Warmtepomp kosten

Warmtepomp kosten

Wil jij een warmtepomp laten installeren? Dit is een ware investering, dus wil je waarschijnlijk wel weten hoe het zit met de kosten, de soorten warmtepompen waaruit je kunt kiezen, eventuele subsidies en natuurlijk het verbruik. In dit artikel komen al die onderwerpen aan bod, plus enkele andere vragen die je mogelijk nog over de warmtepomp zou kunnen hebben.

Heb je al besloten tot aankoop over te gaan? In dat geval helpen wij je graag verder. Bel naar 085 106 1600 om direct in contact gebracht te worden met een warmtepomp installateur, of check onze Matchmaker om een online offerte op te vragen bij een specialist bij jou in de buurt.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een verwarmingsvoorziening die zowel je huis als je water verwarmt zonder dat je nog gas nodig hebt. Om dit te doen, onttrekt de warmtepomp warmte uit de natuurlijke omgeving en pompt het apparaat deze warmte naar binnen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een koelvloeistof in een gesloten circuit. Hierdoor is de warmtepomp een milieuvriendelijke én energiezuinige oplossing, wat zeker in deze dure tijden met alsmaar stijgende gasprijzen goed van pas komt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Wil je specifiek snel meer weten over de werking én aanschaf van de warmtepomp? Lees dan ons artikel Hoe werkt een warmtepomp? Anders werkt een warmtepomp als volgt:

Om te beginnen komt de koelvloeistof in de warmtepomp in contact met warmte uit de bodem, het grondwater of simpelweg de buitenlucht. Een van de kenmerken van koelvloeistof is dat dit middel bij lage temperaturen en onder lage druk al zijn kookpunt bereikt. Wanneer het deze warmte dus opneemt, verdampt het.

De verdampte koelvloeistof stijgt op en komt terecht in de compressor van de warmtepomp. Daar wordt de druk verhoogd, wat ervoor zorgt dat de temperatuur van de koelvloeistofdamp nog verder stijgt.

Vervolgens vervolgt de koelvloeistofdamp zijn weg naar de condensor. Daar condenseert hij om het water in je cv-ketel te verwarmen. Dat water wordt via je verwarmingselementen, zoals je radiatoren of je vloerverwarming, over je huis verdeeld. Zo heb je dankzij een warmtepomp tegelijkertijd warm water én een warm huis.

Soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, die elk geschikt zijn voor bepaalde behoeften en budgetten. Hieronder leggen we uit wat de verschillende soorten inhouden.

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp is de meest voorkomende warmtepomp, en degene die we feitelijk hebben beschreven onder het kopje ‘Hoe werkt een warmtepomp?’. Het voornaamste verschil is dat de lucht-water warmtepomp de warmte specifiek onttrekt uit de buitenlucht, en dus níet uit het grondwater of de bodem. De lucht-water warmtepomp kan relatief goedkoop zijn, met prijzen vanaf 4000 euro, maar het rendement ligt lager dan dat van de meeste andere soorten.

Lucht-lucht warmtepomp

Anders dan de lucht-water warmtepomp neemt de lucht-lucht warmtepomp nog steeds buitenlucht op, maar warmt deze de lucht vervolgens direct op in een compressor, in plaats van met koelvloeistof als tussenstop. Hierdoor is de lucht-lucht warmtepomp de goedkoopste optie, én kun je deze soms zelfs gebruiken als airco. De prijzen beginnen vanaf circa 4000 euro.

Water-water warmtepomp

Weer een ander systeem is de water-water warmtepomp. Deze warmtepomp maakt gebruik van grondwater uit een speciale put dat direct naar de verstuiver gepompt. Vervolgens geeft het grondwater zijn warmte af en wordt het teruggepompt naar de put. Hierbij is sprake van een gesloten circuit. In verband met de aanleg van de put, die vereist is om oxidatie en verkalking van het water te voorkomen, is de water-water warmtepomp een duurdere optie, met prijzen van rond de 15.000 euro.

Grond-water warmtepomp

Hoewel de naam ‘grond-water warmtepomp’ misschien doet denken aan grondwater, is dat bij dit type warmtepomp specifiek niet het geval. Bij dit type warmtepomp wordt een ondergronds captatienet gelegd, een leidingsysteem met koel-/collectorvloeistof, dat de warmte van de aarde opvangt en onderweg verder opwarmt volgens het gebruikelijke warmtepompsysteem. Doordat deze warmtepomp de aanleg van een compleet ondergronds systeem vereist, is dit een duurdere optie, met prijzen van tussen de 10.000 en 25.000 euro.

