Terug naar prijzen
Huis gasloos maken kosten

Huis gasloos maken kosten

Wat kost het om je huis gasloos te maken?

Volgens de huidige berekeningen kost het tussen de 17.000 en 30.000 euro om je woning aan te passen om gasloos te kunnen wonen. Voor een gemiddeld huishouden betekent dat een kostenpost van ongeveer 20.000 euro.

Om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen wordt er van ons gevraagd dat we massaal van het aardgas afstappen. Het huidige streven van de overheid is om in 2030 twee van de zeven en half miljoen huishoudens van het gas af te hebben. In 2050 zou dan vrijwel iedereen gasloos moeten kunnen leven. Maar wat houdt het eigenlijk in om gasloos te wonen? En welke aanpassingen zijn daarvoor nodig? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijke kosten wanneer je wilt overstappen naar een alternatief voor aardgas.

Wil jij ook de overstap maken en zoek je vakmensen die jouw woning kunnen aanpassen om gasloos te kunnen leven? MyGo helpt je daarbij. Wij brengen je via de MyGo Matchmaker in contact met de ideale vakman voor deze klus. Of je nu op zoek bent naar een elektricien voor de installatie van je zonnepanelen of dat je een loodgieter nodig hebt voor de installatie van je warmtepomp. MyGo brengt je voor iedere klus in contact met een geschikte vakman.

Om meer te weten te komen over verschillende vakmensen kun je op onze website profielen en reviews vergelijken. Wanneer je graag meer inzicht krijgt in de mogelijke kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag.

Welke aanpassingen zijn er nodig om je huis gasloos te maken?

Op dit moment zijn de meeste Nederlanders nog afhankelijk van gas voor de verwarming van hun woning. Wanneer aardgas straks niet meer beschikbaar is zullen we op zoek moeten naar een  duurzaam alternatief. Maar je hoeft natuurlijk niet te wachten. Het kan nu ook al.

Goede isolatie

Je huis duurzaam verwarmen begint bij goede isolatie. Dat kan doormiddel van vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie en HR++ isolatieglas. Zonder goede isolatie ontsnapt er veel warmte uit je woning waardoor je meer energie verbruikt om de binnentemperatuur op peil te houden.

In een slecht geïsoleerd huis is een warmtepomp bijvoorbeeld ongeschikt als warmtebron. Een warmtepomp geeft minder snel warmte af dan een cv installatie. Daardoor is het lastiger om constant een aangename binnentemperatuur te behouden in een slecht geïsoleerd huis.

Tabel 1: Gemiddelde prijzen isolatie per m2

Isolatie

Gem. prijs per m2

Spouwmuurisolatie

€ 15

Vloerisolatie

€ 23

Dakisolatie

€ 40 - € 75

HR++ isolatieglas

€ 75

Warmtepomp

Een warmtepomp kan dienen ter vervanging van je huidige cv ketel. Een warmtepomp wekt zelf geen warmte op maar haalt de warmte uit de omgeving. Zo’n warmtepomp heeft de grootte van een koelkast, en wordt bij de cv ketel geïnstalleerd met leidingen naar buiten. Door de leidingen wordt de warmte naar binnen gepompt. Met deze warmte wordt het huis verwarmd.

Warmtepompen zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er warmtepompen die de warmte uit de lucht halen maar ook warmtepompen die de warmte uit water of uit de grond halen. De hybride variant is een combinatie van een cv ketel en een warmtepomp.

Tabel 2: Gemiddelde kosten warmtepomp per soort

Soort warmtepomp

Gem. prijzen warmtepomp

Gem. prijs plaatsen pomp

Totale kosten warmtepomp

Lucht-lucht

€ 3.000

€ 3.000

€ 6.000

Hybryde (link invoeren)

€ 5.000

€ 2.000

€ 7.000

Water-water

€ 11.000

€ 4.000

€ 15.000

Lucht-water

€ 12.000

€ 4.000

€ 16.000

Bodem-water

€ 17.000

€ 8.000

€ 25.000

Lagetemperatuurverwarming

Een warmtepomp is niet in staat het water voor de radiatoren zo hoog op te warmen als een cv ketel. Daarom is lagetemperatuurverwarming (LTV) door wand- of vloerverwarming noodzakelijk voor gasloos wonen. Een klassieke cv ketel verwarmt het water voor de radiatoren tot 60 – 90 graden. Een warmtepomp kan het water voor de radiatoren maar opwarmen tot 30 - 40 graden.

Dat de aanvoertemperatuur voor de radiatoren zo hoog is bij een traditionele cv ketel heeft te maken met het kleine oppervlak van de radiotoren. Om een ruimte te kunnen verwarmen moet een radiator flink warm worden.

Bij wand- en vloerverwarming is de oppervlakte die de warmte afgeeft veel groter. Daardoor kan de aanvoertemperatuur lager zijn en warmt de ruimte gelijkmatiger en efficiënter op. Overigens wordt het aangeraden om in ruimtes die niet constant worden verwarmd lagetemperatuur radiatoren te plaatsen. Deze radiatoren warmen sneller op dan wand- of vloerverwarming.

Ventilatie

Een goed geïsoleerd huis vraagt om goede ventilatie. Een slecht geïsoleerd huis wordt door de kiertjes en scheurtjes in de muren op natuurlijke wijze geventileerd. Wanneer dat niet langer gebeurd is het voor de luchtkwaliteit in huis van belang om isolatieroosters of een isolatiesysteem te installeren.

Inductie koken

Inductie koken is een alternatief voor koken op gas. De kosten voor de aanschaf en installatie van een inductie kookplaat liggen gemiddeld tussen de 300 en 600 euro. Meestal komen hier nog kosten bij voor de installatie van een perilex stopcontact en eventuele aanpassingen in de meterkast

Zonnepanelen

Door je gasverbruik terug te schroeven is het onvermijdelijk dat je meer stroom gaat gebruiken. Om ervoor te zorgen dat je energierekening niet al te hoog oploopt kun je zelf stroom opwekken doormiddel van zonnepanelen. In dit artikel kun je lezen wat het kost om zonnepanelen aan te schaffen en hoe lang je erover doet om deze investering terug te verdienen.

Bespaartips MyGo

  1. Stadsverwarming als alternatief voor een warmtepomp. Een warmtepomp kan een grote uitgave zijn. Er is een voordelig alternatief in stadsverwarming. Hoe stadsverwarming werkt en wat het kost lees je hier.
  2. Vraag meerdere offertes aan. Niet alle vakmensen rekenen dezelfde tarieven. Door meerdere offertes aan te vragen kun je verschillende specialisten vergelijken om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijke kosten.
  3. Subsidies voor duurzame investeringen. Bij de aankoop van een warmtepomp of zonnepanelen kun je aanspraak maken op subsidies. Voor zonnepanelen mag je de btw aftrekken en voor een warmtepomp kun je een investeringssubsidie voor duurzame energie ontvangen. Lees hier meer.

Vind een vakman met MyGo

Wil jij ook van het gas af en ben je op zoek naar een elektricien, loodgieter of andere specialist om je huis daarvoor gereed te maken? Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de meeste geschikte vakman voor deze klus.

Door profielen en recensies op de website te bekijken kom je meer te weten over de vakmensen uit jouw regio. Om direct inzicht te krijgen in de mogelijke kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice brengen je graag in contact met een vakman in de buurt.