Terug naar prijzen
Waterontharder kosten

Waterontharder kosten

Wat kost een waterontharder?

Een mechanische waterontharder kost gemiddeld zo’n 700 euro. Een elektronische waterontharder kost ongeveer 900 euro. Een mechanische waterontharder werkt met de waterdruk en er komen verder geen kosten bij. Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit, waardoor je rekening moet houden met een hogere energierekening. Uiteraard zijn er nog meer factoren die de prijzen kunnen beïnvloeden. In dit artikel vind je alles over de kosten en mogelijkheden van een waterontharder, inclusief de aanleg. Voor lokale mogelijkheden bij jou in de buurt kun je de MyGo Matchmaker gebruiken. Zo kom je er snel achter hoeveel de aanleg van een waterontharder voor jou gaat kosten. Uiteraard kun je ook bellen naar 085 106 1600.

Prijsopbouw waterontharder

 

Mechanische waterontharder

Elektronische waterontharder

Prijs

€ 700 of meer

€ 900,

Kosten verbruik

Geen

Elektriciteit (laag verbruik)

Onderhoud

€ 60 - € 100 per jaar

€ 100 - € 150 per jaar

Installatie

€ 200 - € 250

€ 200 - € 250

Werking en kosten waterontharder: mechanisch en elektronisch

De belangrijkste keuze die je moet maken is dus de keuze tussen een mechanische en een elektronische waterontharder. In bovenstaande tabel kun je eenvoudig zien wat de belangrijkste verschillen zijn. Daarnaast zijn er nog de volgende verschillen:

 • Mechanische waterontharder. Deze machine wordt ook wel een hydraulische waterontharder genoemd en werkt op waterdruk. Je hoeft dus geen verbruikskosten te betalen. De machine regenereert nadat een vooraf vastgesteld volume aan water verbruikt is, of na een bepaalde tijd. Dit wordt volumegestuurd of tijdgestuurd genoemd. Aan een mechanische waterontharder zijn weinig onderhoudskosten verbonden. De prijzen van mechanische waterontharders liggen op 700 euro of meer.
 • Elektronische waterontharder. Deze machine werkt met een elektronisch besturingssysteem dat meerdere programma’s mogelijk maakt, die je kunt afstemmen op je waterverbruik. Omdat deze machine op elektriciteit werkt, moet je rekening houden met bijkomende elektriciteitskosten. Als je energie wilt besparen, kun je gelukkig door de hoge flexibiliteit van deze machine een milder programma kiezen.  Wel kunnen er bij de elektronische waterontharder hoge onderhoudskosten komen kijken, bijvoorbeeld als de elektronische delen beschadigd raken. Ga daarom voorzichtig met de waterontharder om om deze kosten te voorkomen. De prijs van een elektronische waterontharder is ongeveer 900 euro of meer.

Waterontharder prijs | Compleet kostenoverzicht [2020]

Kosten waterontharder: prijsscenario’s

Wanneer je een gemiddeld waterverbruik hebt voor een woning met vier gezinsleden, dan heb je meestal een waterontharder nodig met een volume van 10 liter. Dit kost meestal zo’n 700 euro voor een mechanische verzachter en ongeveer 900 euro voor een elektronische. Bij een huishouden met zeven gezinsleden heb je een waterverzachter nodig van ongeveer 14 liter. De prijzen zullen zo’n 200 euro stijgen. Je betaalt dan dus ongeveer 900 euro voor een mechanische waterverzachter en zo’n 1.100 euro voor een elektronische. Het plaatsen van een waterontharder kost meestal zo’n 200 tot 250 euro ongeacht het type machine en de grootte, inclusief de installatie- en de arbeidskosten.

Capaciteit van de waterverzachter: verschillen

Naast het type ontharder (mechanisch of elektronisch) beïnvloedt ook de capaciteit van de waterverzachter de prijs van deze machine. De capaciteit is onder te verdelen in twee delen:

 • Doorstroomcapaciteit: de maximale hoeveelheid onthard water die kan worden afgeleverd door de waterverzachter. Hierbij moet je rekening houden met de maximale capaciteit van je watermeter: deze moet lager zijn dan de capaciteit van de waterverzachter, anders resulteert dat in watergebruiksverlies.
 • Inhoud van de ionenwisselaar: hoeveel deze inhoud moet zijn, hangt af van de hardheid van het water en het gemiddelde waterverbruik van je gezin. Om je een idee te egeven: bij een gemiddeld waterverbruik voor vier personen en een waterhardheid van 11dH, is een inhoud van de ionenwisselaar van 10 liter geschikt.

