Terug naar blog
Verwarming bijvullen en ontluchten

Verwarming bijvullen en ontluchten

25 nov. '22 Door MyGo redactie

Een storing in de centrale verwarming is erg vervelend. Vaak krijg je op de display een storingscode te zien; soms heeft dit te maken met een onderdeel dat vervangen dient te worden, maar veel vaker is de storing al op te lossen door de centrale verwarming installatie bij te vullen, dan wel de radiatoren te ontluchten.

Het zijn de eerste basisstappen in het oplossen van een cv-storing. Lees hoe dit bijvullen en ontluchten in zijn werk gaat. 

Bijvullen en ontluchten: Begin bij de centrale verwarming

Veel mensen bellen voor het bijvullen van de cv-ketel direct een cv monteur, maar dit is lang niet altijd nodig. Het bijvullen van de centrale verwarming is namelijk niet zo lastig. Door de volgende stappen te volgen zorg je ervoor dat de waterdruk weer op het gewenste niveau komt; zo tussen de 1,5 en 2,0 bar.

  1. Schakel de kamerthermostaat uit en laat de cv installatie zeker 20 minuten afkoelen.
  2. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact, zodat deze volledig uit komt te staan. 
  3. Bij de cv-ketel zit een slang; sluit deze aan op de waterkraan in de omgeving van je cv-ketel. 
  4. Vul de slang eerst met water en sluit deze vervolgens aan op de vulkraan van de cv.
  5. Draai de waterkraan én vulkraan van de cv-ketel open en laat het water in de installatie lopen. Hou de drukmeter in de gaten en stop met vullen wanneer deze op circa 1,8 bar staat. 
  6. Nu sluit je eerst de vulkraan en vervolgens de waterkraan; laat het achtergebleven water uit de slang weglopen in een emmertje.
  7. Sluit de cv-ketel weer aan op de stroom en start het systeem op; controleer of de verwarming weer aanslaat. 

Verwarming bijvullen en ontluchten

Bijvullen en ontluchten: De radiatoren

Mogelijk worden de radiatoren niet (snel genoeg) warm door lucht die naar binnen is gedrongen. Wanneer je de centrale verwarming gaat bijvullen is het verstandig om direct de installatie te ontluchten. Dit is eenvoudig zelf te doen. Zorg ervoor dat je bij de uiterste radiator van de installatie begint en werk naar de ketel toe.

Opnieuw dient de kamerthermostaat naar beneden te worden gedraaid, de ketelthermostaat onder de 40 graden weer te geven en de stekker van de ketel uit het stopcontact te zijn gehaald.

Draai vervolgens de radiatorkraan dicht en open het ontluchtingsventiel. Hou een doek bij het ventiel, want bij het openen kan vervuild water naar buiten druppen.

Na het bijvullen en ontluchten

Na het bijvullen en ontluchten van de centrale verwarming en verwarmingselementen zou de cv het weer als vanouds moeten doen. Mocht je desondanks problemen ervaren rondom de verwarming in je woning óf krijg je geen warm water? Ga dan bij Mygo op zoek naar een cv monteur in jouw regio! Via de MyGo Matchmaker vind je altijd een beschikbare professional bij jou in de buurt. 

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 7 januari 2019 en werd op 25 november 2022 geactualiseerd met informatie over bijvullen en ontluchten