Terug naar blog
Waar op letten bij een huisbezichtiging?

Waar op letten bij een huisbezichtiging?

29 apr. '19 Door MyGo redactie

Ben je jouw perfecte woning tegengekomen op één van de websites van een makelaar? Dan is het tijd om je eerste huisbezichtiging in te plannen. Een belangrijk moment, want in de krappe woningmarkt is direct handelen vereist. Anderzijds is het onverstandig om overhaaste beslissingen te nemen, want je wilt natuurlijk niet tegen ‘verborgen gebreken’ aanlopen na de aankoop van een huis. Waar moet je op letten bij een huisbezichtiging, zodat je er zeker van bent dat je de beste keuze maakt voor je nieuwe droomhuis?

Huisbezichtiging aanvliegen

Zeker wanneer je voor het eerst een huis gaat bezichtigen zal het lastig te zijn om op alle details te letten. Het is daarom aan te raden een zogenaamde checklist op te maken. Welke elementen en factoren spelen voor jou een rol en waar moet de woning aan voldoen? Het wordt daardoor makkelijker om tijdens de bezichtiging wél te letten op die voor jou belangrijke details. Zo weet je eveneens zeker dat je geen belangrijke punten vergeet.

  • Waar kan je aan denken bij het beoordelen van de woning in de omgeving?
  • In welke buurt staat de woning?
  • Welke voorzieningen zijn voorhanden (supermarkt, bakker)?
  • Zit er een school en sportvereniging in de buurt?
  • Zijn er speeltuinen voor de eventuele kinderen?

We kunnen ons echter voorstellen dat de situatie binnenshuis nóg belangrijker voor je is. Niet onterecht, want hier zit in principe het geld in. Waar doe je goed aan als je het huis zelf beoordeelt?

  • Het onderhoud buitenzijde: gevel, kozijnen, dak.
  • Onderhoud binnenzijde: fundering, muren, leidingwerk
  • Installatie: CV-installatie en riolering verdienen een check  
  • Interieur: wat blijft staan, hoe ziet de vloer eruit, etc.

Zoals je ziet bestaan er aan de binnen- en buitenzijde van de woning nogal wat zaken die je aandacht vereisen. Het is daarom helemaal niet vreemd om een checklist daadwerkelijk op papier mee te nemen. Zo kun je tijdens de huisbezichtiging de belangrijke punten direct afvinken.

Huisbezichtiging: wees scherp op alle details

De uitstraling van een woning kan nog zo mooi zijn, maar achter een mooi gezicht kunnen zich altijd gebreken voordoen. Let daarom op alle zaken die mogelijk overlast kunnen gaan geven. Hierin moet je denken aan de riolering of afvoer van het huis; het zijn essentiële functies van de woning, welke bij problemen direct veel overlast kunnen geven. Ook de omgeving waarin de woning staat is belangrijk; in welke staat kom je kijken? Heb je bijvoorbeeld kinderen, dan moet de buurt kindvriendelijk en niet te druk zijn in vormen van verkeer. Ook is het goed om even aan te kloppen bij je mogelijke buren, maar dat is natuurlijk afhankelijk van je eigen stijl.

Huisbezichtiging is het moment om vragen te stellen

Het bezichtigen van een huis doe je vaak niet alleen. Doorgaans is er een specialist mee die al je vragen kan beantwoorden. Een makelaar of verkoper is vaak in staat een goed beeld te geven van de woning, maar pas op: dat beeld kan ook te rooskleurig zijn. Met name verkopers zijn niet altijd even objectief en hebben uiteraard als het doel de woning voor de juiste prijs te verkopen. Stel daarom altijd kritische vragen, ook al komt dit opdringerig over. Het is dé manier om een allround goed beeld te krijgen van jouw potentiële nieuwe huis. Een huisbezichtiging in het verschiet? Let op de details!