Terug naar blog
Infraroodverwarming

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming: de voor- en nadelen

Infraroodverwarming is een opkomende manier van het gasloos verwarmen van ruimtes. Infraroodpanelen verwarmen alleen in de buurt van de panelen, zodat je relatief weinig energie verbruikt. Je kunt de panelen aan de wanden of het plafond plaatsen en ze zijn makkelijk uit en aan te zetten. Zo bespaar je energie.

Lees hier hoe infraroodverwarming werkt, hoeveel het kost en wat de voor- en nadelen zijn.

Voordelen infraroodverwarming

Infraroodverwarming brengt een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van de alternatieven, zoals aardgas.

 1. Infraroodpanelen zijn goedkoper in de aanschaf dan de alternatieven als je ze voor specifieke ruimtes gebruikt.
 2. Infraroodpanelen verbruiken relatief weinig energie omdat ze heel plaatselijk verwarmen.
 3. Infraroodpanelen zijn eenvoudig te installeren en er kan vrijwel niets fout gaan. Je hebt alleen een stopcontact nodig en een manier om ze op te hangen.
 4. Je kunt de panelen eenvoudig inregelen en bijstellen.
 5. Infraroodpanelen zijn onderhoudsarm.
 6. De verwarming reageert snel.
 7. Met een slimme thermostaat kun je nog meer energie besparen.

Infraroodpaneel in werking

Afbeelding 1: Infraroodverwarming paneel in werking.

Nadelen infraroodverwarming

Er zitten ook enkele nadelen aan infraroodverwarming vergeleken met andere soorten verwarming.

 1. Als je meerdere infraroodpanelen wilt gebruiken, moet je soms de meterkast en/of de woonhuisaansluiting uitbreiden.
 2. Infraroodverwarming kan niet als airco fungeren, dus is het voor warme zomerdagen nodig om er een airco bij te laten plaatsen.

Aldus sommige gebruikers blijft de temperatuur van infraroodverwarming altijd net iets lager dan wenselijk is. Ook wordt er beweerd dat infraroodverwarming geen goede stralingssymmetrie heeft, waardoor bijvoorbeeld het hoofd warm wordt en de voeten koud blijven. Daarom wordt infraroodverwarming nog niet geschikt ervaren voor het verwarmen van een hele woning maar meer voor ruimtes waar men sporadisch zit.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming kan worden geïnstalleerd met behulp van panelen, stralers of vloerverwarming. Je kunt ook kiezen voor een combinatie.

De golflengte bepaalt de intensiteit van warmtestraling. Wanneer het IR-paneel de juiste temperatuur bereikt, verspreidt het de warmte in de buurt van de panelen.

De warmte gaat niet direct in de lucht zitten maar juist in de objecten in de woning. Zo wordt de woning gelijkmatig verwarmd. Bovendien houden objecten goed warmte vast, zodat er minder warmte verloren gaat.

Infraroodverwarming: geen gezondheidsrisico’s

Infraroodstraling kan schadelijk zijn voor de gezondheid, maar de straling van infraroodverwarming is dat uiteraard niet. Infraroodverwarming is niet schadelijk voor de gezondheid omdat er langgolvige infrarode straling wordt gebruikt. Je hoeft dus niet bang te zijn voor gezondheidsrisico’s.

infraroodverwarmingspaneel

Afbeelding 2: Infraroodverwarmingspaneel.

Infraroodverwarming kosten per paneel

Je kunt infraroodverwarming gebruiken voor de hele woning of slechts in bepaalde ruimtes. Eén infraroodpaneel kost ongeveer 250 euro, maar dat hangt af van het design en het formaat.

Een ruimte verwarmen met infraroodverwarming heeft alleen een meerwaarde als de ruimte goed geïsoleerd is. Anders verdwijnt de warmte direct en verbruik je veel meer energie dan nodig.

Wat kost een complete installatie?

De kosten van infraroodverwarming in de hele woning bedragen ongeveer 5.500 euro voor een complete installatie. Het DWA heeft ook de totale kosten van infraroodverwarming berekend:

 • Gedurende een periode van 15 jaar betaal je in totaal ongeveer 33.000 euro aan infraroodverwarming. Dit is inclusief alle kosten voor de afschrijving, installatieonderdelen, eventuele vervanging en onderhoud, en het energieverbruik.
 • Gedurende een periode van 30 jaar betaal je zo’n 62.000 euro voor infraroodverwarming.

De gebruikskosten van infraroodverwarming vallen hoger uit dan die van de alternatieven als je het voor de hele woning gebruikt. Daarom is infraroodverwarming vooral geschikt als verwarming voor specifieke ruimtes.

Infraroodverwarming plaatsen met MyGo

Infraroodverwarming is een goede stap richting gasloos wonen. Het is belangrijk om deze manier van verwarmen te combineren met goed isolatiemateriaal, zoals dakisolatie. Ook kun je de energie voor infraroodverwarming opwekken met zonnepanelen.

Ben je geïnteresseerd in infraroodverwarming of wil je weten wat jouw alternatieve mogelijkheden zijn? Via MyGo kom je gemakkelijk in contact met een geschikte specialist.

Je kunt direct een afspraak maken voor een situatieopname of eerst offertes opvragen. Ook kun je aangeven dat je later teruggebeld wilt worden.

Je kunt onze Matchmaker gebruiken of bellen naar 085-432 00 32.