Terug naar diensten
Goedkope uitvaart

Goedkope uitvaart

Ben je op zoek naar een voordelige en respectvolle uitvaart die geheel voldoet aan jouw wensen? Ben je op zoek naar goedkope crematie? Op deze pagina vind je alle informatie over een budget uitvaart en de mogelijkheden die je hebt.

Ben je op zoek naar een uitvaartverzorger voor jouw uitvaart? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde uitvaartverzorger bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken.
Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmaker knop

Goedkope crematie

Wanneer iemand overlijdt moet er opeens heel veel geregeld worden. Juist gedurende deze tijd ben je erg emotioneel en wellicht sneller geneigd om te kiezen voor een duurdere uitvaart. Maar een uitvaart kan stijlvol, respectvol en tegelijkertijd voordelig zijn. Als je op zoek bent naar een budget uitvaart zijn er een aantal keuzes die je kunt maken die zorgen voor een voordelige uitvaart:

Budget crematie

De belangrijkste vraag bij een uitvaart is; wil iemand begraven of gecremeerd worden? Iemand laten begraven is doorgaans prijziger dan een crematie. De kosten voor een eenvoudige crematie liggen gemiddeld rond de 3.000 tot zo’n 4.000 euro. De kosten voor een budget begrafenis liggen al gauw zo’n 1.000 euro hoger. Wanneer je dus op zoek bent naar een budget uitvaart dan is een crematie de meest voordelige optie. Je hoeft immers geen begraafplaats te betalen en je hoeft niet per se een dure kist te kiezen.

Kies een doordeweekse dag

Uitvaartcentra rekenen vaak meer in het weekend, dit kan oplopen tot een paar honderd euro meer per begrafenis. Kies, indien mogelijk, daarom voor een doordeweekse dag. Vraag bij het uitvaartcentrum welke dagen het meest voordelig zijn.

Kies een eenvoudige kist

Een kist kiezen kan lastig zijn, vooral omdat je respectvol wilt omgaan met de overledene. Vaak kiezen nabestaanden daarom voor een dure kist. Toch zijn er veel betaalbare en stijlvolle kisten beschikbaar:

 • Basis kist. Een grafkist kan zo mooi of eenvoudig als jij wilt. Je kunt een mooie, stijlvolle kist kiezen met luxe binnen voeringen, houtsnijwerken of eventuele graveringen of je kunt kiezen voor een simpele, eenvoudige kist. Een eenvoudige kist kost doorgaans tussen de 300 en 500 euro. Een stijlvolle kist met veel versieringen kan al gauw oplopen tot zo’n 5.000 tot 6.000 euro.
 • Kist van karton. Het klinkt wellicht wat gek, maar vandaag de dag wordt een kartonnen kist steeds vaker gebruikt. Vooral wanneer je een beperkt budget voor een begrafenis hebt is een kartonnen kist een zeer geschikte keuze.
 • Uitvaartwade. Een uitvaartwade, of lijkwade, afscheidswade of begrafenis wade is een minimalistische manier om iemand te begraven. Een uitvaartwade is een doek dat kan bestaan uit verschillende materialen zoals satijn of katoen. Hoewel een lijkwade wellicht minimalistisch is, heeft het voor sommige mensen een voorkeur. Je bent tijdens het afscheid nemen namelijk nog iets dichterbij, je kunt het lichaam nog een laatste keer aanraken. Een wade kan het gehele lichaam afdekken. Een wade van een eenvoudige stof kost rond de 300 euro. Als je kiest voor een duurdere stof, zoals satijn, kan de prijs wel oplopen tot 1.000 euro of meer. Houdt er wel rekening mee dat je de vorm van het lichaam kunt zien, wat voor sommige mensen erg confronterend kan zijn.

Goedkope uitvaart

Kosten uitvaart

Bij een uitvaart komen erg veel dingen kijken en je bent dan ook al gauw duizenden euro’s kwijt. Denk aan de kosten voor een uitvaartverzorger, het opbaren, het vervoer, de kist etc. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten van een aantal zaken die komen kijken bij een uitvaart.

