Terug naar prijzen
Zolder isoleren kosten

Zolder isoleren kosten

Wat zijn de kosten voor het isoleren van de zolder?

De gemiddelde kosten voor zolderisolatie liggen tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter. Voor het isoleren van de binnenkant van het dak betaal je gemiddeld tussen de 20 en 120 euro per vierkante meter. Uiteraard zijn de kosten voor zolderisolatie afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De isolatiemethode, het soort isolatiemateriaal en de afwerkingslaag hebben allemaal invloed op de uiteindelijke totaalprijs. Op deze pagina vind je alle informatie over de kosten van het isoleren van de zolder.

Benieuwd naar de kosten voor zolderisolatie in jouw huis? Via de MyGo matchmaker kun je precies zien wat je uiteindelijk moet betalen door verschillende offertes op te vragen bij meerdere vakmannen. Ook zal de matchmaker van MyGo je matchen met de meest geschikte vakman voor jouw klus. Wil je liever bellen? Ook dat is mogelijk. Bel dan gratis en vrijblijvend met 085 106 1600. MyGo kan je dan direct doorverbinden met een specialist uit jouw regio.

Inhoud

Wat kost het om je zolder te laten isoleren?

Zolder isoleren prijs per m2

Je kunt tot wel 25 procent van de energie verliezen via het dak. Wanneer je zolder goed is geïsoleerd dan kun je dus veel geld, en energie besparen. Daarom is het isoleren van je zolder een goede investering. Doorgaans is het isoleren van de zolder een goedkope, en makkelijke aanpassing in je huis. Het isoleren van de zolder kan op verschillende manieren gedaan worden. In onderstaande tabel zie je een overzicht van de verschillende manier van isoleren en de gemiddelde prijs per vierkante meter.

Isolatiemethode

Gemiddelde prijs (per m2)

Zoldervloer

€ 20 - € 40

Koud plat dak

€ 25 - €45

Warm plat dak

€ 65 - € 120

Omgekeerd plat dak

€ 40 - € 50

Dak of zoldervloer isoleren?

Als je de zolder gebruikt als een woon- of werkruimte dan kun je het beste het dak isoleren. Je kunt het dak van zowel binnen als buiten laten isoleren. Wanneer je de zolder alleen gebruikt als een opslagruimte dan hoef je slechts de zoldervloer te laten isoleren.

Zoldervloer isoleren

Het aanbrengen van zoldervloerisolatie hangt af van de de constructie van de zolder en de vloer. Door de zoldervloer te isoleren blijft de warmte in je woning. Hierdoor hoef je minder te stoken waardoor je op de energierekening zult besparen.

Houten zoldervloer isoleren

Een houten zoldervloer heeft doorgaans holle ruimtes waardoor de vloer gemakkelijk te isoleren is. De vakman zal dan de holle ruimtes van de vloer opvullen met isolatiemateriaal zoals steenwol of glaswol. Met een dampscherm wordt de condens buiten de zolder gehouden. Ook kun je kiezen voor isolatieplaten die al beschikken over een dampwerende folie.

De vloer kan vervolgens worden afgewerkt met OSB of multiplex. Deze afwerking is uitermate geschikt wanneer je zolder nauwelijks gebruikt wordt of alleen gebruikt wordt voor opslag.

Betonnen zoldervloer isoleren

Een betonnen zoldervloer wordt geïsoleerd door isolatiemateriaal bovenop de vloer aan te brengen. Ook hierbij moet een dampwerende folie toegepast worden. Vervolgens zal de specialist de randen goed isoleren met tape. Bovenop het isolatiemateriaal wordt vervolgens een isolatieplaat geplaatst.

Wat kost het om je zolder te laten isoleren?

Dak isoleren

Wanneer de zolder gebruikt wordt als een woon- of werkruimte kun je het dak laten isoleren. De meest gebruikte vorm van isoleren is minerale wol. Dit wordt bij een schuin dak tussen de balken langs de binnenzijde van het dak geplaatst. Dit zal de hoogte van het plafond wel 20 centimeter lager maken. De vakman zal de minerale wol dekens afsnijden met een overmaat van één centimeter zodat de dekens goed de ruimte tussen de balken opvullen en goed blijven zitten waardoor er geen kieren ontstaan. Glaswol en steenwol is gemakkelijk samen te drukken en zal netjes blijven zitten. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal afgedekt met dampwerende folie.