All-electric warmtepomp

Een gewone warmtepomp ís een all-electric warmtepomp; de reden voor deze benaming is dat deze warmtepompen volledig op elektriciteit draaien en niet op gas. Dit onderscheid wordt gemaakt in verband met het bestaan van de hybride warmtepomp, die wél gedeeltelijk op gas werkt.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een variant van de lucht-water warmtepomp, die in tegenstelling tot de gewone warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel. Gezien de populariteit van de hybride warmtepomp, hebben we hierover een uitgebreid artikel geschreven getiteld Hybride warmtepomp kosten. Zeker voor wie nog twijfelt tussen een CV-ketel of warmtepomp kan dit een goede optie zijn. De kosten van de hybride warmtepomp liggen rond de 4500 à 8500 euro.

Verbruik warmtepomp

Omdat een (all-electric) warmtepomp op stroom draait, kun je ervan uitgaan dat je stroomverbruik door de aanschaf ervan zal toenemen. Hiermee wil je rekening houden als het aankomt op je energiekosten, plus als je eventueel zonnepanelen hebt die momenteel volledig in je energiebehoeften voorzien.

Hoewel het stroomverbruik van een warmtepomp voor een groot deel afhangt van hoe goed je huis is geïsoleerd en van hoeveel je stookt, kun je gemiddeld aannemen dat je aantal kilowatturen bijna zal verdubbelen (en je energierekening dus ook, voor wie op dat vlak niet zelfvoorzienend is).

Het voordeel van dit verhoogde stroomverbruik is echter dat je gasverbruik hierdoor zal afnemen, en zoals bekend, liggen de gasprijzen vele malen hoger dan de stroomprijzen – en dat zal met de jaren enkel erger worden, totdat gas volledig wordt afgeschaft.

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp hangen af van verschillende factoren. Omdat warmtepompen zijn ingesteld op goed geïsoleerde huizen, beschikken ze van zichzelf niet over de kracht die je in een ouder huis (van voor circa het jaar 2000) nodig zou hebben. Het is zeker mogelijk om een warmtepomp in een oude woning te laten installeren, maar dan zul je een goede isolatie nodig hebben of je kunt kiezen voor een hybride warmtepomp. 

Warmtepomp aanschaffen

Kosten

Lucht-lucht warmtepomp

€ 4.000 - € 10.000

Lucht-water warmtepomp

€ 4.000 - € 12.500

Water-water warmtepomp

> € 15.000

Grond-water warmtepomp / Bodemwarmtepomp

€ 10.000 - € 25.000

Hybride warmtepomp

€ 4.500 - € 8.500

 

Kosten warmtepomp huren

Een warmtepomp huren is ook een optie voor wie niet direct het geld heeft voor een dergelijke grote investering: het gebruikelijkst is de keuze tussen een hybride of een all-electric warmtepomp. Daarbij kun je uitgaan van de volgende prijzen:

Warmtepomp huren

Gemiddelde kosten per maand

Hybride lucht-water warmtepomp

€ 50 - € 75

All-electric lucht-water warmtepomp

€ 100

Echter, doordat je zo’n huurcontract vaak voor een vaste periode afsluit, kan een warmtepomp huren op termijn al snel duurder uitvallen dan er een kopen. Om dat probleem te verhelpen, heeft de regering een subsidie voor warmtepompen de wereld in geholpen. Daarover vertellen we je meer in de volgende paragraaf.

Subsidie warmtepomp 2023

De warmtepomp valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van de Rijksoverheid. Sinds 1 januari 2023 kun je ook voor slechts één isolatiemaatregel 15% van de isolatiekosten aan subsidie krijgen. Wanneer je binnen 24 maanden nog een of meerdere isolatiemaatregelen neemt krijg je tot ongeveer 30% aan subsidie van de isolatiekosten. 

Ook specifiek voor de aankoop van een warmtepomp kun je subsidie krijgen in 2023. Dit subsidiebedrag is afhankelijk van het soort warmtepomp, waarbij Milieucentraal.nl de volgende prijzen aangeeft:

Aankoop warmtepomp

Hoogte warmtepompsubsidie

Hybride warmtepomp

€ 1950 - € 3000

Lucht-water warmtepomp

€ 1950 - € 3750

Grond-water warmtepomp

€ 3750 - € 5100

Tot slot is het voor Verenigingen van Eigenaars mogelijk om een Energiebespaarlening af te sluiten. Met die lening word je in staat gesteld om toch een warmtepomp te kopen in plaats van te huren, én kun je profiteren van de subsidies die gelden in 2023. Aangezien het hierbij gaat om leningen van minimaal 25.000 en maximaal 10.000.000 euro, worden VvE’s op deze manier gestimuleerd om te verduurzamen.

