Dak onderhoud tips voor een lekvrij dak

Dak onderhoud tips voor een lekvrij dak

21 sep. '23 • Door MyGo redactie

Een goed onderhouden dak is essentieel om lekkage en waterschade te voorkomen. Dakpannen die beschadigd zijn, een vuil ophopend plat dak en verstopte afvoeren kunnen ernstige problemen veroorzaken. In deze blog bespreken we enkele belangrijke stappen om jouw dak in topconditie te houden.

Controleer de dakpannen regelmatig

Een visuele inspectie van de dakpannen kan veel ellende voorkomen. Controleer op weggewaaide, gebroken of scheve dakpannen, want deze kunnen ongemerkt lekkages veroorzaken. Zelfs als er geen zichtbare tekenen van lekkage zijn aan de binnenzijde van je huis, kunnen beschadigde dakpannen leiden tot houtrot in het dakbeschot en de panlatten. Zorg ervoor dat eventuele gebreken direct worden gerepareerd om verdere schade te voorkomen.

Reinig het platte dak grondig

Platte daken hebben de neiging om vuil rondom afvoeren en plekken waar het dak enigszins doorhangt op te hopen. Het verwijderen van vuil is cruciaal om verstoppingen te voorkomen en de levensduur van de dakbedekking te verlengen. Aangekoekt vuil kan de dakbedekking beschadigen en zelfs de wortels van planten kunnen schade aanrichten aan het platte dak. Door het regelmatig schoonvegen van het platte dak blijft het in optimale staat.

Zorg voor schone dakgoten

Dakgoten spelen een belangrijke rol bij het afvoeren van regenwater. Het regelmatig schoonmaken van dakgoten is van groot belang, omdat vuil de goten kan laten verouderen en verstoppingen kan veroorzaken. Bij hevige regenval kunnen overstromende goten water in je huis laten binnendringen, vooral als je een dakraam hebt. Door de dakgoten schoon te houden, minimaliseer je het risico op waterschade en behoud je een goed functionerend dakafvoersysteem.

Onderhoud de afvoeren en regenpijp

Afvoeren en regenpijpen kunnen gemakkelijk verstopt raken door vuil en bladeren. Dit kan leiden tot problemen met de riolering en waterophoping op het dak. Gebruik handige hulpmiddelen zoals bladvangers en bolroosters om verstoppingen te voorkomen en het afvoersysteem vrij te houden van vuil. Regelmatige controle en schoonmaak van deze componenten zorgen voor een efficiënt waterafvoersysteem en verminderen het risico op overstromingen.

Door regelmatig onderhoud en inspectie van jouw dak uit te voeren, kun je potentiële problemen vroegtijdig opsporen en voorkomen. Controleer dakpannen, reinig het platte dak, leeg de dakgoten en onderhoud de afvoeren en regenpijp om je dak in uitstekende staat te houden en lekkages te voorkomen. Een goed onderhouden dak beschermt niet alleen je huis, maar verlengt ook de levensduur van je dakbedekking, waardoor je op de lange termijn kosten bespaart.

Dak onderhoud laten uitvoeren

Wil je tijd en moeite besparen? Besteed het dan uit aan een specialist. Hiermee voorkom je meteen alle mogelijke risico’s. Bij een professionele specialist heb je namelijk de zekerheid en garantie dat de klus goed wordt uitgevoerd. Gaat er in de loop van de tijd wat kapot? Dan heb je in de meeste gevallen hier garantie op. Via de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met een geschikte specialist. Als je liever belt kun je de medewerkers van het MyGo servicecenter bereiken via 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!