Terug naar blog
Waterstof cv ketel: vervanger van aardgasaansluiting?

Waterstof cv ketel: vervanger van aardgasaansluiting?

9 sep. '21 Door MyGo redactie

Een volgende stap in het verduurzamen van woningen dient zich aan: de cv ketel op waterstof. Wij geven je zoveel mogelijk informatie over deze groene methode van verwarming.

Inhoud

Wil je weten hoe je zelf zo duurzaam mogelijk je huis kunt verwarmen? Met de MyGo Matchmaker vind je eenvoudig een cv monteur die je kan adviseren. Telefonisch contact is ook mogelijk: je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.

Waterstof cv ketel

Waterstof cv ketels worden momenteel binnen een aantal huishoudens in Nederland getest en gemonitord. Toch wordt nu al beweerd dat een waterstof cv als vervanger kan dienen voor een aardgasaansluiting. Dit is een enigszins gewaagd standpunt dat onderbouwd kan worden. Het gebruik ervan biedt meerdere voordelen, vooral op de lange termijn. Een waterstof cv ketel is niet alleen duurzaam, maar zorgt er ook nog eens voor dat uw huis goedkoper geïsoleerd kan worden. 

Hoe we waterstof produceren

In tegenstelling tot bijvoorbeeld aardgas of de zon/wind is waterstof geen natuurlijke energiebron, maar een energiedrager. We kunnen waterstof op twee manieren produceren, namelijk via elektrolyse en via stoomreforming.

Elektrolyse is een chemische reactie waarbij we samengestelde stoffen via een elektrische stroom splitsen. Tijdens de elektrolyse van water splitsen we dat water op in zuurstof en waterstof. Het voordeel van deze methode is dat de geproduceerde waterstof kan worden opgeslagen. Ook maken we voor deze productiemethode gebruik van hernieuwbare energiebronnen, waardoor we fossiele brand- en grondstoffen sparen. Deze manier van waterstofproductie wordt ook wel groene waterstof genoemd.

Waterstof productie via stoomreforming is iets complexer. Met een reformer voegen we aardgas en hete stoom samen om waterstofgas te creëren. De waterstof wordt dus gewonnen uit aardgas, waar ook CO2 bij vrijkomt en veel elektriciteit voor nodig is. Deze manier van waterstofproductie wordt vaak aangeduid met de term grijze waterstof. Wordt de CO2 afgevangen en opgeslagen, dan spreken we van blauwe waterstof. De methode van elektrolyse is dus het meest milieuvriendelijk en heeft daarom de voorkeur.

Transitie naar waterstof

Veel netbeheerders zijn nog terughoudend om definitief groen licht te geven, maar de tests die worden uitgevoerd kunnen een belangrijke bijdrage leveren. De besparing in kosten bij de transitie naar waterstof gelden als groot pluspunt. De aanpassingen voor een waterstofketel zijn relatief betaalbaar voor een grote groep mensen. Bij een andere duurzame optie, de warmtepomp, komen meer kosten kijken (onder andere voor de isolatie).

Ten tweede zal de toenemende vraag naar elektriciteit die door warmtepompen ontstaat mogelijk problemen geven. Bij waterstof is dat niet het geval, omdat een waterstof cv op de standaard leidingen kan functioneren.

Voordelen waterstof ketel

Waterstof cv ketel is nog een relatief onbekend fenomeen, maar de functionaliteit ervan is buitengewoon hoog. Verwarmen met waterstof door middel van een waterstof ketel kent een aantal grote voordelen. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet:

  • Waterstof is veiliger dan aardgas. Het vervliegt heel snel, waardoor het niet ontploft als er een vlam bij wordt gehouden. Je loop met waterstof bovendien geen risico op koolstofmonoxidevergiftiging.
  • Je hoeft voor een waterstof cv geen extra kosten te maken voor woningisolatie, wat bij onder andere een warmtepomp wel het geval is.
  • Een waterstof ketel stoot geen CO2 uit bij de verbranding en verwarmt je woning aardgasvrij.
  • We hoeven geen apart netwerk van leidingen voor waterstofgas aan te leggen, want het kan worden verspreid via het gasnetwerk dat we al decennialang gebruiken.
  • Omdat waterstof bij elektrolyse kan worden opgeslagen, kunnen huishoudens en bedrijven op kritieke momenten (bijvoorbeeld tijdens strenge winters) altijd een beroep op waterstofgas doen. Het kan dan worden gezien als aanvulling op de stroom die zonnepanelen en windturbines opwekken.
  • Een waterstof cv ketel installeren vereist slechts enkele relatief kleine aanpassingen van je huidige cv installatie.

Is waterstof een goed alternatief voor aardgas?

Nederland heeft het doel om in 2050 afscheid te nemen van aardgas als middel voor het verwarmen van water. Een ontwikkeling die de noodzaak daarvan extra benadrukt, is dat de aardgaswinning in ons land door de jaren heen een stuk minder geworden is. Blijven we met aardgas werken, dan zullen we dat steeds meer uit het buitenland moeten importeren tegen een hogere prijs.

Waterstof wordt daarom als alternatief beschouwd, aangezien het via elektrolyse op een relatief eenvoudige en zeer groene manier geproduceerd kan worden. Bij de verbranding van waterstof en zuurstof komt bovendien veel warmte en schoon water vrij, wat waterstof geschikt maakt als toekomstige vervanger van aardgas.

De TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) heeft onlangs een rapport over waterstof in de bestaande bouw gepubliceerd en concludeert daarin dat waterstof daarvoor een geschikte optie is. Daar wordt echter ook bij vermeld dat we op korte termijn geen grootschalige inzet van waterstof hoeven te verwachten, omdat er eerst nog de nodige projecten mee moeten worden uitgevoerd.

Cv ketel ombouwen naar waterstof

Dankzij onze jarenlange afhankelijkheid van gas uit de voornamelijk Groningse gasvelden, zijn de essentiële leidingen voor het vervoeren van waterstofgas al aangelegd. Wel zijn er meerdere punten om rekening te houden voor de werking van een waterstof cv ketel.

Ten eerste vormen bepaalde onderdelen van het reduceerstation (waar de waterstof in een cv doorheen loopt) een essentiële rol bij het functioneren van een waterstof cv. Daarnaast dient de gasmeter voldoende aan de vraag te kunnen voldoen; bij verouderde systemen zal je de gasmeter moeten vervangen.

Ten derde moeten we waterstof een bepaalde geur geven, aangezien lekkage van waterstof net als een reguliere gaslekkage gevaarlijk kan zijn. Er moet per huishouden ook worden gekeken naar de staat van het leidingwerk en waar nodig moeten daar kleine aanpassingen plaatsvinden.

Tot slot moet de ketel zelf doorgaans ook worden aangepast, omdat de meeste huidige cv toestellen niet op waterstofgas werken. De brander in de ketel moet geschikt worden gemaakt voor het verstoken van waterstof door er grotere gaten in te maken. Waterstof heeft namelijk een lagere energiedichtheid dan aardgas, waardoor er drie keer zoveel waterstof door de ketel moet. In veel gevallen is het ook zo dat je een volledig nieuwe ketel moet aanschaffen.

Ben je benieuwd of er in jouw situatie ook duurzame(re) mogelijkheden zijn voor het verwarmen van je woning? Met MyGo vind je snel en zonder moeite een cv monteur die je daar alles over kan vertellen. Onze Matchmaker is 24/7 online te raadplegen en tijdens openingstijden kun je ons bellen op 085 106 1600

Waterstof cv ketel: vervanger van aardgasaansluiting?

Waterstof cv ketel prijs

Het streven op landelijk niveau is om de komende jaren het aardgasverbruik te minderen. Een manier om je co2 uitstoot te verminderen is door over te stappen op elektriciteit. Voor het verwarmen van oude panden is een zogeheten all-electric toepassing echter erg duur. De kosten komen ongeveer uit op €50.000. Met een waterstof cv ketel kan je daarentegen goedkoper je huis isoleren. Je betaalt namelijk rond de €8.000 en bent daarmee vele malen voordeliger uit.

Waterstof cv ketel subsidie

De laatste jaren is de energietransitie in een stroomversnelling gekomen. Op tal van duurzame initiatieven wordt momenteel subsidie gegeven. Subsidie in het kader van waterstof wordt voorlopig alleen verstrekt voor projecten, zoals  bij een project met waterstofketels bij nieuwbouwwoningen in Hoogeveen. Voor consumenten is het de komende paar jaar nog niet mogelijk om een waterstof cv aan te schaffen en subsidie te krijgen.

Waterstof cv ketel installeren

Een waterstof cv ketel installeren vereist geen grote aanpassing van je huidige cv installatie. De huidige gasleidingen kunnen gebruikt worden voor het transporteren van waterstof en ook is de huidige capaciteit van uw huidige aardgasnetwerk toereikend voor het transport van waterstof. Slechts enkele kleine aanpassingen zijn vereist, waarna u over kunt stappen op waterstof.

Waterstof cv ketel gevaarlijk? 

80 jaar na de Hindenburg ramp stellen sommigen zich nog steeds terughoudend op met betrekking tot waterstof. Beweerd wordt dat waterstof cv installaties gevaarlijk zijn en af te raden zijn voor huiselijk gebruik. De reden die hiervoor wordt gegeven is dat waterstof licht ontvlambaar is. Dit geldt daarentegen ook voor aardgas, wat al sinds de jaren 60 in Nederland wordt gebruikt. Waterstof vormt daarin geen uitzondering. 

Aan de andere kant loop je met gas het risico op koolstofmonoxidevergiftiging, wat de nummer één doodsoorzaak van gasinstallaties vormt. Dit risico loop je met een waterstof cv ketel niet. Het komt erop neer dat we zowel bij gas- als waterstofketels moeten letten op veiligheid, zoals altijd al gedaan is bij het installeren en onderhouden van gasinstallaties. 

CV monteur inschakelen

Wil je graag meer weten over mogelijkheden om duurzaam te verwarmen? Met MyGo vind je eenvoudig een cv monteur bij jou in de buurt die je van advies kan voorzien. Je kunt onze Matchmaker 24/7 online raadplegen en tijdens openingstijden zijn we te bereiken op het nummer 085 106 1600.

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 24 mei 2019 en werd op 9 september 2021 geactualiseerd met nieuwe informatie over de waterstof cv ketel.