Terug naar blog
Warmtepomp subsidies

Warmtepomp subsidies

20 jun. '19 Door MyGo redactie

De warmtepomp wint steeds meer terrein. In het kort even; wanneer is de aanschaf van een warmtepomp vooral de moeite waard? Wanneer je het huis graag energieneutraler wilt maken, of geheel energieneutraal zelfs. Daarbij is het dan belangrijk dat het huis minimaal redelijk goed geïsoleerd is. Verder sluit het hebben van vloerverwarming of een andere vorm van lagetemperatuursverwarming sterk aan op de voordelen van een warmtepomp. Het reeds hebben van een boiler of ruimte voor een boilervat is tevens erg goed voor het rendement. Wanneer je dan ook nog eens ca. €8.000 tot €12.000 daarvoor ter beschikking hebt is het zeer aan te raden om de aanschaf van een warmtepomp te overwegen.

Warmtepomp subsidies

Om het behalen van de milieudoelstellingen te stimuleren geeft de overheid subsidie op bepaalde investeringen in het energieneutraler maken van huishoudens en bedrijven. Deze subsidie heet: Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). 

Warmtepomp subsidies: hoeveel subsidie is er beschikbaar?

De ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) is een meerjarige regeling die startte in 2016 en doorloopt tot en met 31 december 2020. Het bedrag dat de overheid hiervoor beschikbaar gesteld heeft voor 2019 bedraagt € 100 miljoen. Tot en met mei 2019 is daarvan reeds subsidie aangevraagd voor ongeveer €54 miljoen. Voor de rest van 2019 is dus nog ongeveer €46 miljoen beschikbaar. 

Warmtepomp subsidies: hoeveel subsidie kun je ontvangen?

De hoogte van het subsidiebedrag dat je van de overheid kunt ontvangen hangt af van het soort apparaat en de energieprestatie ervan. De overheid geeft aan dat het subsidiebedrag voor warmtepompen indicatief ligt tussen €1000 en €2500. Over de eerste vijf maanden van dit jaar heeft de overheid subsidieaanvragen ontvangen voor 27.290 apparaten. Een simpele rekensom wijst dan uit dat op basis van dit aantal apparaten én de geschatte subsidie daarvoor van €54 miljoen, de overheid verwacht gemiddeld ongeveer €1.978 subsidie per apparaat uit te keren. 

Warmtepomp subsidies: de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De warmtepomp moet onderdeel zijn van een verwarmingstoestel
  • Dit toestel moet uitgerust zijn met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Zgn. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten van subsidie.
  • Het toestel mag maximaal 70 kW vermogen hebben
  • Het toestel moet voorzien zijn van een etiket en een productkaart en technische documentatie
  • Het toestel moet geïnstalleerd worden door een deskundige installateur

De overheid houdt een apparatenlijst bij waarin alle warmtepompen weergegeven zijn die in aanmerking komen voor de subsidie. Deze lijst wordt steeds bijgewerkt. Voor een overzicht tot 3 juni 2109 klik je op deze link: ISDE apparatenlijst warmtepompen.

Wil je weten hoe een warmtepomp eigenlijk werkt? klik dan op deze link: hoe werkt een warmtepomp. Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over de aanschaf van een warmtepomp? Mygo brengt je graag in contact met de beste specialisten. Via de matchmaker kun je eenvoudig in contact komen met de specialisten die het beste bij je wensen passen. Indien je liever telefonisch iemand spreekt kan dat via het telefoonnummer 050-2100 204