Terug naar diensten
CV onderhoud

CV onderhoud

Een CV ketel is een duur apparaat dat een belangrijke rol vervult in onze woning. Het is dan ook noodzakelijk om regelmatig cv onderhoud te plegen, zodat je cv ketel optimaal blijft presteren. Beschadigingen of vervuilingen zijn bovendien moeilijk te zien. Je cv ketel kan vanbinnen verroesten of slijten zonder dat het direct opvalt. Als je te lang wacht met onderhoud, kunnen de beschadigingen daardoor al gauw ernstig worden. Regelmatig onderhoud voorkomt zulke problemen. Wie vier jaar wacht met controle, kan bijvoorbeeld sneller geconfronteerd worden met een defecte warmtewisselaar, en na 9 jaar is de kans op elektronische storingen (en daarmee een defecte cv ketel) bijzonder groot. Een jaarlijks bezoekje van een MyGo-monteur kan daarom uitkomst bieden.

CV onderhoud frequentie

De onderhoudsfrequentie is niet voor iedere cv ketel hetzelfde. In de aankooppapieren adviseert de fabrikant doorgaans hoe vaak je onderhoud moet laten plegen, maar in de praktijk is iedere 1 à 2 jaar meestal wel genoeg. Vergelijk het met een bezoek aan de tandarts. Het is misschien niet leuk, maar het is beter dan met een rotte kies in de wachtkamer te zitten.

CV onderhoud eenmalig

Het voordeel van een eenmalig CV onderhoud is dat je geen vast contract hoeft af te sluiten. Je zit niet vast aan periodieke betalingen of overeenkomsten met één bedrijf. Ook met eenmalig onderhoud blijft het echter belangrijk om frequent cv onderhoud te plegen, en zal je hier zelf aan moeten denken. Je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten. Hierbij betaal je een vast bedrag per periode en komt er een monteur van het bedrijf in elke afgesproken periode een controle en wat onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Tussen deze onderhoudsafspraken door is de monteur ook bereikbaar voor reparaties, waarbij na het tekenen van een contract vaak minder tot soms zelfs niets wordt gerekend.

CV onderhoud expansievat

Een expansievat reguleert de druk in je cv-ketel en de drukverschillen die ontstaan als het water krimpt of uitzet. Als water warm wordt, neemt ook de massa gemiddeld met zo’n 3 procent toe. Het expansievat compenseert deze extra massa met zijn volume. Zonder een expansievat kan de druk in je verwarmingsbuizen daardoor gevaarlijk oplopen.

Maar hoe werkt een expansievat nu precies? Het vat bestaat uit twee helften, die van elkaar zijn gescheiden door een dunne barrière, ook wel een membraan genoemd. De ene helft van het vat is gevuld met water, de andere helft met stikstof. Als het volume van het water toeneemt, wordt het gas ineen gedrukt. Op deze manier kan de waterdruk oplopen zonder het apparaat te beschadigen. Mocht de druk alsnog te hoog worden, kan het water worden afgevoerd via een zogenaamd overstortventiel.

CV onderhoud op periodieke basis

Net als een cv ketel heeft een expansievat periodiek onderhoud nodig. De levensduur van de meeste expansievaten ligt rond de 7 jaar. Als je plotseling tikkende geluiden hoort, of als de CV ketel zelf niet langer optimaal presteert, kan het zo zijn dat het expansievat defect is. Hoe kun je dat checken? Klop met de knokkels van je hand tegen de bovenkant en onderkant van het expansievat. Als je twee keer hetzelfde geluid hoort, is het vat waarschijnlijk volgelopen met water. Neem in dat geval contact op met een van Mygo’s monteurs.

CV onderhoud kosten

Hieronder een algemeen overzicht van de kosten van CV onderhoud:

  • Eenmalig ongeveer € 70/90,-
  • Onderhoudscontract ongeveer € 50/90 per jaar,- 2-jaarlijks onderhoud, geen materiaalkosten
  • Servicecontract ongeveer € 70/130,- per jaar, incl. gedeeltelijke materiaalkosten

Bel direct naar: 085 432 00 32 voor het maken van een afspraak.