Op dinsdag kun je op MyGo een duurzame dinsdag blog lezen, waar we nieuwe inzichten en praktische tips delen om ons leven en onze omgeving duurzamer te maken. Bij MyGo geloven we dat duurzaamheid niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor onszelf en de generaties na ons. Daarom vertellen we elke keer over een nieuw onderwerp om te verduurzamen, zodat we samen kunnen werken aan een gezonde, groene en duurzame toekomst. Lees vandaag alles over het verduurzamen huis door middel van zonnepanelen, en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.
Het investeren in zonnepanelen is een slimme zet voor milieubewuste huiseigenaren die willen bijdragen aan duurzame energie en tegelijkertijd hun energiekosten willen verlagen. Maar voordat je enthousiast zonnepanelen aanschaft, is het essentieel om te bepalen of je dak geschikt is voor deze duurzame investering. In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste overwegingen om te bepalen of jouw dak klaar is voor zonnepanelen.
Naast de milieuvoordelen van zonne-energie is het uiteraard essentieel dat de installatie van zonnepanelen ook financieel rendabel is. Hierbij speelt het dakoppervlak een cruciale rol. Als je een zeer laag energieverbruik hebt, kan het aanschaffen van slechts 4 zonnepanelen overwogen worden. Echter, in veel gevallen is een zonnestroomsysteem met minstens 6 zonnepanelen vaak aantrekkelijker.
Dak materiaal
Het type dakbedekking is een belangrijke factor bij het bepalen of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Bij platte daken is bitumen dakbedekking doorgaans geschikt voor zonnepanelen, op voorwaarde dat deze niet ouder is dan ongeveer 10 jaar. Dit komt omdat het risico op scheuren in de naden toeneemt, zelfs als het dak er visueel nog in goede staat uitziet.
Voor schuine daken zijn dakpannen de meest voorkomende dakbedekking, en gelukkig zijn ze meteen ook ideaal voor het installeren van zonnepanelen. Op golfplaten daken kunnen zonnepanelen doorgaans ook goed worden gemonteerd. Echter, bij andere dakbedekkingen zoals zink, riet, aluminium, leisteen en glas, is het vaak niet mogelijk of te risicovol om zonnepanelen te plaatsen. Het is essentieel om zeker te zijn dat je dak de juiste kenmerken heeft om de duurzame installatie van zonnepanelen te ondersteunen.
Draagkracht van je dak
Voor het installeren van zonnepanelen op een dak is het cruciaal dat het dak voldoende draagkracht heeft om het volledige systeem te ondersteunen. In de meeste gevallen kan ervan uitgegaan worden dat het dak deze draagkracht bezit. Over het algemeen geldt: hoe ouder het gebouw, hoe groter de kans dat het dak mogelijk niet in optimale staat verkeert voor het plaatsen van zonnepanelen. Een deskundige dakdekker kan een grondige beoordeling uitvoeren en nauwkeurig vaststellen of het dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen.
Zonnepanelen op je dakkapel?
Het wordt niet aanbevolen om zonnepanelen op een dakkapel te installeren. De meeste dakkapellen hebben namelijk een beperkte draagkracht. Hoewel de onderconstructie in staat is om het gewicht van de dakkapel zelf te dragen, is deze niet ontworpen om extra gewicht te accommoderen. Zonnepanelen wegen doorgaans gemiddeld 20 kilogram per stuk en ontvangen vaak extra gewicht om ze tijdens stormachtig weer op hun plaats te houden. Hierdoor kan het totale extra gewicht van de zonnepanelen op de dakkapel snel oplopen tot 100 kilogram.
Om potentiële problemen te voorkomen, wordt daarom afgeraden om zonnepanelen op een dakkapel te installeren. Het is van essentieel belang om de draagkracht van de dakkapel zorgvuldig te overwegen en ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor het extra gewicht dat zonnepanelen met zich meebrengen. In geval van twijfel wordt geadviseerd om alternatieve installatielocaties te overwegen die beter geschikt zijn voor het dragen van zonnepanelen.
Ligging van de panelen
De meest gunstige oriëntatie voor een schuin dak is in de richting van het zuiden. Dit komt eenvoudigweg doordat een dak dat naar het zuiden is gericht, de maximale hoeveelheid zonuren per dag ontvangt. Liggingen naar het zuidwesten en zuidoosten volgen op de tweede plaats, terwijl een noordelijke oriëntatie de minst wenselijke is.
Een voordeel van schuine daken is dat ze vaak twee zijden hebben. Dit betekent dat als één zijde richting het noorden is georiënteerd, de andere zijde vaak naar het zuiden is gericht. Dit biedt flexibiliteit bij het positioneren van zonnepanelen, waardoor je toch optimaal van zonlicht kunt profiteren, zelfs als niet alle zijden ideaal zijn georiënteerd.
Optimale hellingshoek
In de regel hanteren we een minimale hellingshoek van 15° en een maximale hellingshoek van 59°. Een hellingshoek tussen de 30° en 35° wordt als optimaal beschouwd, zowel voor het rendement als voor de installatie. Voor hellingshoeken boven de 45° is het, uit veiligheidsoverwegingen, noodzakelijk om een steiger te gebruiken bij de installatie. Wanneer de hellingshoek minder dan 3° bedraagt, wordt technisch gezien gesproken van een plat dak.
Overige situaties
Naast de fysieke geschiktheid van je dak, spelen er ook diverse andere factoren een rol. Deze variëren sterk per individu en zijn niet altijd van toepassing op iedereen. Een voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van schaduw, wat van invloed kan zijn. Daarnaast kan de situatie verschillen voor mensen die in een monumentaal pand wonen, waarvoor mogelijk een vergunning vereist is voordat zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd.
Als je op zoek bent naar een beschikbare zonnepaneelinstallateur, dan kunnen professionals bij MyGo je adviseren over de mogelijkheden die bij jouw situatie passen. Je kunt eenvoudig via de MyGo matchmaker een geschikte en beschikbare zonnepaneelinstallateur bij jou in de buurt vinden. Als je liever belt, staan de medewerkers van het MyGo servicecenter je graag te woord via 085 106 1600.