Stadsverwarming: werking en voordelen

Stadsverwarming: werking en voordelen

2 nov. '22 • Door MyGo redactie

Heb je al eens gehoord van stadsverwarming? Een toekomstbestendig verwarmingssysteem. Volledig in lijn met een gasloos huishouden stappen steeds meer mensen over op stadsverwarming, ook wel het warmtenet of blokverwarming genoemd. Wat is stadsverwarming precies en hoe werkt het?

Wat is stadsverwarming?

Binnen het systeem van stadsverwarming heb je zelf geen cv-ketel meer in huis. Je maakt gebruik van verwarmd water dat diep uit de grond omhoog gepompt wordt. Ook kan het warme water voortkomen uit restwarmte die overblijft na grootschalige industriële activiteiten, zoals afvalverbranding. Bij blokverwarming is een wooncomplex of groep woningen aangesloten op één collectieve ketel die alle huishoudens voorziet van warm water. De verwachting is dat in de toekomst steeds meer huishoudens worden aangesloten op stadsverwarming. Hoe werkt dit principe en wat zijn de voordelen? 

Hoe werkt stadsverwarming? 

Laten we maar direct met de deur in huis vallen. Stadsverwarming is een stuk duurzamer dan gas. Dit komt vooral omdat restwarmte wordt gebruikt voor het opwarmen van het water. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afvalverwerkingsbedrijven. Zij verbranden op hoge temperaturen en hierbij blijft wel warmte over. Normaal gesproken wordt deze restwarmte uitgestoten, maar wordt nu dus gebruikt voor het verwarmen van water. Ook door middel van aardwarmte (water diep uit de grond) of zonnecollectoren is het mogelijk water te verwarmen, waardoor we in de toekomst minder afhankelijk worden van aardgas.

Voordelen van stadsverwarming

Voordelen van stadsverwarming zijn een snellere verwarming van het water, een onbeperkte hoeveelheid water én je hoeft zelf geen cv ketel meer in huis te hebben. Klein nadeel is dat er minder keuzevrijheid bestaat in de markt van stadsverwarming, aangezien dit een nichemarkt is. 

Stadsverwarming aansluiten 

Het warme water wordt vanuit de warmtebron verspreid richting verdeelstations. Vanuit deze verdeelstations komt het water terecht bij de aangesloten huishoudens. Nadat het water is gebruikt wordt het water vanaf het huishouden teruggevoerd naar de verdeelstations, alwaar het al is afgekoeld en opnieuw wordt opgewarmd. Het afkoelen vindt overigens plaats door middel van een warmtewisselaar. Die cyclus van het verwarmen, toevoeren, afvoeren en afkoelen van het water blijft zich herhalen.

Wat te doen bij stadsverwarming storingen?

Bij een storing van de stadsverwarming zijn doorgaans meerdere huishoudens binnen hetzelfde warmtenet de dupe. Dit terwijl bij een cv-ketel storing slechts één huishouden het probleem ervaart. Een stadsverwarming storing kun je eenvoudig checken via het storingsoverzicht van je leverancier. In sommige gevallen kan de storing zich specifiek in één huishouden voordoen. Radiatoren, de thermostaat of de vloerverwarming; het zijn voorbeelden van storingen in de stadsverwarming waar je als eigenaar van de woning zelf verantwoordelijk voor bent. Een erkende cv-monteur kan de storing dan voor je verhelpen. 

De kosten van stadsverwarming

Bij stadsverwarming heb je geen mogelijkheid meer om jaarlijks over te stappen, aangezien het warme water afkomstig is van één lokale warmtebron. Om de consument in deze markt te beschermen tegen hoge prijzen is tevens een wet aangenomen, waardoor je niet te maken krijgt met ongewoon hoge tarieven en ‘niet meer dan anders’ (NMDA) hoeft te betalen. Dit komt samen in de Warmtewet. In de praktijk betekent dit dat onder vergelijkbare omstandigheden je nooit meer hoeft te betalen dan iemand die gebruik maakt van aardgas. 

Meer weten over stadsverwarming?

Stadsverwarming is een duurzame vorm van verwarming, waarbij meerdere woningen worden gekoppeld aan een centraal warmtenet. Dit heeft diverse voordelen. Voor veel mensen is het echter nog onontgonnen terrein. Zit je nog met vragen omtrent stadsverwarming? Of wil je het aanschaffen? Schakel dan de hulp in van een ervaren cv-monteur. Je kunt daarnaast ook altijd contact opnemen via 085 106 1600.

Deze blog verscheen voor het eerst op 3 januari 2019 en werd op 2 november 2022 geactualiseerd met informatie over de voordelen van stadsverwarming.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!