Warmtepomp subsidies

Warmtepomp subsidies

1 sep. '22 • Door MyGo redactie

De warmtepomp wint steeds meer terrein. Wanneer is de aanschaf van een warmtepomp de moeite waard? Wanneer je het huis graag energieneutraler wilt maken, of zelfs helemaal energieneutraal. Daarbij is het belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is. Verder sluit het hebben van vloerverwarming of een andere vorm van lage temperatuurverwarming aan op de voordelen van een warmtepomp.

Het hebben van een boiler of ruimte voor een boilervat is tevens erg goed voor het rendement. Warmtepompen zijn beschikbaar vanaf €3.500 tot €19.500. Dit is inclusief installatie. Wanneer je dit geld tot je beschikking hebt, is de aanschaf van een warmtepomp te overwegen.

Warmtepomp subsidie

Om het behalen van de milieudoelstellingen te stimuleren geeft de overheid subsidie op bepaalde investeringen in het energieneutraler maken van huishoudens en bedrijven. Deze subsidie heet Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Let er wel op dat deze subsidie sinds 2020 niet meer geldig is voor apparaten in nieuwe gebouwen. 

Hoeveel subsidie is er beschikbaar in 2022?

De ISDE is een meerjarige regeling die startte in 2016 en doorloopt tot en met 2030. Het bedrag dat de overheid hiervoor beschikbaar gesteld heeft voor 2022 bedraagt €228 miljoen.

Warmtepomp subsidie: hoeveel subsidie kun je ontvangen?

De hoogte van het subsidiebedrag dat je van de overheid kunt ontvangen hangt af van het soort apparaat en de energieprestaties. De overheid geeft aan dat het subsidiebedrag voor warmtepompen indicatief ligt tussen €500 en €2.500. 

Per 1 januari 2022 is ISDE-subsidie verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten voor (hybride)warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW. Deze verhoging geldt enkel voor duurzame maatregelen die in 2022 zijn uitgevoerd. 

De voorwaarden voor warmtepomp subsidie

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De warmtepomp moet onderdeel zijn van een verwarmingstoestel;
  • Dit toestel moet uitgerust zijn met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Zgn. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten van subsidie;
  • Het toestel mag maximaal 70 kW vermogen hebben;
  • Het toestel moet voorzien zijn van een etiket en een productkaart en technische documentatie;
  • Het toestel moet geïnstalleerd worden door een deskundige installateur.

De overheid houdt een apparatenlijst bij waarin alle warmtepompen weergegeven zijn die in aanmerking komen voor de subsidie. 

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over de aanschaf van een warmtepomp? MyGo brengt je graag in contact met de beste cv-monteurs. Indien je liever telefonisch contact hebt kan dat via het telefoonnummer 085 106 1600

Deze blog verscheen voor het eerst op 20 juni 2019 en werd op 1 september 2022 geactualiseerd met informatie over warmtepomp subsidies.

 

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!