flink kan besparen op de kosten voor gas. Warmtepomp specialisten kunnen jou adviseren over de beste warmtepomp in jouw situatie. Vervolgens kunnen ze alle werkzaamheden rond de warmtepomp uitvoeren, van het plaatsen en onderhouden tot het repareren. 

WERKZAAMHEDEN

De vakman heeft alle benodigde kennis in huis en kan jou informatie verstrekken en advies geven over wat het beste is in jouw situatie. Naar aanleiding van jouw situatie en wensen stelt de specialist een passende offerte op. Op het moment dat je akkoord gaat met de offerte zal de specialist de warmtepomp en benodigdheden regelen en vervolgens een afspraak maken voor het plaatsen. 

Is er momenteel nog een Cv-ketel aanwezig? Dan zal de monteur deze eerst verwijderen. 

Wanneer er een aardwarmtepomp geplaatst gaat worden zal de specialist eerst een of meerdere grondboringen doen. Er zal een captatienet bestaande uit buizen of leidingen in de grond gelegd moeten worden samenkomend op de binnenunit van je warmtepomp. Voor hybride warmtepompen en lucht-waterwarmtepompen is dit niet nodig. Hiervoor zal de specialist meestal enkel gaten maken in je huis om de buizen te koppelen.

Vervolgens kan de warmtepomp geplaatst worden. Dit kan een aantal dagen duren afhankelijk van de soort warmtepomp. 

Om zo lang en efficiënt mogelijk van je warmtepomp gebruik te kunnen maken is jaarlijks onderhoud aanbevolen. Tijdens de inspectie kijkt de specialist naar de bron, het warmte-afgiftesysteem, de leidingen en buizen. De vakspecialist zal alle onderdelen van de warmtepomp nakijken en natuurlijk de warmtepomp zelf. Wanneer er iets mis is kan de specialist dit verhelpen.

Is er een storing of probleem ontstaan bij de warmtepomp? Sommige specialisten hebben een spoedservice waardoor zij snel op locatie kunnen zijn om deskundig het probleem op te lossen.

OPLEIDING

Om een warmtepomp specialist te worden kun je de opleiding servicetechnicus installatietechniek of assistent verwarmingsmonteur volgen op mbo 2 niveau. Na deze opleiding kun je eventueel doorgroeien naar de mbo niveau 2 opleiding verwarmingsmonteur. De opleidingen zijn werk en leer opleidingen waarbij je 1 dag naar school gaat en 4 dagen werkt. Zo leer je alle benodigde kennis in theorie en praktijk waardoor je na de opleiding klaar bent voor het vak. Om je kennis op peil te houden en door te leren biedt Techniek Nederland diverse cursussen en trainingen aan. Zo ben je altijd up-to-date van de huidige warmtepompenmarkt.

Verder heb je om te mogen werken met warmtepompen een F-gassen certificaat nodig. Vanaf 1 januari 2023 geldt een gasketelwet. Deze wet houdt in dat iedereen die aan gasverbrandingsinstallaties werkt een verplicht certificaat moet hebben, de CO-certificering of Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide. Om specialist te worden zul je dus deze certificaten moeten halen. Verder zijn er diverse opleidingen en cursussen beschikbaar om alles over het vak te leren. 

WIST JE DAT?

… warmtepompen momenteel nauwelijks leverbaar zijn?

Door de grote vraag naar warmtepompen is de kans groot dat je lang moet wachten op je warmtepomp. Naast de grote vraag zijn de levertijden ook een grote invloed hierop. Daarnaast zijn er nog niet veel monteurs die gekwalificeerd zijn voor het plaatsen van een warmtepomp. De kans is groot dat je een half jaar moet wachten op de warmtepomp.

… je subsidie kunt krijgen voor het plaatsen van een warmtepomp?

Sinds 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie, Investeringssubsidie duurzame energie, verhoogt van 20% naar 30% voor subsidie warmtepompen. Let wel op dat deze subsidie niet voor apparaten in nieuwe gebouwen geldt. Zo kun je voordeliger een warmtepomp aanschaffen. 

… er verschillende warmtepompen bestaan?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Welke warmtepomp het beste voor jou is, is afhankelijk van jouw situatie. Welke soorten warmtepompen er zijn en wat daar de bijbehorende kosten zijn lees je hier.

… je huis goed geïsoleerd moet zijn voor een warmtepomp?

Is je huis niet goed geïsoleerd? Dan kun je beter geen warmtepomp aanschaffen, het rendement zal dan niet gunstig zijn. Zelfs als je in dit geval een hybride warmtepomp neemt zal de Cv-ketel te vaak moeten bijspringen. Daarom is het gunstig om eerst je huis goed te isoleren.

MYGO MATCHMAKER

Wil je verduurzamen en besparen op je energierekening? Het plaatsen van een warmtepomp kun je beter overlaten aan een professional. Via de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig een geschikte specialist. Zij voorzien je graag van advies, een offerte en de warmtepomp. Bel je liever direct? Bel dan naar 085 106 1600.