Meer weten over de subsidies waarvoor je potentieel in aanmerking komt bij de aanschaf van een warmtepomp? Lees dan eens ons artikel Warmtepomp subsidies.

Onderhoud warmtepomp

Hoewel een warmtepomp niet veel onderhoud nodig heeft, is deze niet volledig onderhoudsvrij. Vooral als je het rendement optimaal wilt houden, is het belangrijk om periodiek onderhoud aan je warmtepomp te laten plegen door een specialist. Daarnaast voorkom je zo dat eventuele schade aan je warmtepomp, bijvoorbeeld lekkage, in zoverre uit de hand loopt dat er kortsluiting of andere problemen zouden ontstaan.

Voor het onderhoud aan je warmtepomp kun je een onderhoudscontract afsluiten. Normaal gesproken komt een warmtepomp installateur dan jaarlijks naar je warmtepomp kijken, én krijg je direct hulp in geval van storing. Een onderhoudscontract voor je warmtepomp sluit je af voor circa 10 euro per maand.

Warmtepomp voordelen

Hoewel een warmtepomp wel iets kost, kleven er vele voordelen aan. Zie bijvoorbeeld het volgende:

 • De warmtepomp is milieuvriendelijk. Omdat de warmtepomp geen fossiele brandstoffen gebruikt, maar draait op zeer kleine hoeveelheden (groene) energie, stoot hij zeer weinig Co2 uit in vergelijking met andere verwarmingsopties. Hierdoor is de warmtepomp goed voor het milieu.
 • De warmtepomp is energiezuinig. Een warmtepomp maakt gebruik van bestaande warmte en warmt die verder op met behulp van de wetten van thermodynamica. Dit is een van de redenen waarom de warmtepomp zo weinig stroom nodig heeft; hij profiteert van wat er al is. Dit maakt de warmtepomp niet alleen milieuvriendelijk, maar ook energiezuinig.
 • Op termijn is de warmtepomp voordelig. Hoewel je dus wel voor de installatie van de warmtepomp betaalt, heeft deze veel minder elektriciteit nodig dan andere opties. Ook ben je dankzij de warmtepomp niet langer afhankelijk van gas, waarvan wel is aangetoond hoe sterk die prijzen kunnen fluctueren. Hierdoor is de warmtepomp een investering.
 • Wie een warmtepomp laat installeren, heeft recht op subsidie. Zoals je al hebt kunnen lezen, is een groot voordeel van de warmtepomp tot slot dat de Rijksoverheid hiervoor flinke subsidies aanbiedt. Zo kun je profiteren van alle voordelen van de warmtepomp, maar dan (potentieel tijdelijk) tegen een lagere prijs.

Warmtepomp nadelen

Naast de eerder genoemde voordelen brengt een warmtepomp ook nadelen met zich mee. Hierbij kun je denken aan het volgende:

 • Een warmtepomp kan een zeer grote investering zijn. Sowieso kost een warmtepomp al enkele duizenden euro’s, wat bij bijvoorbeeld een grond-water warmtepomp kan oplopen tot in de tienduizenden. Zelfs al heb je dit geld liggen, dan is het een zeer groot bedrag dat je in één keer kwijt bent. Dit moet je je wel kunnen veroorloven.
 • Je huis wordt trager opgewarmd door een warmtepomp. Een warmtepomp maakt gebruik van lagere opwarmingstemperaturen dan gas, waardoor je water en je huis ook minder snel worden opgewarmd.
 • Voor een water-water warmtepomp of grond-water warmtepomp heb je vaak een vergunning nodig. Voor warmtepompen waarbij graafwerkzaamheden noodzakelijk zijn, moet je dit vaak melden bij je gemeente en een vergunning aanvragen. Hierdoor zou de aanschaf van deze al dure warmtepompen je nog extra kunnen gaan kosten. Ga dit altijd na bij je gemeente voordat je de benodigde graafwerkzaamheden en aanleg laat uitvoeren.

Merken warmtepomp

Met de groeiende populariteit van de warmtepomp wordt deze nu door vele merken geproduceerd. Hieronder kun je meer lezen over de opties die je op dit vlak hebt.

NIBE warmtepomp

NIBE is een van oorsprong Zweedse energieleverancier, nu gespecialiseerd in oplossingen voor duurzame energie zoals de warmtepomp. NIBE biedt vier soorten warmtepomp aan: de water-water warmtepomp, de lucht-water warmtepomp, de lucht-water warmtepomp en de hybride warmtepomp. Overeenkomstig met onze kosten tabel kost een NIBE warmtepomp tussen de 4000 en 15.000 euro.