Prijzen onderhoud waterontharder

Ook het onderhoud van de waterverzachter is belangrijk. Dit moet ongeveer één keer per jaar gebeuren en kost vanaf 60 euro per keer. De prijzen kunnen oplopen wanneer er onderdelen aan vervanging toe zijn en wanneer het zout in de verzachter moet worden bijgevuld. Tijdens het onderhoud van de waterverzachter worden de volgende zaken gecontroleerd:

 • De waterhardheid wordt gemeten om een optimale werking te garanderen: mocht het water te hard of te zacht zijn, dan wordt dit verholpen.
 • Het zoutreservoir wordt gereinigd: hiermee wordt voorkomen dat het zout gaat aankoeken.
 • De waterverzachter wordt ontsmet: het toestel wordt gedesinfecteerd om bacterievorming te voorkomen.
 • Onderdelen worden gecontroleerd en gereinigd, zoals het filter, de kleppen, en de injectoren. Bij verminderde werking wordt het onderdeel vervangen.
 • De waterontkalker wordt goed afgesteld om een optimale werking te garanderen.

Waterontharder prijs | Compleet kostenoverzicht [2020]

6 Tips van MyGo: waterontharder

Je wilt de installatie van een waterontharder natuurlijk zo handig en voordelig mogelijk laten gebeuren. Daarom hierbij de volgende tips van MyGo.

 1. Onderhoudscontract. Het onderhoud van de waterverzachter moet eigenlijk één keer per jaar gebeuren. Vaak kun je een voordelige deal sluiten met een installateur wanneer je bij hem of haar ook meteen een onderhoudscontract afsluit. Zo betaal je minder voor de installatie én ben je verzekerd van regelmatig onderhoud.
 2. Installateurs vergelijken. Om de goedkoopste en beste installateur te vinden, kun je het beste verschillende installateurs vergelijken. Dit kun je doen via de MyGo Matchmaker. Zo zie je snel en gemakkelijk wie de voordeligste installateur bij jou in de buurt is.
 3. Situatieopname van een professional. Om zeker te weten wat voor waterverzachter met welke capaciteit jij het beste kunt aanschaffen, is het verstandig om een situatieopname te laten doen door een professional. Je kunt een geschikte locale installateur vinden via de MyGo Matchmaker.
 4. Zout bijvullen. Het is belangrijk om regelmatig het zout bij te vullen. Reinigingszout kost ongeveer 12,50 euro per 25 kilo en is dus niet duur. Door het regelmatig bijvullen zorg je ervoor dat de waterontharder beter werkt.
 5. Effectiviteit en milieu. Hoewel een elektronische waterontharder energie verbruikt en een mechanische niet, werkt een elektronsiche machine toch effectiever en is deze beter voor het milieu. Dat komt omdat een mechanische waterontharder ook zal filteren wanneer het niet nodig is, omdat je deze niet kunt bedienen. Bij een elektronische waterverzachter kun je instellen wanneer deze moet filteren. Als je op vakantie bent of tijdelijk minder verbruikt, dan zal deze machine dus ook geen energie verbruiken door water te filteren. Dit is veel effectiever en bovendien beter voor het milieu.
 6. Water tijdens regeneratie. Bij een waterverzachter met enkele cilinder kun je geen zacht water gebruiken wanneer de machine aan het regenereren is. Om altijd over zacht water te beschikken, kun je kiezen voor een machine met dubbele cilinder. Dit zal ongeveer 400 euro meer kosten dan een enkele cilinder.

Voordelen aanschaf waterverzachter

Er zitten veel voordelen aan het aanschaffen van een waterverzachter. Hieronder staan ze op een rijtje.

 1. Met een waterverzachter wordt het water in je woning minder hard, waardoor het beter smaakt. Hierdoor kun je weer écht genieten van een fris glas water om de dorst te lessen.
 2. Doordat je water minder hard wordt, krijg je minder kalkaanslag in de keuken en in de badkamer. Hierdoor hoef je een stuk minder zeepproducten te gebruiken, zoals ontkalkingsmiddelen, wasmiddel en vaatwaspoeder.
 3. Omdat er geen kalkvorming is, verbruiken apparaten in de keuken en de badkamer 20% minder energie en  gaan ze 30% langer mee. Bovendien zullen kleren in de wasmachine langer mooi blijven.
 4. Ontkalkt water is beter voor het lichaam. Na het wassen zal je huid minder droog voelen en kan je haar meer glanzen. Eventuele huidproblemen zoals eczeem kunnen ook verminderen door een waterverzachter.

Via MyGo vind je snel de beste installateur voor je waterontharder

Natuurlijk heeft ook de installateur invloed op de prijs van de installatie van jouw waterontharder. Gelukkig is MyGo je graag van dienst om de voordeligste en beste installateur bij jou in de buurt te vinden. Via de MyGo Matchmaker kun je een overzicht krijgen met de beste bedrijven bij jou in de buurt. Je kunt hen rechtstreeks mailen of bellen, maar je kunt ook eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo weet je van tevoren hoeveel de installatie van de waterontharder gaat kosten en kun je meerdere installateurs vergelijken. Vervolgens kun je gemakkelijk een afspraak maken, zowel voor een situatieopname als voor de plaatsing van de waterverzachter. Bel MyGo gerust wanneer je meer wilt weten. Het is gratis en vrijblijvend. Het telefoonnummer is 085 106 1600.