Werkzaamheden

Gemiddelde kosten

Basistarief uitvaartverzorger

€ 1.800

Meerprijs voor weekend of avond

€ 200 - € 300

Vier kistdragers

€ 350

Koffie en cake (50 personen)

€ 250 - € 350

Uitgebreide catering (50 personen)

€ 800 - € 1000

Massief eiken kist

€ 1000 - € 1500

Eikenfineer kist

€ 600 - € 800

Let wel dat dit gemiddelde prijzen zijn. Daarnaast kunnen de kosten voor een crematie of begrafenis zeer uiteenlopen per gemeente en regio. Kijk voor uitgebreide informatie op mygo.nl/wat-kost-een-crematie en mygo.nl/wat-kost-een-uitvaart.

Goedkope uitvaart

Waarmee rekening houden?

Bij een overlijden zijn er daarnaast nog een aantal dingen waar je op moet letten.

Grafrechten

Als je voor een begrafenis kiest krijg je te maken met grafrechten. Grafrechten zijn de jaarlijkse kosten voor het gebruiken van het graf. Bij de meeste begraafplaatsen betaal je deze kosten vooraf in één keer af. Er zijn een aantal manier om te besparen op grafrechten:

 • Familiegraf. Bij een familiegraf worden meerde gezinsleden boven elkaar begraven op dezelfde plek. Op deze manier hoef je maar één keer grafrechten te betalen.
 • Algemeen graf. Bij een Algemeen graf wordt de overledene met onbekenden samen in één graf begraven (maximaal drie personen per graf). Dit is de meeste goedkope manier van begraven, je betaalt hiervoor doorgaans rond de 150 euro per jaar.
 • Bijzondere begraafplaats. Naast de gemeentelijke begraafplaatsen zijn er ook bijzondere begraafplaatsen. Deze begraafplaatsen kunnen worden gesticht en beheerd door een geloofsgemeenschap, een bedrijf, of een natuurlijk persoon. Dit soort begraafplaatsen zijn vaak een stuk goedkoper en ook al ben je niet gelovig dan kun je vaak alsnog terecht bij een begraafplaats van een geloofsgemeenschap.
 • Natuurgraf. Nederland kent honderden natuurbegraafplaatsen. Een natuurbegraafplaats is een stuk natuur wat is opgekocht door een beheerder. Voor dit soort graven hoef je geen grafrechten te betalen en je kunt er altijd naartoe. Hiervoor betaal je doorgaans tussen de 3.500 en 5.500 euro.

Uitvaartverzekering

Als iemand komt te overlijden kun je het beste eerst nagaan of de overledene ook een uitvaartverzekering had. Met een uitvaartverzekering, of overlijdensverzekering, kun je vaak een groot deel van de uitvaart bekostigen.

Goedkope uitvaart

Bespaartips van MyGo

Naast het kiezen van een doordeweekse dag en eenvoudige kist zijn er nog een aantal zaken waarmee je flink kunt besparen op een uitvaart:

 • Maak het overlijden online bekend. Als een naaste overlijdt is het vaak heel plots. In plaats van rouwkaarten sturen en iedereens adres moeten opzoeken kun je ook een zelf ontworpen ‘rouwkaart’ digitaal via de email versturen. Zo breng je iedereen op de hoogte en kost het je niks.
 • Regel zelf vervoer. Een lijkwagen kost gemiddeld zo’n 200 euro voor 2 uur. Je kunt er daarom ook voor kiezen om zelf de kist te vervoeren. Hiermee zul je veel geld kunnen besparen.
 • Koop zelf bloemen. Een rouwboeket kost, net als een trouwboeket, erg veel geld. Haal zelf een bos bloemen, of voor iedereen één bloem, om geld te besparen.
 • Laat de kist door vrienden of familie dragen. Als je eigen familie of vriendenkring de kist kan dragen hoeft het uitvaartcentrum hier geen werkgevers voor in te schakelen.
 • Vergelijk offertes. Vergelijk offertes van verschillende uitvaartcentra. Zo kun je het beste uitvaartcentrum vinden binnen jouw budget.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende uitvaartverzorger bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.