Terug naar blog
Gebrek aan grondstoffen en vakmannen blijft aanhouden

Gebrek aan grondstoffen en vakmannen blijft aanhouden

2 sep. '21 Door MyGo redactie

Nog steeds hebben consumenten, aannemers, winkels en leveranciers te kampen met tekorten aan bouwmaterialen, computerchips en grondstoffen. Door deze tekorten zijn de prijzen hiervoor flink gestegen en in sommige gevallen zelfs meer dan verdubbeld. Deze tekorten ontstonden tijdens de uitbraak van de coronacrisis. Bovendien hebben veel bouwbedrijven last van personeelstekorten waardoor veel vakmensen de komende maanden helemaal volgeboekt zitten.

Zoek jij op het moment een vakman voor een klus? Ondanks de tekorten kun je via MyGo altijd proberen een geschikte vakman in jouw regio vinden. Je kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week gebruikmaken van onze MyGo Matchmaker om meteen gematcht te worden met de meest geschikte vakman voor jouw specifieke klus. Liever direct bellen? Dat kan ook! MyGo is telefonisch bereikbaar tijdens reguliere openingstijden op 085 106 1600.

Duurdere bouwmaterialen en personeelstekorten

Veel klanten en vakmannen hebben dus nog steeds last van de tekorten. De coronapandemie brak echter al anderhalf jaar geleden uit. De reden dat autobedrijven, fietsproducenten en bouwbedrijven nog steeds kampen met tekorten is dat de productie van veel materialen en artikelen werd stilgelegd aan het begin van de pandemie. Hierdoor zijn bouwmaterialen flink duurder geworden en kampen veel bedrijven met personeelstekorten.

Ook William, een dakdekker bij All In Dakonderhoud in Den Bosch merkt de schaarste in bouwmaterialen: "We hebben nog steeds last van de tekorten. Ik moet vaak uitwijken naar producten van mindere kwaliteit omdat de betere producten en materialen simpelweg niet beschikbaar zijn. Daarnaast zijn alle materialen een flink stuk duurder geworden, zoals hout en dakleer. Bovendien heb ik het constant erg druk," aldus William.

Stagnatie door tekort bouwmaterialen bereikt recordhoogte

Maar de vraag naar grondstoffen en bouwmaterialen groeide juist tijdens de coronacrisis. Mensen gingen veel meer fietsen, thuiswerken en klussen. De vraag naar elektronica, vakmannen, bouwmaterialen en fietsen groeide dus enorm terwijl de productie hiervan op een laag pitje stond en in sommige gevallen zelfs was stilgelegd.

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) hebben de tekorten aan bouwmaterialen bij veel bedrijven de afgelopen maanden gezorgd voor een grotere toename in productiebelemmeringen. Vooral de woningbouw heeft hieronder te lijden gehad. De orderportefeuilles zijn, samen met het gebrek aan bouwmaterialen, flink toegenomen in de woningbouw. Het bouwen is hierdoor tussen de 6 en 10 procent duurder geworden. Hierbij komt tevens nog dat veel gemeenten extra eisen stellen bovenop de bouwregels, vooral omtrent duurzaamheid. En een duurzamere woning bouwen is logischerwijs een stuk duurder.

Gebrek aan grondstoffen en vakmannen blijft aanhouden

Problemen levering bouwmaterialen

Consumenten bleven tijdens de pandemie producten en materialen bestellen echter werd het vervoeren van goederen flink bemoeilijkt door de coronacrisis. De scheepvaart heeft bijvoorbeeld een tijdje stilgelegen waardoor ze een flinke achterstand opliepen. Tevens kwam het schip Ever Given eerder dit jaar vast te zitten in het Suezkanaal. Hierdoor was een van de belangrijkste scheepvaartroutes dagenlang geblokkeerd. Daarbij kwam nog dat een grote en belangrijke Chinese haven, de Yantian International Container Terminals, in juni dit jaar grotendeels op slot was gegaan vanwege een corona-uitbraak. Deze haven importeert en exporteert zo'n 13 miljoen containers van China naar de Verenigde Staten en Europa.

Tekort aan personeel

Veel bouwbedrijven, ingenieurs en architecten hebben vandaag de dag moeite om goed personeel te vinden. Tevens worden er veel minder vakmensen opgeleid. Waar je vroeger nog ambachtsscholen had, krijgen aannemers nu vaak vakmensen die slechts een deel van de opleiding gehad hebben en die binnen het bedrijf nog verder opgeleid dienen te worden. Dit kost een aannemer veel extra tijd.

Ook heeft de bouwsector op het moment meer dan 18.000 openstaande vacatures. Deze schaarste in vakmensen is een verdubbeling van de cijfers ten opzichte van augustus 2020. Uit een conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat twee op de tien bedrijven verwachten dat de personeelsbezetting in de komende maanden zal gaan toenemen. Echter verwacht zo'n twee derde van de bedrijven dat de prijzen van bouwmaterialen de komende tijd nog zullen blijven stijgen.

Beschikbaarheid bouwmaterialen stabiliseert

Kevin Hamersma van Houthandel en Bouwmarkt PontMeyer in Winschoten heeft ook nog steeds last van vertragingen van de leveringen: “Vooral met de aanvoer vanuit Indonesië en China ondervinden we nog steeds flinke vertragingen. Waar de gemiddelde levertijd eerst twee weken was is dat nu rond de acht weken. Dit merken wij voornamelijk bij de levering van plaatmaterialen zoals constructief underlayment, OSB platen en spaanplaten." Hamersma ziet de laatste maanden echter wel een verbetering in de beschikbaarheid van bouwmaterialen: "We merken wel dat de laatste tijd de levering en schaarste van materialen wat aan het stabiliseren is en dat de beschikbaarheid beter wordt," aldus Hamersma.

Zoek je een professionele vakman?

Ondanks de schaarste kun je via MyGo nog steeds eenvoudig de beste vakman vinden voor jouw klus. Je kunt online 24/7 gebruikmaken van de MyGo Matchmaker om direct gematcht te worden met een ervaren vakman. Wil je liever direct bellen? Ook dat is zeker mogelijk! Je kunt ons bereiken tijdens reguliere openingstijden op 085 106 1600.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 7 juni 2021 en werd op 2 september 2021 geactualiseerd met nieuwe informatie over het gebrek aan grondstoffen en het tekort aan vakmannen.