Terug naar diensten
Pelletkachel installeren

Pelletkachel installeren

Wat is belangrijk bij de installatie van een pelletkachel?

Het belangrijkste onderdeel bij de installatie van een pelletkachel is het rookkanaal. Heb je een bestaand rookkanaal dan kun je de kachel daar op aansluiten. Heb je geen bestaand rookkanaal dan kan er een rookkanaal worden aangelegd. Om de rook van een pelletkachel af te voeren is een afvoerbuis van 80 mm breed voldoende. Deze afvoerbuis dient tot boven de dakrand uit te komen. De kosten voor de aanleg van zo’n rookkanaal zijn gemiddeld 550 tot 950 euro.

Inhoud

Wil jij graag een pelletkachel laten installeren en zoek je een verwarmingsexpert voor de installatie? MyGo helpt je daarbij. Via de MyGo Matchmaker brengen we je in contact met de specialist die het beste aansluit op jouw wensen. Je kunt direct één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice brengen je graag in contact met een vakman uit de buurt.

Een vrijstaande of ingebouwde pelletkachel

Bij een pelletkachel kun je kiezen voor een vrijstaande of een ingebouwde kachel. Heb of had je een haard dan kun je de kachel laten inbouwen. Heb je geen haard of vind je het mooier om de kachel vrij in de ruimte te plaatsen dan kies je voor een vrijstaande pelletkachel. De kachel komt in dat geval op een warmtebestendige plaat ergens in de woonruimte te staan.

Een pelletkachel aansluiten op een bestaand rookkanaal

Wanneer je beschikt over een bestaand rookkanaal, van bijvoorbeeld een houtkachel of haard kun je de pelletkachel daar gemakkelijk op laten aansluiten. Omdat er weinig aanpassingen nodig zijn is het vrij voordelig om een pelletkachel op een bestaand rookkanaal te laten aansluiten. Er hoeft alleen een afvoerbuis van 80 mm door het rookkanaal te worden getrokken. Je betaalt gemiddeld 150 tot 450 euro voor de aansluiting van een ingebouwde pelletkachel.

Sluit je een losstaande pelletkachel aan op een bestaand rookkanaal of laat je een nieuw rookkanaal aanleggen dan betaal je 550 tot 950 voor het aansluiten. Het is wel van belang om het bestaande rookkanaal van te voren even schoon te maken en te laten controleren op lekken.

Een nieuw rookkanaal voor een pelletkachel laten aanleggen

Een rookkanaal voor een pelletkachel bestaat uit een omhooglopende afvoerbuis van 80 milimeter breed en enkele t-stukken om bochten te maken en buizen op elkaar aan te sluiten. Het is de bedoeling dat de pijp in ieder geval tot boven de dakrand uitkomt. Het is mogelijk dat de buis daarvoor door meerdere etages komt te lopen.

Een rookkanaal door de gevel

Een afvoerbuis door de gevel is voor pelletkachels niet toegestaan. Hoewel sommige fabrikanten dit wel opnemen in de handleiding mag het niet in Nederland. Pelletkachels vallen hier onder dezelfde regelgeving als houtkachels. De regelgeving schrijft voor dat het rookkanaal ten minste tot boven de dakrand dient te komen. Een gevelafvoer is niet alleen tegen de regels, het geeft ook problemen als roetvegen op de muur, overlast door rook en zorgt sneller voor gebreken bij de kachel.

Een pelletkachel als alternatief voor een houtkachel

Een pelletkachel is de moderne, milieuvriendelijke variant van de traditionele houtkachel. Een pelletkachel brandt op pellets. Dat zijn kleine samengeperste houtkorrels van afvalhout.

Je kunt een pelletkachel gebruiken als volwaardige warmtebron voor je huis. Het voordeel ten opzichte van een houtkachel is dat een pelletkachel de warmte de leefruimte in blaast. Een houtkachel of haard geeft vooral stralingswarmte af. Deze warmte draagt veel minder ver.

