Direct hulp
Terug naar blog
Vloertrends 2019

Vloertrends 2019

8 jan. '19 Door MyGo redactie

Een nieuw jaar vraagt om een overzicht van nieuwe trends op het gebied van vloeren. Bij het bezoeken van beurzen gedurende het jaar vallen altijd bepaalde soorten vloeren op, waarvan de verwachting is dat deze veel gebruikt zullen worden in het daaropvolgende jaar. Zo zijn ook dit jaar weer trends waarneembaar in de vloerenbranche. Je zult zien dat sommige vloeren terug zijn van weggeweest, maar dat ook relatief onbekende materialen hun opwachting zullen maken in 2019.

Visgraat parket

Voor mensen die op zoek zijn naar een moderne, maar toch rustieke vloer biedt visgraat parket een fantastische optie. Bij visgraat leggen worden latten haaks op elkaar geplaatst, waardoor een patroon ontstaat dat lijkt op het geraamte van een vis. Visgraat leggen is geen nieuwe techniek, maar is wel sterk ontwikkeld over de afgelopen jaren. Waar vroeger de dunne latjes nog aan elkaar getimmerd moesten worden, bestaat tegenwoordig een kliksysteem. Dit zorgt ervoor dat iedereen met een beetje handigheid een visgraat vloer kan leggen. Daarnaast hoeft een visgraat vloer niet per definitie van echt hout te zijn. Veel alternatieve materialen zijn nauwelijks van echt hout te onderscheiden. Visgraat laminaat is bijvoorbeeld een veel goedkopere optie dan parket en vergt ook nog minder onderhoud. Daarnaast is visgraat PVC een nieuwe mogelijkheid. Met name het kostenplaatje levert een aantrekkelijk verschil met de echte houten planken.

Hongaarse punt

Vloertrends in 2019

De Hongaarse punt staat altijd wat in de schaduw van zijn grote broer, het visgraat patroon. Deze legtechniek is vernoemd naar een eeuwenoud borduurpatroon. Er zijn veel voor de hand liggende overeenkomsten met zijn visgraat evenknie, maar een markant verschil is de leghoek; bij de Hongaarse punt worden de plankjes op 60 graden gelegd, terwijl visgraat op 45 graden wordt gelegd. Hiermee is de Hongaarse variant rustiger voor het oog en kan het de ruimte een strakkere uitstraling geven. De Hongaarse punt heeft daarnaast rechte lijnen op de plaatsen waar de planken tegen elkaar liggen, dit wordt de sergeantstreep genoemd. Deze streep is een van de belangrijkste redenen voor het strakke effect van de vloer. De vanafprijs van deze vloer ligt met € 69,95 per m² relatief hoog ten opzichte van een visgraatvloer.

Botanical vloer

De botanical stijl is een trend die al langer gaande is. Onder het motto “urban jungle” haalt menig Nederlander een beetje van de tropen in huis. Overigens is dit niet alleen een vloerentrend, ook behang met afbeeldingen van palmbladeren of meubels in tropische tinten en dessins zijn steeds vaker te zien in het interieur. Voor wat betreft de vloeren moet je denken aan natuurlijke materialen zoals steigerhout of bamboe. Als je dit combineert met andere aardse producten als glas en aardewerk, creëer je een speelse en natuurlijke sfeer in je woning.

Resthout

In de afgelopen jaren is veel aandacht geweest voor klimaatverandering en een van de zaken die aan die verandering bijdraagt is houtkap. Het hergebruiken van oud hout kan voorkomen dat meer gebieden ontbost raken. Hier zijn ook vloerfabrikanten mee bezig gegaan. Aan deze hergebruikte houten vloeren hangt echter wel een flink prijskaartje (vanaf € 79,95 per m²). Het oude hout moet geperst en bewerkt worden om nieuwe planken te vormen, waardoor veel kosten gemaakt moeten worden. Het gebruik van sloophout voor een nieuwe vloer levert voor de relatief hoge kosten wel een mooi, rustiek resultaat op. Daarnaast kies je voor een duurzame optie, die nauwelijks belastend is voor het milieu.

Natuursteen

We horen je denken, “gaat 2019 alleen over houten vloeren?”. Het antwoord is nee. Ook natuursteen en met name echt marmer verdient een plek in jouw huis. In tegenstelling tot een houten vloer is een stenen vloer in beginsel minder duurzaam. Het produceren van stenen tegels kost veel energie en ook de transportkosten zullen hoger zijn vanwege het gewicht. Daarentegen vergt een stenen vloer veel minder onderhoud en heeft het een langere levensduur dan houten vloeren. Je hebt al een marmeren vloer vanaf € 41,25 per m². Ben je enthousiast geworden voor de nieuwe vloertrends en ben je benieuwd wat het beste bij jouw wensen past? Je kunt bij Mygo altijd een afspraak maken met een van onze vloerspecialisten. Zij helpen je graag verder!