Vloerverwarming onderhoud

Vloerverwarming onderhoud

25 apr. '22 • Door MyGo redactie

Steeds meer huishoudens kiezen voor vloerverwarming ter vervanging van radiatoren óf als toevoeging aan het bestaande verwarmingssysteem. Net als bij de cv-ketel zelf is het ook bij de vloerverwarming verstandig periodiek onderhoud te laten uitvoeren.

Doe je dit niet, dan lopen de leidingen naar verloop van tijd vol met vuil of 'valse' lucht en dat en zorgt voor een lager rendement, hogere stookkosten en bovenal een verwarming die niet naar behoren functioneert; dat wil je niet!

Bij onderhoud van de vloerverwarming valt te denken aan spoelen en reinigen. Hoe ziet dit er in de praktijk uit en wat is het resultaat voor de vloerverwarming? 

Kosten onderhoud vloerverwarming 

Bij het onderhouden van de vloerverwarming spreken we het liefst niet enkel over kosten, maar ook over opbrengsten. Het rendement van de vloerverwarming kan na onderhoud namelijk tot 5% of zelfs hoger groeien en dat levert veel voordelen op. Een vloerverwarming waarbij onderhoud erg belangrijk is, is de natbouw variant.

Om de kosten voor je vloerverwarming zo laag mogelijk te houden is het daarom verstandig een onderhoudscontract af te sluiten; zo weet je zeker dat jouw vloerverwarming altijd een hoog rendement bereikt en de prijs voor onderhoud zal lager liggen als je dit door één cv specialist laat doen op periodieke basis.

Vloerverwarming onderhoud laten uitvoeren

Vloerverwarming verstopt 

De slangen van een vloerverwarming kunnen verstopt raken. Dit betekent dat deze onder druk van vuil en valse lucht zijn dichtgeslibd, waardoor het water moeizaam door de installatie loopt.

Het rendement is daardoor lager, de stookkosten hoger en tevens is het niet ondenkbaar dat volledige onderdelen van de installatie zichzelf niet meer verwarmen. Door de vloerverwarming te laten spoelen en reinigen zorg je ervoor dat een verstopte vloerverwarming weer naar verwachting zal functioneren. 

Spoelen en reinigen van de vloerverwarming

Zit er valse lucht of vuiligheid in de slangen of leidingen van de vloerverwarming? Dit betekent dat de leidingen kunnen dichtslibben of vernauwen. In deze situaties kan vloerverwarming de woning alsnog verwarmen, maar moet het systeem daarvoor meer moeite doen. Om het systeem te spoelen kan je het beste een specialist inschakelen.

Door middel van geavanceerde pompapparatuur wordt het gehele systeem doorgespoeld en tegelijkertijd gereinigd. Hiermee worden de prestaties van de vloerverwarming geoptimaliseerd. Dit zorgt mogelijk voor een flinke energiebesparing en een langere levensduur van de volledige vloerverwarmingsinstallatie. 

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 3 januari 2019 en werd op 25 april 2022 geactualiseerd met informatie over spoelen en reinigen

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!