Een pelletkachel om aardgasvrij te verwarmen

Nu we in de nabije toekomst massaal van het aardgas afstappen om de uitstoot van CO2 terug te dringen zijn we op zoek naar alternatieve warmtebronnen. Een pelletkachel kan zo’n alternatief zijn. Hoewel een pelletkachel vooral geschikt is om één ruimte te verwarmen, zijn er mogelijkheden om de kachel op een cv installatie aan te sluiten. Op die manier kun je een heel huis verwarmen met een pelletkachel. Hierbij heb je nog wel een boiler nodig voor het opwarmen van water. Een zonneboiler zou een duurzame oplossing kunnen zijn.

Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

 • Een pelletkachel is eenvoudig te installeren.
 • Een pelletkachel is een voordelige warmtebron (pellets kosten gemiddeld 0,28 cent per kilo).
 • Met een pelletkachel heb je niet langer een gasaansluiting nodig.
 • Een goed geïsoleerd huis is geen vereiste voor de werking van de kachel.
 • Een pelletkachel produceert minder fijnstof dan houtkachels en haarden.
 • De grondstof voor een pelletkachel (de pellets) is een restafvalproduct en daarmee onuitputtelijk.
 • Je bent met een pelletkachel niet afhankelijk van nutsbedrijven en netbeheer.

Wat moet je weten over pelletkachels?

Een pelletkachel maakt gebruik van ventilatoren. Deze ventilatoren blazen de warme lucht je huis in en zorgen ervoor dat de rook door het rookkanaal wordt weggeblazen. Bij het wegblazen van de rook worden de ventilatoren geholpen door natuurlijke trek. Trek wordt ook wel schoorsteeneffect genoemd. Trek is het natuurkundige effect dat een vloeistof of gas in verticale richting beweegt onder invloed van warmte.

Hoe langer de afvoerbuis en hoe minder bochten er in zitten hoe harder de natuurlijke trek. Bij een kort rookkanaal met veel bochten is er minder trek en moeten de ventilatoren harden werken om de rook af te voeren. Dat kan lawaai geven. Veel moderne pelletkachels hebben een optie om de ventilatoren uit te schakelen.

De kachel werkt op elektriciteit. Plaats de kachel dus in de buurt van een stopcontact. Zonder elektriciteit werken de thermostaat en de ventilatoren niet. Zet de kachel dan ook niet aan wanneer de stroom is uitgevallen. Zonder een rookkanaal met veel trek loop je het risico op een huis vol rook.

Subsidie pelletkachel 2020

Wanneer je een pelletkachel hebt gekocht om je huis mee te verwarmen kun je nog steeds aanspraak maken op subsidie. Het gaat om de investeringssubsidie voor duurzame energie. Je moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De kachel moet voor 1 januari 2020 zijn aangekocht én geïnstalleerd
 • De kachel moet bestemd zijn voor de productie van warmte
 • De kachel moet automatisch houtpellets verbranden
 • De kachel moet een gesloten voorkant hebben
 • Het vermogen van de kachel moet tussen de 5 en 500 kW liggen
 • De kachel dient door een vakkundige installateur te zijn geïnstalleerd

Onderhoud pelletkachel

Het is verstandig om je pelletkachel in ieder geval eens per jaar te laten controleren. Bij het onderhoud krijgt de kachel een onderhoudsbeurt en wordt het rookkanaal geveegd. Dat vegen is van belang omdat er soms onvolledig verbrande pellets het rookkanaal in worden gezogen. Dan werkt de afvoer niet langer optimaal, wat invloed heeft op het rendement van de kachel.

Naast het jaarlijkse onderhoud is het van belang om de aslade op tijd te legen en de vuurkorf goed schoon te houden. Dat voorkomt problemen als kapotte onderdelen, storingen en een verminderd rendement. Zo gaat de bougie van de kachel snel kapot wanneer de vuurkorf niet regelmatig wordt schoongemaakt.

Vind een verwarmingsspecialist met MyGo

Wanneer je op zoek bent naar een verwarmingsspecialist voor het aansluiten of onderhouden van jouw pelletkachel kun je terecht bij MyGo. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de vakman die het beste aansluit op jouw behoeften. Om meer te weten te komen over specialisten uit de regio kun je op onze website profielen en beoordelingen bekijken. Voor meer inzicht in de mogelijke kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook bij MyGo. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice brengen je graag in contact met een specialist uit de buurt.