Terug naar diensten
CV ketel kiezen

CV ketel kiezen

De keuze van een CV-ketel wordt vooral beïnvloed door je persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar jouw gebruik van een CV-ketel. Denk hierbij aan de hoeveelheid warm water die je wenst. Er zijn heel veel verschillende soorten ketels beschikbaar die je bijvoorbeeld kan onderscheiden door te letten op de prijs, het merk, energiezuinigheid, rendement en de warmwater en verwarmingscapaciteit. Met dit artikel helpen wij je graag op weg om hierin een goede keuze te maken.

Soorten CV ketels

Er bestaan 2 uitvoeringen van de CV-ketel: de solo-ketel en de combi-ketel. De solo-ketel zorgt alleen voor de verwarming van je huis. Een combiketel zorgt voor verwarming en voor warm water. Je hebt vervolgens vier verschilende soorten ketels:

  • VR-ketels
  • HR-ketels
  • hrE-ketels
  • UHR-ketels

VR-ketel

Een VR-ketel is een ketel met verbeterd rendement. Deze ketel heeft een rendement van ongeveer 89%. De werking van een VR-ketel is efficiënter dan de traditionele verwarmingsketel doordat het stilstandverlies kleiner is. De ketel blijft langer op de laagstand actief. Doordat er minder stilstand is blijft de temperatuur in de kamers stabieler en is er dus minder energie nodig om het opnieuw te verwarmen.

HR-ketel

Een hr-ketel is een ketel met een hoog rendement. Hieruit kan een rendement van meer dan 100% worden gehaald. Dat betekent dat alle energie door deze CV-ketel wordt omgezet in bruikbare warmte. En in tegenstelling tot de VR-ketel gebruikt een HR-ketel de warmte die vrijkomt bij de verbranding van aardgas.

hrE-ketel

De hrE-ketel is een ketel die je niet alleen van warm water voorziet, maar ook van elektriciteit. Hierdoor valt je energierekening een stuk lager uit. Als je jaarlijks meer dan 1.600 m3 aan gas verbruikt, vanwege een groot huishouden of een slecht geïsoleerde woning, dan kan de HRe-ketel interessant zijn. Verbruik je minder gas? Dan raden we je aan om voor een HR-ketel te kiezen.

UHR-ketel

Door nieuwe technologische vernieuwingen is er nu ook de uhr-ketel. Deze ultra hoog rendement ketel werkt in combinatie met een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp kan het gasverbruik verlagen. Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een reguliere gas CV-ketel. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en verzorgt voor een groot deel de benodigde warmte in huis. De warmtepomp verkrijgt warmte door middel van temperatuurverschillen in de buitenlucht, de ventilatielucht of de bodem en geeft dit dan door aan de UHR CV-ketel.

Kosten CV ketels

De gemiddelde prijzen voor een CV-ketel lopen uiteen van 900 euro tot 3000 euro. De installatiekosten zijn meestal ongeveer 40% van de totale kosten. Voor een solo VR-ketel betaal je gemiddeld 800 tot 1200 euro en voor een combiketel 1000 tot 1400 euro. Een solo hr-ketel kost ongeveer tussen de 1500 en 2500 euro. De combi hr-ketel gaat je ongeveer tussen de 1800 en 3000 euro kosten. De aanschaf van een hrE-ketel is een flinke investering. Hiervan ligt de prijs tussen de 8000 en 12000 euro. De totale prijs van een CV-ketel wordt bepaald door de aanschafprijs van de ketel en de kosten voor de installatie. Daarnaast zijn er verschillende factoren van invloed zijn op de prijs, namelijk: het merk, het aantal liters per minuut, het type CV-ketel en de cw-waarde.

CW-waarde

Bij het kopen van een CV-ketel is het ook belangrijk om te kijken naar de cw-waarde. CW staat voor ‘comfort warmwater’. Het getal achter cw geeft de klasse aan. Hoe hoger de cw-waarde, hoe meer warm water de ketel kan leveren per minuut. Een ketel met een cw-waarde van 5 of 6 heeft als voordeel dat je een bad snel kan vullen en dat je krachtig kan douchen.

Bespaartips

Wil je het liefst zo voordelig mogelijk jouw woning verwarmen? Maak dan gebruik van één of meerdere bespaartips van MyGo:

  • Een CV-ketel huren. De kosten hiervan liggen ongeveer tussen de 25 en 35 euro per maand. Dit is inclusief plaatsing van de CV-ketel, onderhoud en garantie.
  • Vervang de CV-ketel in de zomer. De vraag naar CV-ketels bij aanbieders is in de zomermaanden laag, waardoor de prijzen van CV-ketels en de installatiekosten ervan in de zomer een stuk lager liggen. Ook hoef je meestal minder lang te wachten, omdat installateurs het minder druk hebben.
  • Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en sluit je tussendeuren. Dit kan je gemiddeld wel 190 euro per jaar besparen.
  • Zet de verwarming alleen aan wanneer je thuis bent. Dit kan je tot wel 130 euro besparen.
  • Vraag meerdere offertes aan. Dit kan je niet alleen geld schelen, maar ook ergernissen. Bij het vergelijken van deze offertes is het belangrijk om te checken wat wel en niet inbegrepen is.

Voor hulp bij het vinden van een geschikte CV ketel kan je gebruik maken van de MyGo Matchmaker. Daar kom je snel en gemakkelijk in contact met een geschikte CV-monteur bij jou in de buurt. Het is ook mogelijk om verschillende specialisten met elkaar te vergelijken en offertes op te vragen. Zo vind je de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.