Terug naar blog
Vloerverwarming eigenschappen en aanleg

Vloerverwarming eigenschappen en aanleg

Radiatoren als verwarmingssysteem binnen de Nederlandse huishoudens; het is dé standaard geweest in de afgelopen eeuw. Tegenwoordig is er echter een verschuiving gaande richting alternatieven van de radiator; palletkachels en vloerverwarming bijvoorbeeld. Deze zorgen ervoor dat radiatoren, welke min of meer ‘in de weg staan’, uit de woonkamer kunnen worden verwijderd. Dat scheelt allereerst natuurlijk ruimte(!), maar er kleven nog meer voordelen (en kleine nadelen) aan vloerverwarming ten opzichte van radiatoren.

Vloerverwarming zorgt voor gelijkmatige warmte  

De warmte van een radiator is zeer herkenbaar. Hoe dichter je in de buurt bent van een radiator, des te meer warmte merkbaar is. Hoe verder je van de radiator af staat, des te lager het effect. Warmte vanaf de radiator stijgt omhoog naar het plafond en daalt dan weer naar beneden. Dat betekent dat luchtstromen ontstaan, al dan niet met wisselende temperaturen. Vloerverwarming is een type stralingswarmte, waardoor een prettige opwarming ontstaat over de volledige oppervlakte van de vloer. Zodoende zorgt vloerverwarming voor meer wooncomfort.

Niet ieder vloertype is geschikt voor vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt dan wel voor wooncomfort, maar niet ieder vloertype maakt zich geschikt voor vloerverwarming. Daarom kiest men bij de overstap op vloerverwarming als hoofdverwarming ook steeds vaker voor een nieuw vloertype. Vloertypen die hoe dan ook geschikt zijn voor vloerverwarming, zijn de volgende voorbeelden:

  • Gietvloeren: Polyethyleen, troffel en cementgebonden, met uitzondering van epoxy
  • Beton- en natuursteen vloeren
  • Keramisch parket of tegels

De warmteweerstand van dit type vloeren is optimaal in combinatie met vloerverwarming.

Heb je een houten of parketvloer? Dan is vloerverwarming doorgaans lastiger. Het moet in ieder geval gaan om slangen welke diep genoeg liggen en ingesteld op een geleidelijke warmte. De instroomtemperatuur moet dermate zijn, waardoor de oppervlaktetemperatuur niet boven de 27 graden Celsius stijgt. Het hout mag niet worden afgelakt, want dit zorgt in combinatie met vloerverwarming voor schilferen. Heb je een PVC vloer of wil je er één aan laten leggen? Dan is vloerverwarming een uitstekende mogelijkheid.

Vloerverwarming biedt direct comfort

Vloerverwarming staat voor stralingswarmte, waardoor minder luchtstromen ontstaan. Dit betekent dat stof minder verspreid wordt. Iedere woning kent wel een broedplaats voor de ontwikkeling van stof, maar dankzij de stralingswarmte voorkom je dat stof ook op andere plekken terecht komt. Dit is gemakkelijker in het onderhoud.

Het kostenplaatje van vloerverwarming

Het plaatsen van vloerverwarming brengt natuurlijk een prijskaartje met zich mee. Daarentegen biedt het ook een ander type warmte dat zich beter door de woning weet te verspreiden. Warme voeten zorgen vaak al voor een dermate prettig comfort, dat je de temperatuur niet al te hoog hoeft aan te slaan. Dit resulteert in een positief effect op de stookkosten. De keuze voor vloerverwarming is daarmee een investering die zichzelf in meerdere opzichten terugverdient. Ga bij Mygo op zoek naar een bedrijf die in jouw woning vloerverwarming kan plaatsen.