Terug naar blog
Wat te doen bij overlijden

Wat te doen bij overlijden

8 dec. '20 Door MyGo redactie

Als iemand plots komt te overlijden dan moet er opeens heel veel geregeld worden. Hoe lastig het ook is, het is verstandig alle praktische zaken snel te regelen. Op deze pagina geven we je een duidelijk stappenplan voor wat er allemaal geregeld moet worden bij overlijden.

Ben je op zoek naar een uitvaartondernemer voor een begrafenis of crematie? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde uitvaartondernemer bij jou in de buurt.

Wat te regelen bij overlijden

Met onderstaand stappenplan heb je snel de zaken op orde bij een overlijden:

 • Zorg dat je een akte van overlijden hebt. Als iemand komt te overlijden, neem dan contact op met zijn of haar huisarts, die moet namelijk het overlijden officieel vaststellen. Vervolgens moet je aangifte doen bij de Burgerlijke Stand. Een uitvaartondernemer kan dit ook voor je doen. Je krijgt dan een akte van overlijden. Maak hier meerdere kopietjes van, je hebt dit namelijk nodig voor een crematie of begrafenis.
 • Had de overledene een uitvaartverzekering? Als de overledene een uitvaartverzekering had kan daarmee een crematie of begrafenis helemaal of gedeeltelijk worden betaald. Controleer of er op de polis een specifieke uitvaartondernemer staat, je moet dan kiezen voor deze uitvaartondernemer, anders worden de kosten voor de uitvaart niet gedekt.
 • Verklaring van erfrecht. Je hebt een verklaring van erfrecht nodig om zaken met te bank te kunnen regelen. Een verklaring van erfrecht is een officiële verklaring waarin informatie staat over de overledene, de erfgenamen en de nalatenschap. Als er geen testament is en de overledene minder dan 100.000 euro op de bank heeft dan heb je geen verklaring van erfrecht nodig.
 • Levensverzekering? Had de overledene een levensverzekering afgesloten? Of was er een eventuele overlijdensrisicoverzekering die gekoppeld was aan de hypotheek?
 • Zet verzekeringen stop. Je kunt een ziektekostenverzekering of een WA-verzekering meteen stopzetten.
 • Is er een testament of wilsbeschikking? Hierin kan ook informatie over de uitvaart staan.
 • Eventuele wensenlijst voor de uitvaart?
 • Neem contact op met een uitvaartondernemer. De meeste uitvaartondernemers zijn 24 uur per dag beschikbaar.
 • Maak een adressenlijst voor de rouwkaarten. Je kunt er ook voor kiezen het overlijdensbericht online te delen. Dat scheelt je tijd en geld.
 • Informeer instanties. Breng deze instanties op de hoogte wanneer iemand overlijdt: De werkgever, verenigingen, verzekering, pensioenfonds, abonnementen of lidmaatschappen en donateurschappen.
 • Bankzaken regelen. Zoek uit welke producten de overledene bij welke banken had, en welke eventueel stopgezet of op een andere naam gezet kunnen worden. Denk hierbij aan betaalrekeningen, spaarrekeningen, hypotheek, leningen, een eventuele creditcard etc.
 • Belastingzaken regelen. De Belastingdienst wordt automatisch geïnformeerd bij overlijden. Zet eventuele aanslagen meteen stop en doe de eventuele aangifte inkomstenbelasting voor de periode dat de overledene nog wel leefde.
 • Maak een overzicht van de nieuwe inkomsten en uitgaven. Is je partner overleden? Dan heb je mogelijk recht toeslagen en kunnen je uitgaven veranderen. Het kan daarom verstandig zijn je nieuwe inkomen en uitgaven op een rijtje te zetten.

Kijk voor meer informatie over wat te doen na overlijden op mygo.nl/checklist-overlijden.

Crematie

Erfenis weigeren of accepteren?

Je kunt een erfenis accepteren of weigeren, bijvoorbeeld wanneer je verwacht dat de overledene veel schulden had. Je kunt ook de erfenis beneficiair aanvaarden, ook wel ‘aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving’ genoemd, dit betekent dat je de erfenis alleen accepteer als de bezittingen groter zijn dan de schulden. De schulden worden dan eerst afbetaald uit de erfenis. Het geld wat overblijft, erf je dan alsnog. Je kunt de erfenis ook verwerpen, dit moet je regelen bij de rechtbank. Heb je de volledige erfenis geaccepteerd en kom er achteraf nog schulden bij? Dan moet je dit binnen drie maanden melden bij de kantonrechter. Als de erfenis al verdeeld was moet deze worden terugbetaald.

Wat regelt een uitvaartondernemer?

De uitvaartondernemer kan alle praktische zaken omtrent de uitvaart voor je uit handen nemen. Zo hoef je je helemaal geen zorgen te maken over de uitvaart. Je kunt eventueel kosten besparen door ervoor te kiezen een aantal dingen zelf doen. Kijk voor meer informatie over wat een uitvaartondernemer allemaal regelt en hoe geld kunt besparen op de uitvaart op mygo.nl/uitvaart-regelen.

Wat te doen na overlijden alleenstaande?

Als iemand komt te overlijden en er geen partner is dan regelen de familie, vrienden of erfgenamen de uitvaart en alle praktische zaken die daarbij komen kijken. Een gemeente zal bij een overlijden van een alleenstaande contact opnemen met nabestaanden. De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de uitvaart en de bijbehorende kosten. De uitvaart kan eventueel betaald worden met de erfenis van de overledene of de uitvaartverzekering van de overledene. Is er geen erfenis en ook geen geld? Dan regelt de gemeente een eenvoudige uitvaart.

Natuurplek

Bespaartips van MyGo

Er zijn een aantal manieren waarop je geld kunt besparen op de uitvaart:

 • Kies een uitvaartondernemer uit de regio. Een lokale uitvaartondernemer rekent tevens minder voorrijkosten. Daarnaast weet hij wat er allemaal mogelijk is in jouw regio
 • Vergelijk offertes. Vraag offertes op bij meerdere uitvaartondernemers. Zo kun je deze vergelijken en de beste uitvaartondernemer binnen jouw budget vinden.

Kijk voor meer bespaartips en hoe je een voordelige uitvaart regelt op mygo.nl/goedkope-uitvaart.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de beste uitvaartverzorger bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op +31851061600 .