Terug naar prijzen
Gasloos wonen kosten

Gasloos wonen kosten

Wat kost gasloos wonen?

Volgens de huidige berekeningen van vereniging eigen huis kost het tussen de 17.000 en 30.000 euro om je huis klaar te maken voor een toekomst zonder aardgas. Voor een gemiddeld huishouden komen de kosten uit op ongeveer 20.000 euro.

In het huidige klimaatakkoord staat beschreven dat we in Nederland massaal van het aardgas moeten om de CO2-uitstoot te verminderen. Het streven van het huidige kabinet is om ruim een derde van de huishoudens in 2030 van het aardgas af te hebben. In 2050 zou het gebruik van aardgas door particulieren helemaal moeten zijn verdwenen. Nu rest alleen de vraag wat dat allemaal gaat kosten. En wie gaat er betalen? En welke aanpassingen zijn er nodig om gasvrij te kunnen wonen? In dit artikel vertellen we je daar alles over.

Heb je al besloten om gasloos te gaan wonen en zoek je specialisten om jouw woning daarvoor aan te passen? MyGo helpt je daarbij. Of je nu een elektricien, loodgieter of andere specialist zoekt, via de MyGo Matchmaker koppelen we jou aan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen.

Om meer te weten te komen over de specialisten bij jou in de regio kun je op de website profielen en beoordelingen bekijken. Direct één of meerdere offertes aanvragen kan ook. Dat kan gratis en vrijblijvend. Bel gratis 085 106 1600 wanneer je liever telefonisch wordt geholpen. Onze klantenservice brengt je graag in contact met een specialist uit de buurt.

Wat heb je nodig om gasloos te kunnen wonen?

 • Een goed geïsoleerd huis door vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en HR++ isolatieglas
 • Een warmtepomp
 • Lagetemperatuurverwarming door vloerverwarming, wandverwarming en lagetemperatuur radiatoren
 • Goede ventilatie via ventilatieroosters en/of een ventilatiesysteem
 • Een inductiekookplaat
 • Zonnepanelen (vooral om in de toekomst in de toenemende energiebehoefte te kunnen voorzien)

Wanneer je al beschikt over één of meerdere toepassingen uit het voorgaande rijtje ben je minder kwijt dan wanneer je alles nieuw laat installeren. Mocht je toch alles willen laten aanpassen en ben je benieuwd naar de eventuele kosten, lees dan ons artikel: ‘huis gasloos maken kosten’.

Gasloos wonen: 3 prijsvoorbeelden

De onderstaande prijsvoorbeelden zijn afkomstig uit de berekeningen die vereniging eigen huis heeft laten uitvoeren. Per energielabel is aangegeven welke toepassingen nodig zijn om gasloos te kunnen leven:

Een woning met energielabel A of B

 1. Zelfstandige warmtepomp die past bij de nieuwe isolatiewaarde van het huis
 2. Radiatoren voor lagetemperatuurverwarming op de eerste verdieping
 3. 10 zonnepanelen (niet voor appartementen)

Een woning met energielabel C of D:

 1. Zelfstandige warmtepomp die past bij de nieuwe isolatiewaarde van het huis
 2. Radiatoren voor lagetemperatuurverwarming op de eerste verdieping
 3. Vloerverwarming op de begane grond
 4. Vloer- en spouwmuurisolatie
 5. HR++ glas
 6. Tien zonnepanelen (niet voor appartementen)

Een woning met energielabel E,F of G

 1. Zelfstandige warmtepomp die past bij de nieuwe isolatiewaarde van het huis
 2. Radiatoren voor lagetemperatuurverwarming op de eerste verdieping
 3. Vloerverwarming op de begane grond
 4. Vloer, spouwmuur en dakisolatie
 5. HR++ glas
 6. Tien zonnepanelen (niet voor appartementen)

Wanneer er bepaalde energielabels missen in het overzicht is dat omdat er te weinig data beschikbaar was voor dat energielabel. De subsidie bestaat uit de btw-aftrek voor zonnepanelen en de investeringssubsidie duurzame energie voor de warmtepomp.

Een appartement (92 m2)

Energielabel                                              

Investering

Subsidie

Jaarlijkse besparing aan energie

B

€ 7.150

€ 1.900

€ 75

C/D

€ 16.950

€ 1.900

€ 180

E/F

€ 17.150

€ 1.900

€ 450

Een tussenwoning (125 m2)

Energielabel

Investering

Subsidie

Jaarlijkse besparing aan energie

A/B

€ 11.950

€ 2.650

€ 600

C/D

€ 20.650

€ 2.650

€ 900

E/F

€ 28.600

€ 2.650

€ 1.650

Een vrijstaand huis (160 m2)

Energielabel

Investering

Subsidie

Jaarlijkse besparing aan energie

A/B

€ 13.350

€ 2.650

€ 700

D

€ 30.800

€ 2.650

€ 1.350

F/G

€ 38.800

€ 2.650

€ 2.500

Bespaartips MyGo

 1. Stadsverwarming als alternatief voor een warmtepomp. Een warmtepomp kan een serieuze investering zijn. Stadsverwarming zou een optie kunnen zijn wanneer je op zoek bent naar een voordelig alternatief. Hier lees je wat stadsverwarming precies is en wat het kost.
 2. Meerdere offertes aanvragen
 3. Niet alle specialisten rekenen dezelfde tarieven. Wanneer je meerdere offertes aanvraagt kun je onderling prijzen vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijke kosten van jouw klus.
 4. Subsidies duurzame investeringen. Je komt in aanmerking voor subsidies wanneer je een warmtepomp of zonnepanelen aanschaft. Voor de zonnepanelen mag je de btw aftrekken en voor de warmtepomp kun je aanspraak maken op een investeringssubsidie voor duurzame energie. Hier vind je meer informatie.

Waar rekening mee houden

Je krijgt weinig subsidie

De overheid kent weinig subsidie toe voor de aanpassingen om je woning gasvrij te maken. Buiten de subsidie voor een warmtepomp en de aftrek van zonnepanelen zijn alle kosten voor eigen rekening. Wel kun je aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 9% voor het plaatsen van isolatiemateriaal en isolatieglas. Dat lage btw-tarief geldt overigens niet voor het materiaal zelf.

Wennen aan een warmtepomp

Een warmtepomp werkt anders dan een cv installatie. Een warmtepomp haalt de warmte uit de omgeving terwijl een cv de warmte zelf opwekt. Vanwege de lage aanvoertemperatuur van een warmtepomp zul je merken dat het huis minder snel opwarmt. Dat vergt enige aanpassing. Bovendien is de techniek om warmte uit de omgeving te halen nog vrij nieuw, en daardoor minder betrouwbaar. Dat kan tot gevolg hebben dat je vaker een installateur nodig hebt dan je gewend was.

Vind een vakman met MyGo

Wil jij gasloos wonen en ben je op zoek naar specialisten die de daarvoor noodzakelijke aanpassingen kunnen realiseren? Dan ben je bij MyGo aan het goede adres. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de vakman die het beste aansluit op jouw wensen. Om meer te weten te komen over de specialisten uit jouw regio kun je op onze website profielen en reviews bekijken. Voor meer inzicht in de mogelijke kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bel gratis 085 106 1600 wanneer je liever telefonisch te woord wordt gestaan. Onze klantenservice helpt je graag.