Plat dak isoleren

Bij een plat dak zijn er drie verschillende manieren om het te laten isoleren. De meeste geschikte manier van isoleren hangt af van de constructie van het dak. Ook hangt het af van hoeveel ruimte er beschikbaar is. De drie verschillende manieren van isoleren zijn

  • Omgekeerd dak
  • Koud plat dak
  • Warm plat dak

Isoleren omgekeerd plat dak

Bij deze manier van isoleren wordt de isolatie aangebracht op de waterbestendige laag. Op deze wijze wordt deze laag ook beschermd. Bovenop de isolatielaag wordt vervolgens een laag tegels, grind of hout geplaatst die de isolatie beschermd. Deze vorm van isoleren wordt doorgaans gebruikt voor een plat dak dat vaak wordt gebruikt, zoals een balkon, een dakterras of een plat dak waarover vaak gelopen wordt. Bij deze vorm van isolatie moet het isolatiemateriaal drukvast en weerbestendig zijn. Veelal zal de vakman daarom kiezen voor stevige isolatieplaten zoals bijvoorbeeld XPS-platen.

Isoleren koud plat dak

Wanneer je al een bestaand plat dak hebt dan kan je ervoor kiezen om een isolerende laag te laten plaatsen aan de binnenkant. Hierdoor wordt de draagconstructie van je platte dak niet verwarmd van binnenuit je woning. Bij deze manier van isoleren kan de dakafwerking echter krimpen en uitzetten door temperatuurschommelingen. Dit kan grotendeels voorkomen worden wanneer de vakman een dampwerende isolatielaag aanbrengt.

Isoleren warm plat dak

Bij deze vorm van isoleren wordt de draagconstructie wel geïsoleerd. De vakman zal het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de dakconstructie plaatsen en zal dit afdekken met een extra waterbestendige en dampwerende laag. Doorgaans is deze laag van rubber, bitumen of epdm folie. Dit is meeste populaire vorm van isolatie bij een plat dak omdat op deze manier de dakconstructie tevens als warmtebuffer zal dienen. Gedurende de dag zal het warmte vasthouden en gedurende de nacht zal het langzamer afkoelen.

Wat kost het om je zolder te laten isoleren?

Gemiddelde kosten isolatiemateriaal zolder

Naast de manier van isoleren bepaalt ook het isolatiemateriaal de totale kostprijs voor het isoleren van de zolder. Je kunt kiezen uit verschillende soorten isolatiemateriaal voor zolderisolatie. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten isolatiemateriaal en de gemiddelde kosten per vierkante meter.

Isolatiemateriaal

Gemiddelde prijs (per m2)

Glaswol

€ 7.50 - € 10

PUR

€ 22 - € 28

PIR

€ 20 - € 28

EPS

€ 18 - € 24

MyGo bespaartips

  1. Kies voor een lokaal isolatiebedrijf. Wanneer je kiest voor een vakman uit de buurt zul je de voorrijkosten aanzienlijk beperken. In sommige gevallen zullen lokale vakmannen helemaal geen voorrijkosten berekenen als de klus bij hun in de buurt is.
  2. Laat zolder isoleren in zomer of voorjaar. Laat je zolder isoleren in de zomer of in het voorjaar. Zo zul je weinig last ondervinden van het weer. Daarnaast zullen de kosten voor isolatiemateriaal in deze periodes doorgaans goedkoper zijn.
  3. Subsidies. Soms zijn er lokale subsidies beschikbaar bij de gemeente voor het isoleren van je huis. De mogelijkheden voor subsidies verschillen per gemeente. Overleg met de vakman wat de mogelijkheden zijn in jouw gemeente.

Terugverdientijd zolder isoleren

Wanneer je je zoldervloer of dak laat isoleren zul je flink besparen op de energierekening. De gemiddelde terugverdientijd voor zolderisolatie ligt tussen de 3 en 7 jaar.

MyGo helpt je graag

Maak gebruik van de MyGo matchmaker om meerdere offertes op te vragen en te vergelijken. Zo kun je de meest geschikte vakman vinden binnen jouw budget. Ook wordt je via de MyGo matchmaker direct gematcht met een lokale vakman voor jouw klus. Wil je liever telefonisch contact? Ook dat is mogelijk. Bel dan gratis en vrijblijvend met 085 106 1600.