Direct hulp
Terug naar diensten
Checklist overlijden

Checklist overlijden

Het overlijden van een dierbare is erg ingrijpend. Je moet in een korte tijd veel zaken regelen. De checklist op deze pagina helpt je hiermee.

Ben je op zoek naar een uitvaartverzorger voor jouw begrafenis of crematie? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde uitvaartondernemer bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken.
Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmaker knop

Checklist bij overlijden

 • Overlijdensverklaring. De huisarts of arts in het ziekenhuis zal een overlijdensverklaring opstellen. Dit heb je nodig voor een crematie of begrafenis.
 • Schakel uitvaartverzorger/begrafenisondernemer in. De uitvaartverzorger kan de gehele uitvaart voor je regelen en praktische zaken die daarbij komen kijken. Kijk voor meer informatie op mygo.nl/uitvaart-regelen.
 • Informeer familie en vrienden.
 • Doe aangifte in de gemeente van overlijden. Een uitvaartverzorger kan dit ook voor je doen.
 • Is er een testament aanwezig? Een testament bepaalt de erfgenamen en wie wat krijgt.
 • Verklaring van Erfrecht. Een notaris kan een Verklaring van Erfrecht opstellen, hierin staat wie is overleden en wie de erfgenamen zijn. Dit heb je nodig om toegang tot rekeningen van de overledene te krijgen of om bepaalde papieren te wijzigen op naam van de overledene.
 • Informeer instanties en verzekeraars. Kijk voor meer informatie hierover op mygo.nl/wat-te-doen-bij-overlijden.
 • Woningeigenaar? Is er sprake van een eigen woning? Vaak wordt bij het afsluiten van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Na het overlijden keert de verzekeraard dan een bepaald bedrag uit zodat de hypotheek (deels) kan worden afgelost. Zo kunnen de nabestaanden in de woning blijven wonen.
 • Erfenis verwerpen of (beneficiair) aanvaarden? Wanneer je een erfenis ontvangt dan kun je deze accepteren of verwerpen. Een middenweg is een erfenis beneficiair aanvaarden, dit kun je doen als je verwacht dat er schulden gepaard gaan met de erfenis. Het bezit wordt dan eerst verrekend met eventuele schulden. Wat overblijft erf je dan alsnog. Twijfel je nog? Let er dan op dat je niks meeneemt of weggooit uit een nalatenschap. Dit kan worden gezien als een aanvaarding van de erfenis.

Checklist overlijden

Is je partner overleden?

Als je partner overleden is zijn er wellicht een aantal dingen waar je recht op hebt:

 • Recht op toeslagen? Als je partner overlijdt verandert ook vaak het inkomen. Je kunt dan recht hebben op bepaalde toeslagen.
 • ANW-uitkering. Heb je recht op een nabestaandenuitkering? Als je getrouwd bent krijg je automatisch een bericht of je in aanmerking komt voor een ANW-uitkering. Als je alleen samenwoont moet je deze uitkering zelf aanvragen.
 • Nabestaandenpensioen? Neem contact op met de pensioenuitvoerder van je partner voor een eventueel partnerpensioen.
 • Wezenpensioen? Heb je kinderen? Kinderen tot 16 jaar die beide ouders verloren hebben kunnen een wezenuitkering aanvragen.
 • Maak een duidelijk overzicht van de nieuwe inkomsten en uitgaven. Je partner zorgde wellicht voor de helft van het inkomen. Maak daarom een nieuw overzicht van je uitgaven en eventuele nieuwe inkomsten.

Wat kost een uitvaart?

Een begrafenis of crematie kost al gauw een paar duizend euro. Ga na wat de wensen zijn van de overledene omtrent een uitvaart? Wil de overledene gecremeerd of begraven worden? Is er een eventueel testament waarin dit staat? Ga voor meer informatie over de kosten van een uitvaart na mygo.nl/wat-kost-een-uitvaart.

Checklist overlijden

Bespaartips van MyGo

Er zijn veel dingen omtrent een uitvaart die je zelf kunt doen om kosten te besparen. Je kunt zelfs de gehele uitvaart zelf regelen, indien je dit wenst.

 • Vergelijk offertes. Vergelijk offertes van verschillende uitvaartondernemers om zo de beste te vinden binnen jouw budget.
 • Regel deel van de uitvaart zelf. Je kunt zelf bloemen aanschaffen, zelf een kist maken, een eigen ruimte regelen voor de ceremonie etc.

Kijk voor uitgebreide tips voor een voordelige uitvaart op mygo.nl/goedkope-uitvaart.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende uitvaartverzorger bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.