Remeha warmtepomp

Remeha is een Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in water- en verwarmingssystemen, opgericht in 2004. De Remeha warmtepomp is te koop in zowel een volledig elektrische als een hybride variant. Prijzen van deze warmtepomp liggen tussen de 2500 en 8000 euro.

Elga warmtepomp

De Elga warmtepomp, eigenlijk de Elga Ace warmtepomp, maakt onderdeel uit van de productielijn van Remeha. Dit is een hybride warmtepomp die rond de 5000 euro kost.

Daikin warmtepomp

Daikin is een Japanse airconditioningfabrikant die daarnaast ook warmtepompen produceert. Dit bedrijf biedt vijf soorten warmtepomp aan: de lucht-lucht warmtepomp, de lucht-water warmtepomp, de bodem-water warmtepomp, de water-water warmtepomp en de hybride warmtepomp. De kosten van de warmtepompen van Daikin worden geraamd tussen de 3000 en 10.000 euro, maar let op: de prijs van de bodem-water warmtepomp kan oplopen tot 30.000 euro.

Intergas hybride warmtepomp

De Intergas hybride warmtepomp houdt in dat je Daikin lucht-water warmtepomp wordt gecombineerd met een Intergas Kombi Kompakt HReco ketel. Hierdoor worden de kosten van beide onderdelen bij de Intergas hybride warmtepomp bij elkaar opgeteld.

Nefit warmtepomp

Nefit, of eigenlijk Nefit-Bosch, is een Nederlands cv-ketel merk dat zich tegenwoordig ook richt op zonne-energie en warmtepompen. Specifiek stelt Nefit lucht-water-, grondwarmte- en water-water warmtepompen aan te bieden, zowel hybride als all-electric. De kosten van een Nefit warmtepomp liggen tussen de 8000 en 15.000 euro, installatiekosten niet inbegrepen.

Vaillant warmtepomp

Vaillant is een Duitse producent van cv-ketels en tegenwoordig ook warmtepompen, opgericht in 1874. De Vaillant warmtepomp wordt geleverd in zowel hybride als all-electric uitvoeringen, met prijzen die volgens het bedrijf tussen de 7000 en 25.000 euro liggen.

Feenstra warmtepomp

Feenstra is een volledig Nederlandse cv-ketel specialist die zowel hybride als all-electric warmtepompen verkoopt, met daarbij een focus op de lucht-water warmtepomp. Dit bedrijf hanteert prijzen vanaf circa 5000 euro (inclusief plaatsing), maar produceert vooralsnog geen eigen warmtepompen.

ATAG warmtepomp

ATAG is een Nederlandse fabrikant van zowel keuken- als verwarmingsapparatuur, die zelf ook warmtepompen verkoopt. Ook dit bedrijf handelt in all-electric én hybride warmtepompen, waarbij de standaard ATAG warmtepomp een lucht-water model is. Deze warmtepompen zijn hoofdzakelijk via ATAG zelf verkrijgbaar; voor de kosten zul je bij dit bedrijf een offerte moeten opvragen.

Mitsubishi warmtepomp

Mitsubishi is een Japanse fabrikant die oorspronkelijk motoren produceerde. Tegenwoordig biedt dit bedrijf ook verschillende warmtepomp lijnen aan, waaronder de Ecodan lucht-water warmtepomp, de Serie M lucht-lucht warmtepomp en de Mr. Slim lucht-lucht warmtepomp. Dit zijn all-electric warmtepompen. De prijs van een Mitsubishi warmtepomp kan liggen tussen de circa 5000 en 20.000 euro.

Itho Daalderop warmtepomp

Itho Daalderop is wederom een volledig Nederlands bedrijf, dat zijn producten (op het gebied van verwarming en ventilatie) ook grotendeels in het binnenland produceert. De Itho Daalderop warmtepomp komt hoofdzakelijk in twee varianten: de water-water warmtepomp en de lucht-water warmtepomp. Deze kunnen zowel all-electric als hybride zijn. Gemiddeld genomen kost een Itho Daalderop warmtepomp tussen de 5000 en 7000 euro (excl. btw).

Warmtepomp laten installeren?

Heb jij nu besloten dat je graag in contact komt met een warmtepomp installateur, zodat je de mogelijkheden kunt bespreken en kunt zien hoeveel het jou echt zou kosten om een warmtepomp aan te schaffen? Daar helpt MyGo je graag bij! Bel naar 085 106 1600 om direct doorverbonden te worden met een specialist in jouw regio, of gebruik onze online Matchmaker om een of meerdere offertes op te vragen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!