Terug naar blog
Hoe werkt een cv ketel?

Hoe werkt een cv ketel?

15 apr. '22 Door MyGo redactie

De centrale verwarmingsketel is het onderdeel van een installatie die warm water produceert, dat door de radiatoren stroomt en waarmee de ruimtes in een woning of kantoor verwarmd worden. Wanneer het een combiketel betreft kan je ook warm water aftappen door middel van een ketel. Maar hoe werkt een cv ketel?

CV ketel verwarming

Het verwarmen van een ruimte wordt geregeld en gemeten door de thermostaat. Wanneer je de temperatuur wil verhogen, dan draai je de kamerthermostaat omhoog en hierop slaat het systeem aan. Daarbij worden de kleppen in het gasregelblok geopend zodat er gas naar de brander kan lopen.

In de meeste gevallen werkt dit op aardgas of stookolie. Bij de brander wordt het gas ontstoken door elektrische ontsteking of een waakvlam. Het water in het gesloten systeem wordt hierdoor verwarmd en door het systeem gecirculeerd dankzij een circulatiepomp.

De circulatiepomp zorgt dat het opgewarmde water via de leidingen naar de radiatoren stroomt. Deze geven de warmte af aan de ruimte. Het afgekoelde water stroomt terug naar de ketel, waar het vervolgens weer wordt opgewarmd. De rook die vrij komt bij het verwarmen wordt afgevoerd door het rookgasafvoer of de schouw. 

Zodra de ingestelde temperatuur bereikt is, worden de gaskleppen gesloten waardoor er niet langer gas naar de brander toegevoerd wordt. Er wordt nu geen warmte meer afgegeven aan het ketelwater en na ongeveer een kwartier nalooptijd zal de circulatiepomp in zijn geheel worden uitgeschakeld.

Door het afsluiten van de gastoevoer zorgt de ketelthermostaat ervoor dat het cv-water niet warmer wordt dan de ingestelde temperatuur, maar mocht de watertemperatuur toch te hoog oplopen, dan is er nog een maximaalthermostaat die de ketel ook kan uitschakelen door het afsluiten van de gastoevoer.

Hoe werkt een cv ketel?

CV ketel veiligheid

Om de woning of het kantoor te beschermen tegen het vrijkomen van onverbrande gassen bevindt er zich een thermo-elektrische beveiliging op cv-ketels. Deze bewaakt als het ware het gasregelblok. Daarnaast bevindt er zich een manometer op de ketel waarop je de werkdruk af kunt lezen om hiermee de gasuitvoer in de gaten te houden.

Ook wanneer de waterdruk in een installatie te laag is, wordt de gastoevoer afgesloten. Dit noemt men de droogkookbeveiliging en dit is met name van belang wanneer de ketel op een bovenverdieping geplaatst is aangezien er hiervoor water omhoog gevoerd moet worden. Een te hoge waterdruk wordt hierbij voorkomen door een overstortventiel in de installatie. 

Tot slot ontstaan er voortdurend druk- en volumeverschillen van het water dankzij de wisselende temperaturen. Deze worden gecorrigeerd door een expansievat dat met een retourleiding aan de installatie is verbonden. Alle bovengenoemde beveiligingssystemen zijn van belang voor een soepele en veilige werking van uw CV ketel.

Keurmerken

Vaak is op de CV ketel een bepaalde Gaskeur te vinden. Dit is een kwaliteitskeurmerk van Stichting Kiwa NV, gekenmerkt door een sticker op de cv-ketel waarop onder andere af te lezen valt of de ketel hoog rendement heeft. Wanneer het toestel ook tapwater verwarmd vindt je op de sticker ook de comfortwaarde.

Dankzij de stickers kunnen ketels met elkaar worden vergeleken en kan er garantie geleverd worden voor onder andere energiezuinigheid, comfort en schone verbranding. Mogelijke soorten gaskeuren zijn: Gaskeur-CW, HRww, Gaskeur SV en Gaskeur NZ.

CV specialist inschakelen

Wil je meer informatie over ketels voor cv onderhoud of andere zaken? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze cv specialisten