Terug naar diensten
Alles over stadsverwarming

Alles over stadsverwarming

Volledig in de lijn van het gasvrije huishouden stappen steeds meer mensen over op stadsverwarming, dan wel blokverwarming. Binnen dit systeem heb je zelf geen cv ketel meer in huis, maar wordt gebruik gemaakt van verwarmd water dat diep uit de grond wordt gepompt. Ook kan het water voortkomen uit restwarmte dat overblijft uit grootschalige industriële activiteiten, bijvoorbeeld het verbranden van afval. Van blokverwarming is sprake wanneer een groep woningen afhankelijk is van één collectieve ketel die alle huishoudens in ‘het blok’ voorziet van verwarming en warm water. De verwachting is dat in de toekomst steeds meer huishoudens worden aangesloten op stadsverwarming.

De voordelen van stadsverwarming

Stadsverwarming is een stuk duurzamer dan gas. Dit komt vooral omdat restwarmte wordt gebruikt voor het opwarmen van water. Je kan hierbij denken aan een afval verwerkbedrijf welke onder hoge temperaturen afval verbrandt, waarbij veel warmte overblijft. Waar deze restwarmte normaal gesproken werd uitgestoten, wordt dit nu gebruikt om water op te warmen. Ook door middel van aardwarmte (water diep uit de grond) of zonnecollectoren is het mogelijk water te verwarmen, waardoor men minder afhankelijk is van aardgas. Andere voordelen zijn een snellere verwarming van het water, een onbeperkte hoeveelheid water én u hoeft zelf geen cv ketel meer in huis te nemen. Klein nadeel is dat er geen keuzevrijheid bestaat in de wereld van stadsverwarming; je bent aangewezen op één aanbieder.

Stadsverwarming aansluiten

Wanneer we kijken naar warm water en de verwarming, dan merk je eigenlijk helemaal niet of je wel of niet bent aangesloten op stadsverwarming. De enige plek waar je dit fysiek kan zien is in de meterkast. Bij stadsverwarming krijg je namelijk geen grote cv-ketel ingebouwd, maar een speciale (kleinere) set. Deze set wordt verantwoordelijk voor het aanvoeren van verwarmd water en het afvoeren van koud water. Ook kraanwater kan via deze set meegeleverd worden, maar dat hangt af van de situatie. Aansluiten op stadsverwarming kan overigens ‘gewoon’ bij bekende leveranciers of bij nieuwe partijen.

Stadsverwarming storing

Storingen bij de stadsverwarming worden standaard opgelost door je energieleverancier. Het kan ook zijn dat de energieleverancier je doorverwijst naar een lokale cv monteur. De storingen die bij stadsverwarming voorkomen zijn de bekende problemen zoals geen warm water en verwarming. Tevens kunnen zich problemen voordoen met de comfortkoeling, ofwel het afkoelen van de woning tijdens een warme zomerdag. De koeling is afkomstig van natuurlijke bronnen zoals buitenlucht of koud water uit een nabijgelegen meer.

Stadsverwarming kosten

Bij stadsverwarming heeft u geen mogelijkheden meer om jaarlijks over te stappen, aangezien het warme water afkomstig is van één warmtebron die lokaal te vinden is. Om de consument in deze markt te beschermen tegen hoge prijzen is tevens een wet aangenomen, waardoor u niet te maken krijgt met ongewoon hoge tarieven en ‘niet meer dan anders’ (NMDA) hoeft te betalen. Dit komt samen in de Warmtewet. In de praktijk betekent dit dat in vergelijkbare omstandigheden u nooit meer hoeft te betalen dan iemand die gebruik maakt van aardgas.

Vind professionele CV Monteurs bij jou in de buurt. Vergelijk vakmensen via de Matchmaker van Mygo of bel direct voor het maken van een afspraak naar: 085 106 1600.

Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!