Wat te doen bij een stroomstoring

Wat te doen bij een stroomstoring

9 aug. '23 • Door MyGo redactie

Een stroomstoring kan een vervelende onderbreking zijn in ons dagelijks leven, maar het kan ook een kans zijn om te leren hoe we eenvoudige elektrische problemen kunnen opsporen. In deze blog bespreken we de stekkertest, een handige en eenvoudige methode om te bepalen of het probleem in jouw huis ligt of te maken heeft met een grotere stroomstoring. Met de stekkertest kun je snel en veilig bepalen of je elektrische apparaten en stopcontacten nog steeds naar behoren functioneren tijdens een stroomstoring. Lees verder om meer te weten te komen over deze handige test en hoe je jezelf kunt voorbereiden op elektrische noodsituaties.

Wat is de stekkertest en hoe werkt het?

De stekkertest is een eenvoudige handeling die je kunt uitvoeren tijdens een stroomstoring om te controleren of je stopcontacten en apparaten nog werken. Het enige wat je nodig hebt is een klein elektrisch apparaat met een stekker.

Stappen om de stekkertest uit te voeren:

  1. Controleer andere apparaten: Controleer eerst of andere elektrische apparaten, zoals je telefoonoplader of een tafellamp, werken wanneer je ze in verschillende stopcontacten steekt. Als deze apparaten niet werken, is de kans groot dat het probleem te maken heeft met de stroomstoring en niet met een specifiek stopcontact of apparaat.
  2. Schakel alle apparaten uit: Schakel alle elektrische apparaten in je huis uit om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat wanneer de stroom weer wordt ingeschakeld.
  3. Voer de stekkertest uit: Neem je elektrisch apparaat en steek het in het stopcontact waarvan je vermoedt dat het niet werkt. Als het apparaat normaal functioneert, is het stopcontact waarschijnlijk in orde. Herhaal deze stap bij alle stopcontacten.
  4. Controleer de stroomonderbreker of zekeringkast: Als de stekkertest aantoont dat een bepaald stopcontact niet werkt, controleer dan de stroomonderbreker of zekeringkast om te zien of er een doorgebrande zekering of uitgeschakelde schakelaar is. 
  5. Bel een elektricien: Als de stekkertest aangeeft dat het stopcontact nog steeds niet werkt en er geen zichtbare problemen zijn met de stroomonderbreker of zekeringkast, kan het zijn dat er een dieperliggend elektrisch probleem is. In dat geval is het verstandig om een elektricien te bellen voor professionele hulp en advies.

De stekkertest is een handige manier is om te controleren of je stopcontacten en apparaten functioneren. Zorg ervoor dat je altijd een zaklamp binnen handbereik hebt tijdens een stroomstoring. Een zaklamp op batterijen is een betrouwbare lichtbron wanneer het elektriciteitsnet uitvalt.

Als je ooit twijfelt over de oorzaak van een elektrische storing, bel dan altijd een professionele elektricien voor deskundig advies en hulp. Via de MyGo Matchmaker kom je gemakkelijk in contact met een elektricien bij jou in de buurt. Ook kan je altijd ons servicecenter bellen via 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!